Κείμενο της ΕΓΕΣΥΚ για τη συνάντηση που είχε με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ.
Σε αυτό αναφέρει τα εξής:
Την περασμένη Τετάρτη 10 Οκτώβρη 2018, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα συνάντηση μελών του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ και του Συλλόγου Γενικών – Οικογενειακών Iατρών με το διοικητή και τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ. Στη συνάντηση παραθέσαμε τα προβλήματα και τη συνολικότερη κατάσταση της Υγείας στο νομό ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο νοσοκομείο (παθολογική, καρδιολογική, ΤΕΠ) και ζητήσαμε συγκεκριμένες λύσεις και μέτρα. Οι απαντήσεις που πήραμε από τη διοίκηση της ΥΠΕ ήταν, χωρίς υπερβολή, αποκαρδιωτικές αλλά και αποκαλυπτικές του τί εννοεί η κυβέρνηση «μεταμνημονιακή περίοδο». Επί της ουσίας δεν υπήρξε κανένα χρονοδιάγραμμα και καμία δέσμευση για οριστικές – ουσιαστικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα:
1. Το υπάρχον καθεστώς με τους πνευμονολόγους και τους γενικούς γιατρούς να καλύπτουν το ΤΕΠ (παθολογικού τομέα) θα συνεχιστεί επ’ αόριστον καθώς δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για αποδέσμευση και επιστροφή τους στη φυσική τους θέση.
2. Οι μόνιμες θέσεις ΤΕΠ που εκκρεμούν (και θα μπορούσαν ίσως να δώσουν μια ανάσα) δεν πρόκειται να έχουν καλυφθεί πριν (τουλάχιστον) τις αρχές του 2019.
3. Άμεσες προσλήψεις στην Κέρκυρα δε θα γίνουν, υπάρχουν αλλού μεγαλύτερες ανάγκες. Από τις 200 περίπου προσλήψεις που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο για κάλυψη άμεσων αναγκών (14 εξ’αυτών για την 6η ΥΠΕ), καμία δεν προβλέπεται για την Κέρκυρα.
4. Στο ΚΥ Αγ.Μάρκου εξετάζεται το ενδεχόμενο μονής εφημέρευσης..
5. Εάν οι δυσκολίες κατάρτισης προγράμματος εφημεριών ΤΕΠ συνεχιστούν, εξετάζεται και εκεί το ενδεχόμενο της μόνης εφημέρευσης: ένας γιατρός για όλα τα περιστατικά (!)
6. Στην καρδιολογική πέραν του επικουρικού που έχει ζητηθεί δε θα υπάρξει κάτι άλλο.
Κατά τη διάρκεια δε της συζήτησης αναφέρθηκαν σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις (πχ Αργοστόλι με 2 παθολόγους που καλύπτουν όλο το μήνα, ΚΥ Πάργας που δεν έχει ούτε έναν γιατρό, καρδιολογική κλινική + μονάδα εμφραγμάτων Τρίπολης με 1 καρδιολόγο…). Σαν να λέμε «εσείς στην Κέρκυρα είστε καλύτερα από αλλού και γι’αυτό μην πολυπαραπονιέστε»! Δεν πτοούνται λοιπόν ιδιαίτερα από τον αριθμό των εφημεριών που καλούνται λιγοστοί γιατροί να πραγματοποιήσουν ούτε από τον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν και νέες παραιτήσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Έχουν άλλωστε έτοιμη τη λύση όπως μας είπαν: φαντάροι για να καλύψουν τα ΚΥ, όπως στα Διαπόντια!!! Στο τέλος δε της συνάντησης, δεχθήκαμε και την παρότρυνση από τη διοίκηση της ΥΠΕ να μεταβούμε (εμείς οι γιατροί) στην Αθήνα προκειμένου να πιέσουμε το Υπουργείο!! Μετά από αυτό, τί σχόλιο να κάνει κανείς….
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σε συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ότι «δεν πρόκειται να ανανεωθούν παρατάσεις συμβάσεων επικουρικών και επικουρικών ΕΣΠΑ που λήγουν στις 31.12.2018 και στις 31.01.2019». Στο νοσοκομείο μας, αυτό αφορά 3 γιατρούς (εκ των οποίων 2 χειρουργοί). Η κατάσταση δηλαδή όχι απλά δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αντίθετα έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες με τη χειρουργική κλινική να αποτελεί το επόμενο μεγάλο μέτωπο. Η Διοίκηση του νοσοκομείου οφείλει να απαιτήσει άμεσα από την ΥΠΕ τουλάχιστον 2 από τις 14 θέσεις που της αντιστοιχούν.
Οι θέσεις αυτές είναι ενδεικτικές του τρόπου που αντιμετωπίζονται τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας εκ μέρους του Υπουργείου. Κανένας σχεδιασμός, καμία ουσιαστική λύση, έωλες και επικοινωνιακές μεταρρυθμίσεις με «αυτόνομα ΤΕΠ» που 2 χρόνια μετά την ίδρυση τους δεν έχουν δικούς τους γιατρούς με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνονται οι κλινικές και η πρωτοβάθμια προκειμένου να στελεχωθούν, καμία μέριμνα όχι μόνο για να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά, αλλά και για τα εκατοντάδες νέα που θα δημιουργηθούν μετά την αποχώρηση των επικουρικών. Όσο δε για μόνιμες προσλήψεις, αυτές που προγραμματίζονται από τη νέα χρονιά με βάση το 1 προς 1 στο δημόσιο (1 μόνιμη πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση), αυτές επαρκούν ίσα ίσα για να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις.
Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι ο δρόμος για την πραγματική ανάταξη της Υγείας περνάει μόνο μέσα από αγώνα και δυναμικές κινητοποιήσεις εκ μέρους όλων των υγειονομικών, μαζικά και με ενότητα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι να αντισταθούμε στον πειρασμό των αυτοματισμών που εντέχνως καλλιεργούνται και αποτελούν ίσως και αντανακλαστικό σε δύσκολες περιόδους. Δεν είναι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους οι ειδικότητες που επωμίζονται το βάρος, όπως δεν είναι σε αντιπαράθεση τα κενά της πρωτοβάθμιας με εκείνα της δευτεροβάθμιας καθώς επίσης και οι ελλείψεις της μιας περιοχής έναντι της άλλης. Η αντιπαράθεση πρέπει να τεθεί με την πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της διαιώνισης των ελαστικών μορφών απασχόλησης που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στα χνάρια των προηγούμενων, η οποία δημιουργεί τα προβλήματα και έχει οδηγήσει τη δημόσια Υγεία στο οριακό σημείο όπου βρίσκεται. Και στην αντιπαράθεση αυτή τεράστιας σημασίας ρόλο διαδραματίζει η κοινωνία ως τελικός αποδέκτης του αγαθού της Υγείας. Γι΄αυτό καλούμε τους πολίτες – ασθενείς να σταθούν δίπλα μας στη διεκδίκηση αυτού που όλοι αξίζουμε και δικαιούμαστε: υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας.