Σοβαρές νομικές εκκρεμότητες υπάρχουν σε ότι αφορά τον Ερημίτη και άδειες που δεν έχουν ακόμη υπογραφεί.
Αυτό δήλωσαν τα μέλη του Δ.Σ. του «Ερημίτη πλους» που έδωσαν την Δευτέρα συνέντευξη τύπου. Μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο κος Δημήτρης Φατήρας τόνισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξαναέρθει η εταιρεία NCH Capital να παρουσιάσει το project της επένδυσης στον Ερημίτη και ενδεχομένως τροποποιημένο.
Όμως αυτά που θέλει να παρουσιάσει η εταιρεία και η επικοινωνιακή της πολιτική δεν θα έχουν σχέση με τις πραγματικές εξελίξεις αφού υπάρχουν τόσες νομικές εκκρεμότητες με κυριότερη την προσφυγή στο Ευρωπαικό δικαστήριο.
Από τις παλιές εκκρεμότητες δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Δεν έχει τεθεί ούτε η τελική υπογραφή της σύμβασης.
Τα μέλη του ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΛΟΥΣ τονίζουν ότι το θέμα της παραχώρησης του ακινήτου δεν έχει λήξει και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει έτσι…
To Κείμενο της συνέντευξης τύπου του Δ. Σ. του Ερημίτη Πλους
Ζητήσαμε να δώσουμε αυτήν τη συνέντευξη για να πληροφορήσουμε τον Κερκυραϊκό λαό, ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ερημίτη, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που θέλει να παρουσιάζει σαν δεδομένα οι επικοινωνιακή πολιτική των φερόμενων ως επενδυτών.
Είναι η 4η φορά που έρχονται. Προφανώς, όπως και τις προηγούμενες φορές θα δείξουν κάποιες μακέτες σαν τις περσινές, που δεν είχαν καμιά σχέση με το χώρο και τα πραγματικά μεγέθη. Θα μιλήσουν πάλι για εκατοντάδες θέσεις εργασίας – το «καρότο»… Φυσικά για τον πακτωλό των χρημάτων… ίσως και για την αύξηση του Α.Ε.Π. του νησιού για «πάνω από 11%» (όπως ακούστηκε και πέρυσι) που θα προκύψει από την «επένδυση», ίσως δώσουν και χρονοδιάγραμμα, κάτι σαν τα προηγούμενα…
Το πρόβλημα για μας, τον Κερκυραϊκό λαό, δεν είναι ούτε η επίσκεψη τους ούτε τι θα πουν οι κύριοι αυτοί, είτε έρχονται σαν N.C.H.Capital είτε σαν Nektar Holdings ή όπως αλλιώς θέλουν να παρουσιάζονται… Εξ άλλου γνωρίζουν ότι ο Κερκυραϊκός λαός τους θεωρεί ανεπιθύμητους στην Κέρκυρα, «νέο αποικιοκράτες», που βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλλουν για να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο του.
Η κύρια αντίθεση της πλειοψηφίας του Κερκυραϊκού λαού, είναι με τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την περιοχή μας, το περιβάλλον της και την οικονομία της, τα οποία και δεν θα προχωρήσουν.
Δεν θα προχωρήσουν όχι μόνο γιατί είναι αντισυνταγματικά και παραβιάζουν την διεθνή και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσον αφορά το δάσος, το οικοσύστημα, τους υγρότοπους, τη βιοποικιλότητα κλπ (ζητήματα που κρίνονται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο πλέον), αλλά κύρια γιατί δε θέλει την «επένδυση», στην συντριπτική του πλειοψηφία, ο Κερκυραϊκός λαός.
Ο Κερκυραϊκός λαός θεωρεί το οικοσύστημα του Ερημίτη βασικό στοιχείο της φυσικής πολιτιστικής του κληρονομιάς κατά συνέπεια και ιδιοκτησία του.
Είναι ξεκάθαρα τοποθετημένος απέναντι στα σχέδια των δανειστών, της Κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ και έχει εκφράσει με πολλούς και διάφορους τρόπους την αντίθεσή του, αλλά και τη βούλησή του, όχι μόνο να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη αλλά και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του.
Στον αγώνα για την προστασία του Ερημίτη, συμπορεύονται όλα τα κινήματα του νησιού, όλοι οι πολιτιστικοί, συνδικαλιστικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, οι αναπτυξιακοί φορείς και οι φορείς της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
Αυτονόητο είναι ότι και το κίνημά μας συμπορεύεται μαζί τους για την προστασία της δημόσιας περιουσίας στο σύνολό της και του δημόσιου χαραχτήρα των υποδομών του τόπου μας. Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά, τα επαναλαμβάνουμε λόγω συγκυρίας, στέλνοντας κι εμείς το δικό μας μήνυμα.
Η περιφέρεια Ιονίων νήσων μαζί με το σύλλογό μας, έχουμε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και ζητάμε και την ακύρωση της «επένδυσης» και την προστασία του οικοσυστήματος.
Η προσφυγή είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά και νομικά, όσον αφορά τις παραβιάσεις της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των οικοσυστημάτων, των προστατευομένων ειδών και της βιοποικιλότητας και κατατέθηκε πριν λίγες μέρες.
Συμπεριλαμβάνει επίσης και τη σκανδαλώδη μετατροπή της σύμβασης μίσθωσης της επιφάνειας του ακινήτου για 99 χρόνια σε εκχώρηση της υψηλής κυριότητας, καθώς και την μετατροπή των σχεδίων από «τουριστικό χωριό – παραθεριστική κατοικία» σε Real estate, που ούτως ή άλλως αντιστρατεύονται την τοπική επιχειρηματικότητα και την οικονομία του νησιού μας.
Δεν είναι σχήμα λόγου. Αν προχωρήσει αυτό το «project» οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.
Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα δικαιώσει τον αγώνα μας.
Με την ευκαιρία να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά, ότι αντίθετοι με τα σχέδια για τον Ερημίτη έχουν ταχθεί εξαρχής και ενεργά ο περιφερειάρχης ο δήμαρχος, το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο.
Με πρόσφατες δηλώσεις τους οι δύο Κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και ο Κερκυραίος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχτηκαν και αυτοί κατά της «επένδυσης». Ο τελευταίος υποστήριξε δημόσια ότι ο Ερημίτης πρέπει να παραμείνει ως έχει, να προστατευτεί σαν οικοσύστημα και να αποδοθεί στη δημόσια χρήση.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το μέτωπο προστασίας του οικοσυστήματος του Ερημίτη διευρύνεται. Στην πορεία αποχτά πιο ευρεία πολιτική δυναμική με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά και με ξεκάθαρο στόχο, όσον αφορά την προστασία του οικοσυστήματος και την απόδοσή του στη δημόσια χρήση. Αυτό είναι ένα ζήτημα επιπλέον και θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, οι φερόμενοι ως επενδυτές.
Κόντρα στα μεγάλα και διαπλεκόμενα συμφέροντα εμείς υπερασπιζόμαστε τη δημόσια χρήση του οικοσυστήματος από το 2002.
Από τότε διεκδικούμε τον χαρακτηρισμό της περιοχής στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των ρηχών της Σέρπας και τη βραχονησίδα Καπαρέλι , ως φυσικό σχηματισμό υπό προστασία, με μοναδικές επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός του, αυτές που εξυπηρετούν το οικοσύστημα, τη διαιώνισή του, την αειφορία του και την ανάδειξή του σε οικολογικό και περιπατητικό πάρκο. Με φορέα διαχείρισης, νομικό πρόσωπο, αποτελούμενο από τους εκάστοτε προέδρους των τεσσάρων τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής.
Διευκρινίζουμε ότι το πλαίσιο αυτό, ανάδειξης και προστασίας που διεκδικούμε δεν θίγει ούτε μεταβάλλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής όπως αυτό ισχύει σήμερα.
Η πρόταση είναι καταγεγραμμένη ρητά ως έχει από το 2011 σε όλες τις αποφάσεις του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου,(8 στο σύνολο) που αφορούν τον Ερημίτη και την προστασία του… Δεν είναι κάτι καινούριο.
Ο σύλλογός μας σε συνεργασία με νέους επιστήμονες, παιδιά του τόπου μας, προχωράει στην εκπόνηση μελέτης εξειδίκευσης του πλαισίου, ώστε με πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης να διεκδικούμε πιο πιεστικά την απένταξή του οικοσυστήματος από το ΤΑΙΠΕΔ και την επαναφορά του στη δημόσια χρήση.
Ας το καταλάβουν λοιπόν δανειστές, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ( που έχει και το ακαταδίωκτο) καθώς και οι φερόμενοι ως επενδυτές, ότι το σκανδαλώδες και παράνομο σενάριό τους για τον Ερημίτη δε μπορεί να προχωρήσει και καλά θα κάνουν να το ακυρώσουν και τυπικά.
Στην πράξη, 6 χρόνια τώρα είναι ολοφάνερο ότι έχει ακυρωθεί…
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ