Με… συρματάκι και εκτεθειμένο το δηλητήριο για την καταπολέμηση των τρωκτικών
Και όμως, η νομοθεσία επιτρέπει αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες!
Φόβους για κίνδυνο να δηλητηριαστεί κάποιο κατοικίδιο ή αδέσποτο ζώο ή ακόμα και κάποιο παιδί, εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής της Κασσιώπης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν δολώματα για τα ποντίκια, κάτι που, φευ, αποτελεί συνήθη πρακτική στη χώρα μας!
Η διαμαρτυρία αφορά τον απίστευτο τρόπο που γίνεται η μυοκτονία στην Κασσιώπη και σε άλλες περιοχές του βορειοανατολικού συγκροτήματος της Κέρκυρας! Δένουν το δηλητήριο – δόλωμα με συρματάκι και το κρεμάνε στα φρεάτια εκτεθειμένο, με οφθαλμοφανή κίνδυνο όχι μόνο για τα κατοικίδια και τα άλλα ζώα που περπατούν στο δρόμο να βρουν επώδυνο θάνατο από ενδεχόμενο κατάποση, αλλά ακόμα και για να μικρά παιδιά που, παίζοντας, είναι πολύ πιθανό να τραβήξουν να βγάλουν το φάρμακο με ό,τι σημαίνει αυτό… Και όμως, η νομοθεσία το επιτρέπει…
Απαξιούν…
Διαμαρτυρίες τόσο εκπροσώπων φιλοζωϊκών οργανώσεων της περιοχής, αλλά και άλλων κατοίκων, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μυοκτονία όχι μόνο δεν εισακούγεται, αλλά αντιμετωπίζεται πολλές φορές με… απειλές για αυτόφωρα “αν τολμήσει κάποιος και επιχειρήσει να απομακρύνει τα δολώματα από τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί”.
Καταγγελίες στο CorfuPress.com από κατοίκους, αναφέρουν πως αντίστοιχη απαξιωτική στάση κρατούν και οι τοπικοί παράγοντες του Δήμου στην περιοχή, παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν υποβληθεί εδώ και ενάμισι μήνα, όταν και άρχισε η τακτική της αυθαίρετης εναπόθεσης δηλητηριούχου φαρμάκου στους δρόμους χωρίς καμία προφύλαξη.
Οι κάτοικοι αυτοί υπογραμμίζουν ότι η τοποθέτηση των δολωματικών παγίδων γίνεται με πρόχειρο τρόπο, καθώς δεν στερεώνεται καν το σύρμα ώστε να παραμένει εντός του φρεατίου και τα περισσότερα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, βρίσκονται εκτεθειμένα πάνω στο οδόστρωμα των γειτονιών της Κασσιώπης…
Και όμως, είναι νόμιμο!
Πάντως, η πρακτική που προβλέπει η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει κλειστούς δολωματικούς σταθμούς στους δρόμους, παρά μόνο σε ανοικτούς χώρους και κτίρια. Οι κύβοι του δολώματος είναι βραδείας δράσης και η νομοθεσία ουσιαστικά κάνει λόγο για δυνατότητα χρήσης αντιδότου (βιταμίνη Κ1) σε περίπτωση κατάποσης είναι από ζώο ή και από άνθρωπο. Πάντως, συνήθης πρακτική είναι η τοποθέτηση με προσοχή, ώστε να μην είναι δυνατή η αποκάλυψη του δολώματος με το πέρασμα, π.χ., ενός αυτοκινήτου και με τα ελαστικά του να “τραβάνε” το σύρμα εκτεθειμένο στο δρόμο.
Η χρήση των δολωμάτων θα πρέπει να εποπτεύεται από την παρουσία ειδικού επιστήμονα όπως προβλέπεται από το νόμο, ενώ την ευθύνη δε της καθημερινής παρουσίας του εξειδικευμένου επιστήμονα έχει αποκλειστικά ο ανάδοχος.