Η Μονάδα Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Κέρκυρας, κοινοποιεί στοιχεία που αφορούν στο προφίλ των εξαρτημένων ατόμων, που απευθύνθηκαν στο θεραπευτικό πλαίσιο και ζήτησαν βοήθεια, κατά την περίοδο 2013 – 8/2018. Σε αυτά τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται Εισαγγελικές παραπομπές.
Συγκεκριμένα:
Ήρθαν σε επαφή με τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Μονάδας και ζήτησαν βοήθεια 250 άτομα.
Εντάχθηκαν στο θεραπευτικό πλαίσιο, 159 άτομα εκ των οποίων, το 25% ήταν Γυναίκες. Από αυτές το 47,5% ήταν πολυτοξικομανείς , το 35% ήταν εξαρτημένες από το αλκοόλ, και το 17,5% ήταν εξαρτημένες από την κάνναβη.
Έμμεσα εξυπηρετήθηκαν (Γονείς – φίλοι – συγγενείς – αδέλφια – σύντροφοι), 243 άτομα.
Συνολικά διεξήχθησαν 2004 συνεδρίες.
Μικρότερη ηλικία χρήσης είναι τα 9 έτη και η ουσία χρήσης είναι τα εισπνεόμενα (διαλύτες, βενζίνη κλπ). Αμέσως επόμενη ηλικία είναι τα 12 έτη (διαλύτες).
Το 37% των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια ήταν άνεργοι.
Από τα 159 άτομα που ξεκίνησαν την θεραπεία απεξάρτησης το 46,5% ήταν πολυτοξικομανείς, το 26,4% αλκοολικοί, το 14,4% είχαν εξάρτηση από την κάνναβη και ζήτησαν βοήθεια για να απεξαρτηθούν, το 6,2% παρουσίαζαν εξάρτηση από το διαδίκτυο και το 5,6% εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.
Η πρώτη ουσία χρήσης στην πολυτοξικομανία ήταν η κάνναβη σε ποσοστό 93,2%
Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από την κάνναβη (ποσοστό 14,45%), το ποσοστό εκδήλωσης ψυχιατρικών νοσημάτων ανέρχεται σε 43%.
Το 22,6%, παρουσίαζαν συνύπαρξη ψυχιατρικών διαταραχών και εξάρτησης (ΣΨΔΕ). Από αυτούς το 2,5%, ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ, το 6,2% από την κάνναβη και το 13,2% ήταν πολυτοξικομανείς.
Από το 13,2% των ΣΨΔΕ, είχαν όλοι ως πρώτη ουσία χρήσης την κάνναβη.
Συμπερασματικά, οφείλουμε να επισημάνουμε α) την υψηλή συνάφεια μεταξύ χρήσης κάνναβης και εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών, β) το υψηλό ποσοστό αλκοολισμού στις γυναίκες, γ) το υψηλό ποσοστό ανεργίας, δ) το υψηλό ποσοστό της πρώτης ουσίας χρήσης που είναι η κάνναβη, ε) το υψηλό ποσοστό των ατόμων που ζήτησαν θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη. ζ) η πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά γίνεται από παιδιά 13 – 15 ετών.