Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ.
Ομιλητής:
Σπύρος Γεωργαράς, φυσικός MSc
Η διάλεξη θα δοθεί την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στις 20:30
Στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Σύγχρονη επιστήμη και μοντέρνα τέχνη
Η τέχνη και η επιστήμη γενικά θεωρούνται τα υψηλότερα πνευματικά επιτεύγματα του ανθρώπου.Δεν υπάρχει όμως ζευγάρι ανθρώπινων πολιτισμικών δραστηριοτήτων που να αποκλίνει περισσότερο από όσο η τέχνη και η επιστήμη και ειδικότερα η θετική επιστήμη.
Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί εικόνες και αλληγορίες. Ο θετικός επιστήμονας χρησιμοποιεί αριθμούς και εξισώσεις.
Η τέχνη κατοικεί σε ένα φανταστικό χώρο αισθητικών και ποιότικών εννοιών. η θετική επιστήμη υπάρχει σε έναν κόσμο με ξεκάθαρες μαθηματικές σχέσεις μεταξύ ποσοτικοποιήσιμων εννοιών και ιδοτήτων.
Η τέχνη δημιουργεί ψευδαισθήσεις για να προκαλέσει συγκίνηση αναφερόμενη στο συναίσθημα , ενώ η θετική επιστήμη είναι μια ακριβής επιστήμη που αναφέρεται στη λογική.
Η τέχνη εγείρει το ερώτημα «γιατί;», η επιστήμη εξετάζει το ερώτημα «πως;»
Ωστόσο, παρά τις μεγάλες διαφορές τους, υπάρχει ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό που συνδέει σταθερά αυτούς τους τομείς.
Η επαναστατική τέχνη και οραματική επιστήμη εξερευνούν και οι δύο, από διαφορετικές σκοπιές, τη φύση της πραγματικότητας. Συνεπώς είναι αναπόφευκτη η αλληλοσυνδεση τους.
Οι προιστορικές ζωγραφιές στα σπήλαια των ανθρωπων της παλαιολιθικης εποχής αντιπροσωπεύουν αυτό που είναι ίσως το πρώτο παράδειγμα της αλληλοσύνδεσης της τέχνης με την επιστήμη.
Αυτά τα έργα ζωγραφικής – ζώων, όπλων και άλλων εικόνων του κυνηγιού – αποδεικνύουν ότι ακόμη και οι πρωτόγονοι άνθρωποι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν και να απεικονίσουν την εμπειρία τους από τον φυσικό κόσμο.
Στους πολλούς αιώνες που μεσολάβησαν από τότε, αυτή η σχέση έξελίχθηκε σε μια παράξενη σύζευξη , υπάρχουν πτυχές της τέχνης και της επιστήμης που διαπλεκονται και επικαλύπτονται.
Αυτή τη σχέση θα προσπαθησουμε στη διαλεξη να αποκαλύψουμε και αποκαλύπτοντάς την θα διαπιστώσουμε ότι πολλές φορές στο όραμα του καλλιτέχνη υπάρχει μια ιδιότυπη προφητεία που προηγείται των εξισώσεων του επιστήμονα.
Οι καλλιτέχνες έχουν μυστηριωδώς ενσωματώσει στα έργα τους τα χαρακτηριστικά μιας φυσικής περιγραφής του κόσμου που η επιστήμη ανακαλύπτει πολύ αργότερα…