Ότι τελικά ο Ζάεφ θα κατόρθωνε να εξασφαλίσει τον ικανό αριθμό βουλευτών στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στην ολομέλεια της βουλής της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του; Εκεί εξασφάλισε ακριβώς τόσους όσους χρειάζονταν για να ξεκινήσει η διαδικασία της απαραίτητης συνταγματικής αλλαγής! Ούτε ένας περισσότερος και ούτε ένας λιγότερος από αυτούς τους οκτώ της αντιπολίτευσης που χρειάζονταν και που την ύστατη στιγμή είδαν επιτέλους το φως το Νατοϊκό και το Ευρωπαϊκό ως μέλλον ευοίωνο και πατριωτικό!
Ως γνωστόν ο Ζόραν Ζάεφ διέθετε 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζονταν η συγκατάθεση ακόμα οχτώ αντιπολιτευομένων βουλευτών… Ο αρχηγός του VMRO–DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε αναφέρει επανειλημμένως ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα διασπάσει τη γραμμή χαρακτηρίζοντας την τροποποίηση του Συντάγματος ως πράξη προδοτική και καταστροφική που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας και όχι μόνο. Και όμως…
Οι παραπάνω δηλώσεις του Μίτστοσκι περί αρραγούς κόμματος, φέρνουν στη μνήμη μια ανάλογη δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου στις 13 Ιουλίου 65: «Θέλω από την σημερινήν συγκέντρωσιν να εξέλθη το μήνυμα ότι είναι ηλίθιοι όσοι νομίζουν ότι ημπορεί να υπάρξη και η ελαχίστη διάσπασις της Ενώσεως Κέντρου. Θέλω να πληροφορηθούν όλοι ότι προδόται δεν υπάρχουν εις την Ένωσιν Κέντρου». Και όμως υπήρξαν και εκείνοι που δικαιολόγησαν ποικιλοτρόπως την αποστασία τους που ο Παπανδρέου χαρακτήρισε προδοσία… Μεταξύ αυτών και ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος από το τότε ΕΙΡ δήλωσε: «Η κατηγορία είναι χυδαία όσον και εξωφρενική. Και η απάντησις απλή. Μετέχω εις την κυβέρνησιν Νόβα, διότι δεν επετρέπετο να αφεθή η χώρα ακυβέρνητος στο έλεος των σκοτεινών δυνάμεων της ανωμαλίας…» Δυνάμεις ανωμαλίας προφανώς θεωρούσε τις εκατοντάδες χιλιάδες του δημοκρατικού λαού που διαδήλωνε στους δρόμους της χώρας καταγγέλλοντας τους αποστάτες, και την καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών και παράλληλα αποδίδοντας φόρο τιμής στο δολοφονημένο από αστυνομικά πυρά αγωνιστή της αριστεράς Σωτήρη Πέτρουλα… Τότε τοποτηρητής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ήταν ο Νόρμπερτ Άνσουτς…
Τελικά μετά από τις τόσες επισκέψεις υψηλών ξένων, που πηγαινοέρχονταν στα Σκόπια όλο αυτό το χρονικό διάστημα και όχι βεβαίως για να θαυμάσουν το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, πείστηκαν οι οκτώ αυτοί βουλευτές και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη φωνή της συνείδησης τους! Έτσι συμβαίνει πάντα όταν οι παγκόσμιοι παίκτες επείγονται χρονικά να κλείσουν «πολιτισμένα» επικίνδυνες γεωπολιτικές «τρύπες»! Παράλληλα δεν επιτρέπουν να εμποδίζονται τα σχέδια τους από «εθνικοπατριωτικές εξέδρες» σκοπιμότητας, γνωρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς που αναρριχώνται σ’ αυτές εάν κυβερνούσαν σήμερα την ίδια συμφωνία των Πρεσπών θα υπέγραφαν, ίσως με άλλο τοπωνύμιο…
Οι ίδιοι παράγοντες είναι απόλυτα σίγουροι πως και στο ελληνικό κοινοβούλιο θα περάσει εύκολα η συμφωνία των Πρεσπών γνωρίζοντας πως η αγωνία της καταμέτρησης των ψήφων δεν θα περάσει στην πλευρά της κυβέρνησης… Παράλληλα ο Τσίπρας πρέπει να έχει ήδη αρχίσει να εισπράττει τα οφέλη από την πρώτη επιτυχή έκβαση αυτής της Νατοευρωπαϊκής συμφωνίας… Ίσως και η προχθεσινή «τρυφερή αγκαλιά» που άνοιξε το ΔΝΤ με τους Λαγκάρντ και Τόμσεν να δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη μη περικοπή των συντάξεων, να είναι μια πρώτη γεύση! Οι καλές πράξεις και οι υπάκουοι θεληματάρηδες ιστορικά ανταμείβονται! Η κυβέρνηση των Συριζανέλ αναιμάκτως και αθορύβως έδωσε πολλά παραπάνω από τις συνήθεις «διευκολύνσεις» στους συμμάχους, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο και για ό,τι άλλο θα ήθελαν με πρόσχημα να «θωρακίσουμε ακόμα καλύτερα την πατρίδα μας…»! Μένει λοιπόν να δούμε στο χρονικό διάστημα μέχρι και τις εκλογές, με ποιο τρόπο θα βοηθήσουν πρακτικά τον Τσίπρα, ώστε με ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό και με κάποια συνεργασία προθύμων να επιχειρήσει την συνέχιση του έργου που ανέλαβε…