Επί πολλές μέρες διήρκησε έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (αρμόδια επίσης για τις εσωτερικές υποθέσεις σε όλο το Δημόσιο Τομέα) που «ξετίναξε» τη Διεύθυνση Μεταφορών Κέρκυρας και έβγαλε… πολλά «λαυράκια»!
Αποκαλύφθηκε κύκλωμα εντός της Διεύθυνσης Μεταφορών όπου υπάλληλοι «λαδώνονταν» επί σειρά ετών για να δίνουν διπλώματα οδήγησης. Η δράση του κυκλώματος στο νησί εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει πριν από 17 χρόνια με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που ερευνούν την υπόθεση να αναζητούν στοιχεία για πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στο παρελθόν σε υψηλές θέσεις την υπηρεσίας.
Η διαφθορά είχε επεκταθεί τόσο στους υπαλλήλους, όσο και στις σχολές οδηγών αφού ιδιοκτήτες αρκετών από αυτών στην Κέρκυρα, φέρονταν να «λάδωναν» υπαλλήλους για να εκδώσουν διπλώματα! Σύμφωνα με δήλωση πηγής από την ΕΛΑΣ στην εφημερίδα «Έθνος», η διαφθορά είχε απλωθεί σε όλα τα επίπεδα: «Το νησί έχει 20 σχολές οδηγών. Από αυτές μόνο οι 5 δεν λάδωναν εξεταστές ασχέτως αν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους δεν το καταθέτουν».
«Μιλημένοι»
Οι εξετάσεις στο νησί πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, συνήθως Τρίτη και Πέμπτη. Κάθε εβδομάδα περίπου 50 υποψήφιοι συμμετέχουν τόσο για απλά διπλώματα οδήγησης, όσο και για επαγγελματικά και ανανεώσεις. Μεγάλος αριθμός υποψηφίων φέρεται να έχει δώσει το… κατί τις του για να πάρει «αναίμακτα» και με… delivery το δίπλωμα στο σπίτι του, χωρίς να χρειαστεί καν να δώσει εξετάσεις, ενώ άλλοι είχαν αποβάλλει το άγχος της εξέτασης, καθώς οι εξεταστές τους φέρονται να ήταν «μηλημένοι»!
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λαδώματα που φτάνουν σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, με το μεγαλύτερο τζίρο να προέρχεται από έκδοση επαγγελματικών διπλωμάτων οδήγησης για τα οποία η μίζα ξεκινούσε από τα 300 ευρώ και έφτανε έως και τα 1000!
Πως λειτουργούσε το κύκλωμα
Το κύκλωμα λειτουργούσε ως εξής: Ο πελάτης πήγαινε στη σχολή οδηγών για να πάρει δίπλωμα οδήγησης. Οι σχολές οδηγών είτε ενσωμάτωναν στην τιμή το «λάδωμα» είτε το ανέφεραν ως έξτρα ποσό το οποίο έπρεπε να καταβάλει ο υποψήφιος. Για το δίπλωμα αυτοκινήτου το «λάδωμα» ήταν 100 ευρώ ενώ για ένα επαγγελματικό δίπλωμα για βαρύ όχημα μπορεί να έφθανε και τα 700 ευρώ.
Σύμφωνα με πηλροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από την έρευνα προκύπτει πως η συνηθέστερη πρακτική ήταν να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή των σχολών οδηγών το «λάδωμα», εφ όσον και ο υποψήφιος το επιθυμούσε. Ο τελευταίος δεν ασχολούταν με την υπόλοιπη διαδικασία, την αναλάμβανε η ίδια η σχολή οδηγών.
Εκτός κυκλώματος οι σημερινοί τμηματάρχες και ο Διευθυντής
Χθες, Πέμπτη, η Διεύθυνση Μεταφορών σφραγίστηκε προκειμένου οι Αστυνομικοί και οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης να «σαρώσουν» όλα τα αρχεία της υπηρεσίας και να βρουν στοιχεία τα οποία μπορούν να «δέσουν» κατηγορίες για αδικήματα του παρελθόντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τμηματάρχες της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών που υπηρετούν σήμερα, δεν έχουν καμία ανάμειξη στο κύκλωμα όπως προκύπτει από την έρευνα, άλλωστε, έχουν προσφέρει απόλυτη συνεργασία στους άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί το μέγεθος και τα πλοκάμια του κυκλώματος, ενώ ουδεμία ανάμειξη στο κύκλωμα δεν έχει ο διευθυντής της Υπηρεσίας, σύμφωνα με την ενδελεχή έρευνα της ΕΛΑΣ.