Η Ημερίδα Nευροπληροφορικής σχετική με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των Νευροεπιστημών που οργανώθηκε από το εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, αποτελέσε το πρώτο satellite event του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Genedis 2020 με τίτλο «Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research» (www.genedis.eu).
Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος υποδέχθηκε ως κεντρικό ομιλητή τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο νευροεπιστήμονα Clifford George Kentros από το Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Ο Καθηγητής Kentros μίλησε σχετικά με τα «κύτταρα τοποθεσίας», στην περιοχή “Ιππόκαμπος” του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη και την αντίληψη του χώρου, αλλά και την πρωτοποριακή «στοχευμένη» χρήση ιών ως ιχνηθετών στον εγκέφαλο πειραματόζωων που εφαρμόζει δηλαδή την επιλεκτική «προσβολή» νευρώνων με ιούς για τη διερεύνηση των νευρικών κυκλωμάτων.
Ο Καθηγητής Ιατρικής, Clifford Kentros, που ηγείται ερευνητικής ομάδας των διάσημων Νομπελιστών May-Britt και Edvard Moser (2014) και συνεργάτης του ΒiHELab ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών εξ αποστάσεως με τίτλο “Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική” για τα έτη 2019-2020. Πρόκειται για το πρώτο Κοινό ΠΜΣ του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Σε δήλωσή του, ο καθηγητής Kentros τόνισε πως «θέλει να συμβάλλει στην πρόοδο της έρευνας στην Ελλάδα και να μοιραστεί το πάθος με νέους ερευνητές. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός προγράμματος εκπαίδευσης νέων ερευνητών στο εργαστήριο του».
Στην ημερίδα εκτός από την κεντρική ομιλία του καθηγητή Kentros, καθηγητές του Ιονίου μίλησαν σχετικά με τη συμβολή εργαλείων βιοπληροφορικής στη διάγνωση και θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, τη νευροπλαστικοτητα, τη γνωσιακή ενίσχυση και τις νέες τεχνικές μελέτης της προτεόστασης. Κατά την διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο εργαστήριο BiHELab, όπου νέοι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με τις τεχνικές υψηλής ανάλυσης του εργαστηρίου.