Η ΕΓΕΣΥΚ τονίζει πως πρόκειται για αρνητική εξέλιξη καθώς “δημιουργείται ζήτημα ακόμα και για τη δημόσια υγεία.”
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ
Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση διαβάσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΓΝΚ σχετικά με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο πρόγραμμα εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών για το μήνα Μάρτιο. Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας της απουσίας 3 επιμελητών παθολόγων (2 λόγω αναρρωτικής άδειας και 1 λόγω μόνιμου διορισμού του σε άλλο νοσοκομείο), υπάρχει αδυναμία συμπλήρωσης του προγράμματος των εφημεριών με 2 εφημερεύοντες καθημερινά (ένας για το ΤΕΠ και ένας για τις δύο κλινικές) όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η λύση που εφηύρε σε αυτό το πρόβλημα η διοίκηση του νοσοκομείου, ήταν ο ορισμός πνευμονολόγων ως εφημερεύοντες στο ΤΕΠ για 8 συνολικά ημερομηνίες. Οι εξελίξεις αυτές, είναι ιδιαίτερα αρνητικές καθώς δημιουργείται ζήτημα ακόμα και για τη δημόσια υγεία.
Είναι δεδομένο, το μαρτυρούν οι στατιστικές και το ξέρει οποιοσδήποτε έχει εφημερεύσει έστω και μια μέρα στα επείγοντα, ότι η πλειοψηφία των περιστατικών που προσέρχονται στο παθολογικό ΤΕΠ είναι αμιγώς παθολογικά και συνεπώς απαιτούν εξ’ολοκλήρου αντιμετώπιση από παθολόγο. ‘Ενας παθολόγος, λόγω του ευρέoς φάσματος της ειδικότητάς του, μπορεί να προσεγγίσει σφαιρικά και έγκαιρα ένα νέο και συνεπώς άγνωστο περιστατικό και να κρίνει εάν χρήζει της συνδρομής άλλων ειδικοτήτων και ποιων ενώ είναι σε θέση να προχωρήσει και στη θεραπευτική του αντιμετώπιση μέχρι να λάβει τη συνδρομή του ειδικού. Ως εκ τούτου η παρουσία ειδικευμένου παθολόγου στο ΤΕΠ είναι απαραίτητη και η απουσία του μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
Η διοίκηση για άλλη μια φορά επιλέγει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα των εξελίξεων και δεν λέει ούτε λέξη για την ανάγκη αντικατάστασης των συναδέλφων που αποχώρησαν. Αντ’αυτού, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, μιλάει για προσπάθεια υπονόμευσης κάθε φορά που κάποιος γιατρός, συνδικαλιστής ή ακόμα και ασθενής επισημαίνει τα αυτονόητα ενώ για πολλοστή φορά προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα λειτουργούν ρολόι. Συγκεκριμένα τί μας λέει στην ανακοίνωση της η διοίκηση; Μας λέει ότι “αν οποιοσδήποτε πολίτης με παθολογικό πρόβλημα προσέλθει στα επείγοντα του νοσοκομείου, θα αντιμετωπιστεί από τον παθολόγο που εφημερεύει στην κλινική”. Αυτό που σκοπίμως ξεχνάει να πει η διοίκηση είναι πως ο εν λόγω παθολόγος θα είναι επιφορτισμένος με τους ασθενείς των δύο παθολογικών κλινικών και του νευρολογικού τμήματος (συνολικά 44 κλίνες), με εκτιμήσεις που μπορεί να χρειαστούν ασθενείς νοσηλευόμενοι σε άλλες κλινικές και πλέον και με το ΤΕΠ ! Ας μας πει λοιπόν η διοίκηση, ποιό από όλα αυτά τα καθήκοντα θα εκτελέσει ο ένας και μοναδικός αυτός γιατρός! Ποιόν θα πρέπει να περιθάλψει και ποιον θα πρέπει να “θυσιάσει” ! Οι γιατροί του νοσοκομείου μας είναι εξαιρετικοί αλλά δεν έχουν το χάρισμα να είναι πανταχού παρόντες!
Εξ’ ίσου σοβαρό, η τοποθέτηση πνευμονολόγων στο ΤΕΠ δημιουργεί πρόβλημα και στη λειτουργεία της ίδιας της πνευμονολογικής κλινικής που εφημερεύει καθημερινά αφού το νέο εφημεριακό καθεστώς θα έχει σαν αποτέλεσμα, την πρωινή λειτουργία μιας κλινικής με 31 κλίνες και πολλές φορές πληρότητα που υπερβαίνει το 100% να επωμίζονται 1 ή 2 το πολύ γιατροί.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ που δημιουργούν οι πολιτικές της κυβέρνησης και υπηρετεί πιστά ο διοικητής, η δήλωση του ότι “θα προστατεύσει τους πολίτες που θα χρειαστούν περίθαλψη”, μόνο θυμηδία και οργή μπορεί να προκαλέσει. Θυμηδία γιατί ο κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι οι αλχημείες της διοίκησης δεν αποτελούν ουσιαστική λύση παρά μόνο στάχτη στα μάτια των πολιτών – χρηστών του νοσοκομείου. Οργή γιατί μέσα από τις εμβαλωματικές λύσεις που προωθεί (όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των ήδη υποστελεχωμένων κλινικών από γιατρούς και η μετακίνηση τους στο ΤΕΠ προκειμένου να βγουν τα νούμερα), αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η επιφανειακότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα, ενώ η μοναδική της αγωνία είναι πείσει την κοινωνία ότι έχει ανατάξει τη λειτουργεία του νοσοκομείου. Κάτι που γίνεται σαφές καθημερινά πλέον πώς δεν ισχύει. Τα προβλήματα είναι πολλά και η διοίκηση οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις! Ας σταματήσει λοιπόν να απειλεί με ποινικές διώξεις όσους αναδεικνύουν τα προβλήματα! Ας σταματήσει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες μιλώντας για αυτόνομα ΤΕΠ που ισχυρίζεται ότι δημιούργησε (αλήθεια, πώς ακριβώς εννοεί τη δημιουργία νέου, αυτόνομου τμήματος ΤΕΠ χωρίς προσλήψεις για αυτό;) και ας πράξει αυτά που οφείλει: να ζητήσει άμεσα την προκύρηξη όλων (53 στο σύνολό τους) των οργανικών θέσεων που επιμένει να αφήνει κενές, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην απολυθεί κανείς επικουρικός συνάδελφος, γιατί κανείς δεν περισσεύει και όλοι καλύπτουν πάγιες και ζωτικές ανάγκες, και να στελεχώσει όλα τα τμήματα με το προσωπικό που χρειάζονται προκειμένου να μπορεί το νοσοκομείο, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους, να παρέχει τις υπηρεσίες που αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες της Κέρκυρας.