Η Κέρκυρα υπήρξε η πρώτη πόλη στην οποία συγκροτήθηκε η Αστυνομία Πόλεων (1921) και για πολλά χρόνια ήταν εγκατεστημένες και όλες οι σχολές της Αστυνομίας.
ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
Από το 1906 είχε ανατεθεί η αστυνόμευση ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας στην Ελληνική Χωροφυλακή, αφού προηγουμένως είχαν καταργηθεί από τα καθήκοντα αστυνόμευσης, τα διάφορα σώματα που υπήρχαν.
Αργότερα όμως, λόγω των αυξημένων εθνικών αναγκών και της απαραίτητης συμμετοχής των σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής στους αγώνες του στρατού, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία νέου σώματος αστυνόμευσης των μεγάλων πόλεων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
Τον Ιούλιο του 1920 βάσει Νόμου του Ελευθέριου Βενιζέλου αποφασίσθηκε να συσταθεί Υπηρεσία Αστυνομίας παράλληλα με την Ελληνική Χωροφυλακή για τον έλεγχο και την εποπτεία συγκεκριμένων αστυνομικών καθηκόντων.
Η πρώτη πόλη που απέκτησε Αστυνομία ήταν η Κέρκυρα (1921), ακολούθησε η Πάτρα (1922), ο Πειραιάς (1923) και η Αθήνα (1929). Στην Θεσσαλονίκη δεν έγινε εφικτό γιατί αντέδρασε η τότε διοίκηση της Χωροφυλακής.
Πρώτος αρχηγός που ανέλαβε την οργάνωση του νέου αστυνομικού σώματος και μάλιστα κατά το πρότυπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου ήταν ο Άγγλος υψηλόβαθμος αξιωματικός Σερ Φρειδερίκος ΛΟΧ ΧΑΛΛΙΝΤΕΙ.
Η έννοια της λέξης «ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική λέξη «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» που σημαίνει το σύνολο των αρχών και την εξουσία του άρχοντα να μεριμνά για την τήρηση των θεσπιθέντων νόμων.
Αστυνομία → Άστυ και Νόμος
POLITIA → Όρος της Αρχαίας Ρώμης
POLICE → Για την Γαλλία
POLICE → Ως προς την Αγγλία
POLIZEI → Για την Γερμανία
POLIZIA → Για την Ιταλία
Η Αστυνομία Πόλεων αποτελείτο από το Αρχηγείο (υπαγόμενο απ΄ευθείας στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης) το οποίο είχε κάποιες Υπηρεσίες υπό την άμεση εποπτεία του και τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις. Πατρών, Αθηνών, Πειραιώς, Κέρκυρας.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας αποτελείτο από το:
Τμήμα Ασφάλειας
Τμήμα Αγορανομίας
Τμήμα Τροχαίας
Και Αστυνομικά Τμήματα Α,Β,Γ.
Διακριτικά των χρωμάτων της Αστυνομίας Πόλεων ήταν:
Αθήνα → Πράσινο
Πάτρα → Πορτοκαλί
Κέρκυρα → Κυανό
Αστυνομία Τουρισμού → Λευκό σ΄όλες τις πόλεις.
Το σώμα της Αστυνομίας Πόλεων τότε αριθμούσε 10 με 12 χιλιάδες άτομα.
Η Αστυνομία Πόλεων είχε καθιερώσει διαφορετικά μετάλλια από τις ένοπλες δυνάμεις και από το σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής.
Το μετάλλιο ήταν διάκριση από την πλευρά της πολιτείας και ικανοποιούσε ηθικά τον αστυνομικό, στον οποίον απονέμονταν.
Το φορούσαν στο αριστερό μέρος της στολής τους κατά ομοιόμορφο τρόπο και κατά σειρά ιεραρχικής προτεραιότητας.
Η ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Το κτίριο της πρώτης Αστυνομικής Σχολής της Κέρκυρας το επέλεξε ο Σερ Χαλλιντέι. Ήταν κτισμένο στο Νέο Ενετικό Φρούριο, το οποίο ήταν επιβλητικό, ευρύχωρο και εξαιρετικά κατάλληλο για Σχολή.
Οι οργανωτές το επέλεξαν γιατί είχαν κατά νου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να βοηθάει τους εκπαιδευόμενους στην διαμόρφωση της ευσυνείδητης πειθαρχίας και του συναδελφικού και φιλικού πνεύματος προς τον πολίτη. Θεώρησαν λοιπόν ότι το οίκημα αυτό ήταν το πλέον κατάλληλο για το νέο αστυνομικό σώμα που ήθελαν να δημιουργήσουν.
Η Σχολή περιελάμβανε τρείς τάξεις εκπαιδευόμενων. Των Υπαστυνόμων, των Αρχιφυλάκων και των Αστυφυλάκων.
Η Σχολή λειτούργησε τον Μάρτιο του 1921. Πρώτος Διευθυντής της Σχολής ήταν ο Σλόμαν, μέλος της Αγγλικής Οργανωτικής Αποστολής.
Συνολικά στην Σχολή φοιτούσαν 200 άτομα εκ των οποίων 20 ήταν Δόκιμοι Υπαστυνόμοι, 60 Δόκιμοι Αρχιφύλακες και οι υπόλοιποι Δόκιμοι Αστυφύλακες.
Στο βιβλίο του ο Εμμανουήλ Βαρουχάκης, που ήταν από τους πρώτους μαθητές της Αστυνομικής Σχολής Κέρκυρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κατά την εκπαίδευση οι Δόκιμοι έφεραν στρατιωτικό ιματισμό, μόνον κατά τις δύο εξόδους της εβδομάδος έφεραν στολήν Αστυνομικού, ήτοι χιτώνιο κλειστό, περισκελίδα βραχεία με δερμάτινες περικνημίδες και πηλίκιο. Οι περισκελίδες είχαν δύο τσέπες, έτσι κατά τις εξόδους πολλοί Δόκιμοι έβαζαν τα χέρια στις τσέπες.
Μια φωτογραφία όμως με Δόκιμο με τα δυο χέρια στις τσέπες έπεσε στα χέρια του Αρχηγού Χαλλιντέι, ο οποίος αφού αφαίρεσε το «κεφάλι», σε συγκέντρωση, την επέδειξε στους Δοκίμους να δουν, πόσο κακό θέαμα ήταν. Παρά όμως τις συστάσεις, το κακό συνεχιζόταν, έτσι με εντολή του Αρχηγού οι τσέπες ράφτηκαν.
Ο Αρχηγός με δικά του έξοδα προμηθεύτηκε από τις φυλακές Κερκύρας, μπαστουνάκια 0,50 εκ. και τα εδώρησε σε όλους του Δοκίμους, έτσι ώστε, κατά τις εξόδους, έφεραν όλοι το μπαστουνάκι, και δεν περιέστρεφαν την αλυσίδα μεταξύ των δακτύλων των».
Το 1984 αποφασίστηκε από τον τότε Υπουργό Δημοσίας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη, η συγχώνευση των δύο σωμάτων της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Χωροφυλακής σ΄ένα, την Ελληνική Αστυνομία.
Η Ελληνική Αστυνομία συστήθηκε την πρώτη Οκτωβρίου 1984 και 12ην .
Στα 64 χρόνια της ιστορίας της η Αστυνομία Πόλεων είχε 40 αρχηγούς. Πρώτος αρχηγός όπως προαναφέραμε ήταν ο Σερ Φρέντερικ Λοχ Χαλλιντέι (1920-1929), ενώ ο Ιωάννης Νίτσος ( 1982-1984) παραιτήθηκε αρνούμενος την ενοποίηση με τη Χωροφυλακή. Έτσι ανέλαβε ο Ιωάννης Ραφτόπουλος (1984), ο οποίος ήταν ο τελευταίος αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων, αλλά υπήρξε και πρώτος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με τον προερχόμενο από την χωροφυλακή Εμμανουήλ Μπριλλάκη.
Κάπως έτσι έκλεισε το κεφάλαιο της Αστυνομίας Πόλεων. Μπορεί βέβαια η Αστυνομία Πόλεων και οι σχολές Αστυνομίας που ξεκίνησαν από εδώ να έχουν ξεχαστεί, όμως σίγουρα έχουν περάσει μέσα στις μοναδικότητες και τις πρωτοπορίες της Κέρκυρας, και αυτό γιατί από εδώ ξεκίνησε ένα νέο αστυνομικό σώμα στο οποίο υπηρέτησαν και γυναίκες. Αν και είχε τους ίδιους στόχους με την Ελληνική Χωροφυλακή, ξεχώρισε ως προς την εξωτερική εμφάνιση και έδρασε με διαφορετικό σύστημα και νοοτροπία. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο, ούτε το μέρος, ούτε ο χώρος, που επελέγη για την ίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων.