Στα Καλλιστεία του 1952 ένα ψηλό, εντυπωσιακό κορίτσι τράβηξε τα βλέμματα κι έφτασε στα φαβορί. Η Ρεγγίνα Μπέρτου, μετέπειτα Θεοτόκη, κατέκτησε μια θέση στο ραδιόφωνο και τα παράτησε όλα για να ακολουθήσει τη μεγάλη της αγάπη το χορό.
Ήταν 6 Απριλίου του 1952 όταν στην Αθήνα έγιναν τα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία. Στο πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, οι φεμινίστριες διαμαρτύρονταν και μέσα τα κορίτσια καρδιοχτυπούσαν, στην τελική ευθεία μετά από ατέλειωτες φωτογραφίσεις τις προηγούμενες ημέρες. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται ότι ο τόπος είχε γεμίσει από φωτογραφίες και βιογραφικά των καλλονών και ο Γιάννης Καιροφύλας στο βιβλίο του “Αναμνήσεις ενός Αθηναίου” γράφει ότι “…δεν ήταν λίγοι οι νεαροί που κοιμόταν αγκαλιά με τις φωτογραφίες των κοριτσιών που διεκδικούσαν τον τίτλο της Σταρ Ελλάς”.
Στα φαβορί της διοργάνωσης ένα ψηλό, εντυπωσιακό κορίτσι “καλής οικογενείας, κόρη του τότε διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης Νίκου Μπέρτου”, η Ρεγγίνα, όπως θυμάται ο Γ. Παπαστεφάνου.
Η Ρεγγίνα είχε αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές και απέσπασε την τρίτη θέση στη διοργάνωση, ισοψηφώντας με την Ρένα Κωνσταντινίδου, πλουσιοκόριτσο που άρεσε ιδιαίτερα στην Μαρίκα Κοτοπούλη, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των Καλλιστείων. Για την ιστορία πρώτη αναδείχθηκε η κρητικιά Νταίζη Μαυράκη.
Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Παππάς και ο Μίμης Φωτόπουλος. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο στρατηγός Παπάγος μετά της συζύγου του, ο υπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας….
Το κρατικό ραδιόφωνο
Η Ρεγγίνα έρχεται στην Κέρκυρα, παντρεύεται και γίνεται γνωστή ως Ρεγγίνα Θεοτόκη. Δουλεύει ως εκφωνήτρια στο κρατικό ραδιόφωνο, αντικαθιστώντας τον Γεώργιο Κάρτερ. Επειδή όμως μια εκφωνήτρια δεν ήταν δυνατό να καλύψει τις ανάγκες του Προγράμματος προσελήφθη και η Νατάσα Τριβυζά.
Όπως περιγράφει ο Θεοφάνης Χαρτζάβαλος στο βιβλίο του για την ιστορία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας η δυναμική Ρεγγίνα παραιτήθηκε από την ΕΡΤ με έναν πρωτότυπο τρόπο. Σ’ ένα χαρτί από κουτί τσιγάρων έγραψε : « Από σήμερα δεν ξανάρχομαι στη δουλειά». Στη θέση της προσελήφθη η Νάκυ Αγάθου.
Για την ιστορία πάντως ο Παπαστεφάνου αναφέρει τη Θεοτόκη ως μια από τις ωραιότερες φωνές του ελληνικού ραδιοφώνου.
Ο χορός και η ιστορική Σχολή Χορού Θεοτόκη
Η πολυτάλαντη καλλονή βρίσκει την καταξίωση μέσα από τη μεγάλη της αγάπη, το χορό και η Κέρκυρα αγκαλιάζει το εγχείρημα της “δικής” της Ρεγγίνας Θεοτόκη. Όπως αναφέρει ο Άλκης Ράφτης στο βιβλίο του “Οι πρωτεργάτες του χορού στην Κέρκυρα” το 1966 η Ρεγγίνα μαζί με την Λουλού Θεοτόκη ιδρύουν σχολή ρυθμικής και χορού. Μετά από δύο χρόνια οι δρόμοι τους χωρίζουν και η Ρεγγίνα συνεχίζει μόνη της τη σχολή, που είναι η πρώτη σχολή που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η ιδρύτρια σπούδασε στην επαγγελματική σχολή Ματέυ-Ρουσσοπούλου στην Αθήνα. Το 1986 ανέλαβε η κόρη της Τζένη Θεοτόκη, η οποία είχε σπουδάσει στην επαγγελματική σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου στην Αθήνα, και σε σεμινάρια στη Βουλγαρία με τη Γκαλίνα Μποκόεβα. Η Τζένη συνέχισε την παράδοση της μητέρας της και ίδρυσε τη χορευτική ομάδα “Κέντρο Χορού” το 1989, με την οποία έδωσε πολλές παραστάσεις με συμμετοχή και ξένων αναγνωρισμένων χορευτών, όπως Ιάσευ Βαλτσανοφ, Βέσα Τόνοβα, Ρόβεν Κάνεφ.
Η σχολή χορού συνεχίζει και σήμερα τη λειτουργία της μετρώντας 52 χρόνια επιτυχημένης πορείας.
Από το περιοδικό CorfuMagazine (Φεβρουάριος 2018)