Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Ζάκυνθο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα και ο οποίος έγινε αισθητός στην δυτική Ελλάδα, στην Ιταλία αλλά και στην Μάλτα.
Την ίδια στιγμή δύο νέοι σεισμοί σημειώθηκαν στην επικράτεια. Αρχικά στις 15.16 σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στη Λαμία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 2,6 χιλιομέτρων και απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από την πόλη της Λαμίας, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θόρυβος που προηγήθηκε έσπειρε πανικό στην ευρύτερη περιοχή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές πέρα από την πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια.
Εν συνεχεία, ο «Εγκέλαδος» ταρακούνησε τη Σύφνο με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να καταγράφει δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.Το επίκεντρό του εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σίφνου με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 5 χιλιόμετρα.
Δεκάδες μετασεισμοί στη Ζάκυνθο
Τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 01:54 τον ακολούθησε ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός στις 02:09, εντάσεως 5.6 R. Έκτοτε έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να φτάνει στα 4,9 Ρίχτερ. Μάλιστα στις 15:41, καταγράφηκε δόνηση 4,6 βαθμών Ρίχτερ. .Ωστόσο, η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά. σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα.
Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.
Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατα 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριως σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».
Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».
Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των υλικών ζημιών και παρότι τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια είναι κλειστά -για προληπτικούς λόγους- όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά.
Στη Ζάκυνθο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Με την ίδια αποστολή, έφτασε στο νησί και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.
Υλικές ζημιές σε κτίρια σε όλο το νησί
Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.
Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.
Το αεροδρόμιο Ζακύνθου λειτουργεί κανονικά, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές που να επηρεάζουν τη στατικότητα του κτιρίου σύμφωνα με πρώτους ελέγχους μηχανικών. Στο νησί θα διενεργήσει ελέγχους κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Σεισμών και του ΟΑΣΠ.
Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1.54΄ στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός προέρχονταν από απόσταση 280χλμ ΔΝΔ της Αθήνας, ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται 44χλμ ΝΔ της Ζακύνθου. Μέχρι σήμερα το πρωί στις 8:00, έχουν καταγραφεί πάνω από 35 μετασεισμοί, από τους οποίους 10 έχουν μέγεθος μεγαλύτερο του 4.0 και 1 με μέγεθος 5.1. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του σεισμού, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Ταφύλλη, από την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.
Στις 13:00 σήμερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.