Ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και παρέμβαση Μητροπολίτη.
-Τι λένε πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες για το σκοπιανό
-Μετριοπαθής ο Μητροπολίτης Κέρκυρας με δήλωση κοντά στις θέσεις Ιερώνυμου
-Πανελλαδική αναφορά (και) στην παρέμβαση Γαλιατσάτου τον Οκτώβρη σε σύνοδο στο Ελσίνκι
Ποικίλα σχόλια έχουν ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα οι Κερκυραίοι πολίτες για την υπόθεση του ονόματος της FYROM, με το θέμα του «μακεδονικού» ωστόσο, να μην έχει την ίδια ένταση με αυτή που βλέπουμε στα σχόλια που ανεβάζουν σε Facebook και twitter σε άλλες περιοχές.
Ωστόσο, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και γνωστοί Κερκυραίοι, είτε με ανακοινώσεις τους είτε με σχόλια που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, κουβεντιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις τόσο με την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, όσο και με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται και τις πολιτικές αποχρώσεις των απόψεων που έχουν τεθεί στη δημόσια συζήτηση.
Μετριοπαθής ο Μητρ. Νεκτάριος: «Να είμαστε ενωμένοι σα γροθιά»!
Μία μάλλον μετριοπαθή θέση χωρίς ευθείες αναφορές στα συλλαλητήρια και με ενωτική διάθεση, τηρώντας ωστόσο τη γενική γραμμή που έχει δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας του συσσιτίου της Εκκλησίας στο Μαντούκι, στον Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου Λάζου, ανέφερε ότι χρειάζεται να είμαστε όλοι οι Ελλήνες ενωμένοι σαν γροθιά, απέναντι σε όλες τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας, που τελικό στόχο έχουν την αλλαγή των συνόρων μας και τον εδαφικό “ακρωτηριασμό” της Ελλάδος. Αυτός είναι και ο τελικός στόχος των μεγάλων γεωπολιτικών παικτών της παγκόσμιας “σκακιέρας”.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας και Παξών, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές για το θεάρεστο έργο που επιτελούν καθημερινά και συμπλήρωσε ότι «στην εποχή που ζούμε που την χαρακτηρίζει ο πνευματικός και ηθικός ξεπεσμός της κοινωνίας μας, είναι αδήριτη η ανάγκη της αλληλοβοήθειας μεταξύ των ανθρώπων».
Φ. Βάκη: Ιστορική ευκαιρία
Η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ-1, χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία να επιλυθεί ένα θέμα που εκκρεμεί για 30 χρόνια να μπει τέλος σε ένα «παραμύθι χωρίς όνομα» τις τελευταίες εξελίξεις.
Η κ. Βάκη αναφέρθηκε στην «εξωτερική πολιτική των χαμένων ευκαιριών» που είχαμε ως τώρα, το πακέτο Πινέιρο, τη διαμεσολαβητική προσπάθεια Βάνς-Όουεν, το εμπάργκο και τελικά το ενδιάμεσο όνομα που έχει αναγνωριστεί από 130 χώρες. Ο πατριωτισμός είναι να δημιουργείς σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργείς γέφυρες με τους γείτονες σου και όχι να είσαι μια χώρα απομονωμένη και γραφική».
«Ο κ. Καμμένος έχει τις απόψεις του» και επανέλαβε ότι δεν βρίσκεται στο ίδιο κόμμα τονίζοντας ότι «θα ήθελε να υπάρχει ενιαία θέση, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε». «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» είπε ενώ φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε «δεν μου αρέσει να χρησιμοποιούνται εθνικά θέματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση» όπως αυτά που διακινεί περί δεδηλωμένης. «Ο καθένας θα πρέπει να ψηφίσει αυτό που πιστεύει και είναι κοντά στα ιδεολογικά του πρότυπα».
Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση για αυτό το θέμα ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν είναι η ώρα για ένα πλαστό εθνικό πανικό που το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποδυναμώσουν τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας»
«Πολιτικές που θέλουν δημοψηφίσματα και προτρέπουν συμμετοχή σε συλλαλητήρια δυναμιτίζουν την προσπάθεια και αποδυναμώνουν την διπλωματική οδό. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ένα διχασμό ανάμεσα στους εθνοπώλες, εθνομηδενιστές, ή μακεδονομάχους που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία».
Στ. Γκίκας: Όχι στη λέξη Μακεδονία στην ονομασία
Σε άρθρο του που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Μονοπωλεί την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, το θέμα της ονομασίας του Κρατιδίου των Σκοπίων, αφού 10 χρόνια μετά το «όχι» Καραμανλή στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η διεθνής πολιτική συγκυρία επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο. Η νέα Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες τις 11 και 12 Ιουλίου 2018 και ένα από τα ζητήματα που ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιθυμούν, είναι η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. […] Στην ερώτηση ποια είναι η πραγματική σχέση των σημερινών Σκοπιανών με την Ελληνική φυλή των Μακεδόνων, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: καμία απολύτως! Απλά «χρησιμοποιήθηκαν» σαν πιόνι στα παιγνίδια των ισχυρών, αφού η περιοχή της Μακεδονίας – που δεν έπαψε να είναι Ελληνική -, απετέλεσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ των εκάστοτε μεγάλων Δυνάμεων. Εν κατακλείδι, η όποια λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά ιστορικά στοιχεία και ιδίως των τελευταίων 150 χρόνων -, να μην κρύβει «αλυτρωτικά» υπονοούμενα και άρα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την λέξη «Μακεδονία». Μόνον τότε η λύση θα είναι εθνικώς συμφέρουσα και ο νοών νοήτω».
Η αντίδραση Γαλιατσάτου τον Οκτώβριο στη CPMR
Στη δημοσιότητα ήρθε με πολλά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες σε όλη τη χώρα η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου πριν από τρεις μήνες (στις 19 Οκτωβρίου) στη Γενική Συνέλευση της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) στο Ελσίνκι στην οποία συμμετείχε, όταν έπεσε στην αντίληψή του ότι κυκλοφορούσε χάρτης στον οποίο η πΓΔΜ έφερε αυθαίρετα την ονομασία «Μακεδονία».
Στο πλαίσιο των συζητήσεων και των παρουσιάσεων των θεματικών ομιλιών, ο κ. Γαλιατσάτος έκανε παρέμβαση όταν διαπίστωσε ότι σε χάρτη αναφερόταν η ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία». «Σας καλώ να αλλάξετε άμεσα την ονομασία από Μακεδονία σε FYROM. Θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αστοχία κι όχι θέση της CPMR. Τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στις πολιτικές συνοχής για τις οποίες όλοι εργαζόμαστε» δήλωσε στην παρέμβασή του για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει άμεση διόρθωση.
Τι έλεγαν σε κοινό τους κείμενο ο Κερκυραίος πρώην πρωθυπουργός και ο ηγέτης της Ε.ΑΡ. για το «μακεδονικό»
Ράλλης – Κύρκος το 1993: Μην εμπλέκετε το όνομα με κομματικές σκοπιμότητες
Την απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού, του Κερκυραίου Γεωργίου Ράλλη να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα στις 29 Μαρτίου του 1993, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και την αδιαλλαξία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ονομασίας της FYROM, θυμίζει σε άρθρο του ο Κώστας Ιορδανίδης στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Η CorfuPress.com σήμερα, ανασύρει μία επιστολή πολιτικών προσωπικοτήτων που είχε υπογράψει ο Κερκυραίος πολιτικός μερικούς μήνες πριν την παραίτησή του από κοινού με τον ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο. Την επιστολή είχαν υπογράψει μαζί με τους Ξενοφών Ζολώτα, Άγγελο Αγγελόπουλο, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Θέμη Κουρουσόπουλο Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο και τον Γιώργο Κοντογιώργη.
«Σε μια λεπτή στιγμή της εξέλιξης του θέματος των Σκοπίων θα θέλαμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης να πούμε τη γνώμη μας. Εκτιμούμε τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας. Και αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν, χωρίς το εθνικό θέμα να εμπλακεί στις σκοπιμότητες των κομματικών αντιθέσεων και των ρητορικών πλειοδοσιών. Η λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων πρέπει να κατοχυρώνει τα εύλογα εθνικά μας συμφέροντα, να αποτρέπει την απομόνωση της Ελλάδας και να ανανεώνει τους εγκάρδιους δεσμούς με τη διεθνή κοινότητα. Να αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και να της επιτρέπει να διαδραματίσει ως η μόνη χώρα-μέλος της ΕΟΚ πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση και εκδημοκρατισμό της περιοχής στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης», ανέφερε η κοινή δήλωση των δύο πολιτικών και των γνωστών ακαδημαϊκών.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Τι λέτε; Θα υπογράφατε και σεις, ΤΩΡΑ, αυτό το κείμενο;
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
“Οι υπογραφόμενοι θεωρούμε υποχρέωση μας τόσο απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ελλάδα, όσο και απέναντι στη μεγαλύτερη πατρίδα μας την Ευρώπη, να απευθυνθούμε σε εσάς και να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα.
Σας είναι ασφαλώς γνωστή η προσπάθεια που άρχισε παλιότερα και συστηματοποιήθηκε μετά το 1944 με την ίδρυση, στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ενός ομοσπονδιακού κρατιδίου υπό το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με αποκλειστικό στόχο, τότε και τώρα, την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων εντός των οποίων περικλείεται η ελληνική Μακεδονία, ως περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, κατοικούμενη από αμιγώς ελληνικό πληθυσμό.
Μέχρι σήμερα η αυθαίρετη χρήση της ιστορικής ονομασίας “Μακεδονία” από το ομόσπονδο κρατίδιο των Σκοπίων, αποτελούσε τυπικά τουλάχιστον, εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας. Από τη στιγμή όμως που θα συμβεί να αναγνωριστούν το Σκόπια ως χωριστά κυρίαρχο κράτος, υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και αποκτήσουν έτσι διεθνή υπόσταση ως “Μακεδονία” η επιβουλή κατά της Ελλάδος καθίσταται κατάφωρη και αναπόφευκτη.
Διότι αυτό το νέο κράτος με το όνομα “Μακεδονία”, καθώς δεν καλύπτει το σύνολο, αλλά μέρος μόνο του γεωγραφικού χώρου τον οποίο υποδηλώνει το όνομα του, θα τείνει, τόσο αντικειμενικά, όσο και υποκειμενικά να λειτουργεί ως “εθνικό κέντρο”, πράγμα που συνεπάγεται “δυνάμει” εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος των γειτονικών κρατών, καλλιεργώντας έτσι τον αλυτρωτισμό στους κατοίκους του, παρά το ότι αυτοί διαφέρουν εθνολογικά (είναι Σλάβοι, Αλβανοί και Τούρκοι) από τους κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας.
Η ειρήνη στα Βαλκάνια προϋποθέτει το σεβασμό των συνόρων.
Η χρήση ονομασίας “Μακεδονία” από ένα αναβαθμισμένο πλέον σε ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων συνιστά απροκάλυπτη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, μια αμφισβήτηση που δεν εκτοπίζεται και δεν εξουδετερώνεται ούτε με διεθνή σύμφωνα ούτε με συνταγματικές διατάξεις.
Με το σφετερισμό και την ιδιοποίηση της ονομασίας “Μακεδονία” τα Σκόπια – αν το κράτος τους τύχει της αναγνώρισής σας – δημιουργούν ένα πλάσμα (fiction), το οποίο θα δηλώνει καθημερινά στη διεθνή κοινότητα και καλλιεργεί στους κατοίκους του, ως “εθνικό όραμα”, την προοπτική μιας “ενιαίας Μακεδονίας”, τμήμα της οποίας θεωρείται και η λεγόμενη “Μακεδονία του Αιγαίου” – όπως σκοπίμως και μονίμως αποκαλούν την ελληνική Μακεδονία – με στόχο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που κατοικείται 100% από Έλληνες.
Τέτοια ήταν, άλλωστε, καθώς το μαρτυρούν πάμπολλα στοιχεία, η προοπτική που αρχικά., όταν το 1944 ο Τίτο ίδρυσε το ομόσπονδο κρατίδιο της “Μακεδονίας” και κατασκεύασε αντίστοιχη “εθνότητα”.
Εν όψει όλων των ανωτέρω η εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τυχόν αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία “Μακεδονία” θα αποτελούσε επίσημη αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας και συνακόλουθα βαρύτατο πλήγμα κατά ενός μέλους της Κοινότητας. Ο ελληνικός λαός – αυτό έδειξαν και οι 1.000.000 διαδηλωτές που ξεχείλισαν τους δρόμους της μακεδονικής πρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, στις 14 Φεβρουαρίου, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσει να παραμείνει απαθής μπροστά σ’αυτήν την απειλή κατά της εθνικής του υπόστασης και της εδαφικής του υπόστασης και της εδαφικής του ακεραιότητας. Ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να λάβετε υπόψη σας όσα θεωρήσαμε σκόπιμο, όχι από απλή ευαισθησία, αλλά ως ηθική, νομική και πολιτική υποχρέωση μας, να θέσουμε υπόψη σας.
Για μας η ψυχή μας είναι το όνομα μας,”
Η παραπάνω επιστολή απευθύνεται σε όλους μας, ανεξάρτητα αν η παγκόσμια κοινότητα αποδέχθηκε το όνομα “Μακεδονία ” (πολλά χρόνια τώρα ) για τα Σκόπια. Ανεξάρτητα αν η Ελλάδα σε λίγες μέρες αποδεχθεί και επίσημα ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία. Ας πούμε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Δείτε το κείμενο αυτό ως μια απλή επιστολή προς την διεθνή κοινότητα. Μην υπολογίσετε την κομματική σας ταυτότητα. Μην υπολογίσετε το τι έχει συμβεί στο παρελθόν και κυρίως μην αναφερθείτε στα λάθη των ηγεσιών μας. Δείτε το ως ένα ιστορικό- λογοτεχνικό αφήγημα, ως μια επιστολή ενός απλού Έλληνα πολίτη που δεν ξέρει πολλά- πολλά για το τι συμβαίνει γύρω μας. . Θα το υπογράφατε;
Αυτοί που την υπέγραψαν, την συνέταξαν και την απέστειλαν στη διεθνή κοινότητα ήταν οι:
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (ποιητής Βραβείο Νόμπελ 1979).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (ακαδημαϊκός, πρόεδρος ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”)
ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ (καθηγήτρια στη Σορβόνη, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης).
ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (καθηγητής, πρώην κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων, Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αμιένης)
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (ηθοποιός, βουλευτής Επικρατείας, πρώην Υπουργός Πολιτισμού).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο, Πανεπιστημίου του Χααγκεν Γερμανίας).
ΥΓ. Παρακαλώ, ας μην εκληφθεί η ανάρτησή μου αυτή ως προσπάθεια να υποστηρίξω κάποια παρόμοια άποψη για το τι πρέπει να πράξει η σημερινή κυβέρνηση με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό εξάλλου δεν έχει σχέση και με την ανάρτηση αυτή και σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από πάρα πολλούς άλλους εσωτερικούς και διεθνείς παράγοντες..