Δίδονται εξηγήσεις αρμοδίως και το πρωτάθλημα λένε πως θα ξεκινήσει ευθύς μετά το Πάσχα! Ικανό το χρονικό διάστημα μέχρι τότε για να πραγματοποιηθεί η κάθαρση του αθλήματος…Βρε δούλεμα που μας κάνουν άπαντες. Η διαβεβαίωση ότι θα κάνουν κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι το πιο σύντομο και ταυτόχρονα το πλέον κρύο ανέκδοτο! Προς τι η έκπληξη θα πει κάποιος; Όταν οι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη δομή και τους στόχους της ευρωπαϊκής ένωσης, και από στυγνή μηχανή στην υπηρεσία του ασύδοτου καπιταλιστικού κέρδους θα την οδηγήσουν σε φιλολαϊκούς δρόμους, τότε γιατί να μην ισχυρίζονται ότι μπορούν να κατεδαφίσουν την παραδοσιακή ποδοσφαιρική «παράγκα», κτίζοντας στη θέση της μεζονέτα για να εγκαταστήσουν καθαρμένες πλέον τις ΠΑΕ !
Στο ίδιο ανέκδοτο αλλά από την απέναντι και οι άλλοι, οι αντιπολιτευόμενοι την προσπάθεια της κυβερνητικής «εξυγίανσης» του αθλήματος. Αυτοί έπεσαν από τα σύννεφα και χωρίς αλεξίπτωτο, βλέποντας τον πιστολέρο Ιβάν να εισέρχεται… μολύνοντας το άβατο του αγωνιστικού χώρου για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου! Έχουν μια εξηγήσιμη αμνησία όταν δεν θέλουν να θυμούνται περασμένες ηρωικές εφορμήσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων με απειλές, ακόμα και χειροδικίες εναντίον διαιτητών, όπως τότε του καπετάνιου κραδαίνοντας την κουμπούρα! Πολεμικές συμπλοκές «φιλάθλων» μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, με ιδιωτικούς στρατούς που και με την επήρεια «βελτιωτικών» ρίχνονται στη μάχη με αποτέλεσμα τις πάσης φύσεως και κόστους ζημιές , τραυματίες ακόμα και νεκρούς…
Αυτή τη σαπίλα η οποία είναι μία από της πολλές εκφάνσεις μιας εξουθενωμένης κοινωνικά, κατεστραμμένης οικονομικά και χρεοκοπημένης πολιτικά χώρας υπόσχεται ότι θα καθαρίσει πάραυτα η Συριζανέλ κυβέρνηση! Τα παρεπόμενα του επαγγελματικού ποδοσφαιρικού «αθλήματος» που διαδραματίζονται εκτός γηπέδων και καθορίζουν την έκβαση και πορεία αγώνων, είναι αυτά κυρίως που ανάβουν το φυτίλι των εκρήξεων! Βέβαια όσο «φιλότιμες» προσπάθειες και αν καταβάλουν οι εγχώριοι οπαδικοί στρατοί των μεγάλων ανωνύμων ποδοσφαιρικών εταιριών να συναγωνιστούν τα τρομερά ρεκόρ νεκρών και τραυματιών των αγγλικών ομάδων της εποχής του «Χέιζελ» ευτυχώς και θα υστερούν πάντα!
Πρόκειται για τον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985 (Λίβερπουλ – Γιουβέντους) με απολογισμό 39 νεκρούς και 400 τραυματίες και του «Χίλσμπορο» τέσσερα χρόνια αργότερα, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και στη Νότιγχαμ Φόρεστ, με 96 νεκρούς και 200 τραυματίες. Σύμφωνα με έρευνα ο άγγλος χούλιγκαν της εποχής, πάντα λευκός, ηλικίας από 18 ως 45 χρόνων. Γραμμένος σε ταμείο ανεργίας, μεθάει και τσακώνεται για το παραμικρό, ακόμη και στην παραλία όπου περνάει τις διακοπές του. Μια εικόνα του ανθρώπινου εγγλέζικου περιθωρίου που φέρνει στη μνήμη μας τα «τουριστικά πακέτα» των 18-30 που έφθαναν και στο νησί μας μεθυσμένα και αναχωρούσαν και πάλι εν κραιπάλη, κάνοντας λίμπα τα πάντα στο χώρο της ολιγοήμερης θερινής διαμονής τους…
Οι βρετανοί αρμόδιοι χρησιμοποιώντας μεθόδους σκληρής αστυνόμευσης, με επίσημους πράκτορες αλλά και ανεπίσημους χαφιέδες από τα ίδια τα μέλη οργανωμένων οπαδών , πληροφορούνταν για τις διαθέσεις τους των «ετοιμοπόλεμων». Με πρόστιμα, φυλακίσεις, απαγορεύσεις εισόδου σε γήπεδα και αποκλεισμούς μετακινήσεων εκτός έδρας, κατάφεραν μετά από μερικά χρόνια να αλλάξουν τελικά το κλίμα! Τέλος απέσυραν και επί μία πενταετία τις ομάδες τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Στη χώρα της ατελείωτης «παράγκας» που την «ζωγράφισε» ο Τζιμάκος ο Πανούσης με το αμίμητο: «Βούλγαροι, Χανούμισσες, Βαζέλες, όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες…» Πώς να μπει τάξη όταν η εν γένει εικόνα και η ποιότητα του ποδοσφαίρου καθορίζεται από συμφέροντα μεγάλο παραγόντων και τα όποια μέτρα που πρέπει να παρθούν αρμοδίως, υπολογίζονται σε σχέση με την χασούρα των ψηφαλακίων…