H τοποθέτηση με αφορμή το Ν/Σ του Υπ. Παιδείας με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», που πραγματοποίησε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης.
Ξεκινώντας ο κ. Παυλίδης σχολίασε την φράση του Πρωθυπουργού περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης και εξήγησε ότι πρόκειται για μία αυτονόητη πολιτική πράξη. Μάλιστα, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι σε παρόμοια τραγικά γεγονότα στο παρελθόν, όπως το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, τη ΡΙΚΟΜΕΞ, ή τις καταστροφικές φωτιές του 2007, δεν υπήρξε αντίστοιχα ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
Επιδιώκοντας να ερμηνεύσει το νόημα της φράσης αυτής ο κ. Παυλίδης διατύπωσε την γνώμη ότι: “Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό είναι μια μέγιστη πολιτική πράξη ανάληψης των συλλογικών και διαχρονικών ευθυνών της Πολιτείας που οδήγησαν και σε αυτήν την τραγωδία. Γιατί για εμάς, το κράτος έχει αναγκαστικά συνέχεια και άρα, όλες οι καθυστερήσεις και οι παραλήψεις και τα λάθη του παρελθόντος οφείλουν οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις να τα αναλαμβάνουν πολιτικά ως ευθύνη. Το ίδιο κάναμε συνολικά και όταν αναλάβαμε πολιτικά τα βάρη της κοινωνικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής καταστροφής στη χώρα. Τα αναλάβαμε πολιτικά και κυβερνητικά για να οδηγήσουμε τη χώρα εκτός μνημονίων.” Παράλληλα κατά τον κ. Παυλίδη η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι μια ουσιώδης πολιτική πράξη ευθύνης για λήψη άμεσων πρωτοβουλιών και μέτρων για την αντιμετώπιση και την αλλαγή αυτής της παθογενούς κατάστασης που κυριαρχεί δεκαετίες τώρα στη χώρα.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, ο βουλευτής Κέρκυρας εξέφρασε την γνώμη ότι το κατατεθέν σχέδιο νόμου παρακολουθεί την ανάγκη της στρατηγικής του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ συμβάλει στη συγκρότηση ενός ανοιχτού συστήματος παραγωγής μετάδοσης και διάχυσης της γνώσης, με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία. Σημαντικό χαρακτήρισε ο Κώστας Παυλίδης το μεγάλο χρονικό διάστημα διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς για συζήτηση και συνδιαμόρφωση, χωρίς αιφνιδιασμούς. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα καθώς υπήρξε μια ισχυρή ακαδημαϊκή συναίνεση στο νομοσχέδιο αυτό.
Αναλύοντας την χρησιμότητα του παρόντος νομοσχεδίου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι δημιουργεί ένα αναβαθμισμένο τοπίο ανώτατης εκπαίδευσης στο Ιόνιο, αξιοποιώντας συγκριτικά τοπικά πλεονεκτήματα, είτε αυτά σχετίζονται με το περιβάλλον στη Ζάκυνθο και τις περιοχές NATURA στην ευρύτερη περιοχή είτε η τέχνη της μουσικής που είναι διάσπαρτη στο Ιόνιο. Η ίδρυση της Σχολής Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και ιδιαίτερα η ίδρυση της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στην Κέρκυρα ενισχύει σύμφωνα με τον βουλευτή Κέρκυρας στην περιφερειακή ανάπτυξη σ’ ένα σημαντικό επιστημονικό πεδίο που το χρειαζόταν πάρα πολύ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ενώ και το Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα έρχεται να αντιμετωπίσει χρόνιες εθνικές παθογένειες. Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Παυλίδης τόνισε την άμεση σημασία ορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τόσο στα νέα τμήματα όσο και σε παλαιότερα διότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έλλειψη του προσοντολογίου και υποβάθμιση της αξίας τους έργου τους.
Τέλος, ο βουλευτής Κέρκυρας κατέθεσε και τροπολογία που αφορά το νόμο 4469/2017 ο οποίος προβλέπει μια σειρά ευεργετικές διατάξεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες, οι οποίες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με όλους τους πιστωτές τους, ΙΚΑ, εφορία ακόμα και τους ιδιώτες και να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα ανοίξει τον δρόμο σε ΠΑΕ και ΚΑΕ που έχουν προβλήματα χρεών και θέλουν μια βιώσιμη λύση προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.