Η ομιλία του είχε αναφορές σε ΑΟΖ Διαποντίων Νησων, εξοπλιστικό πρόγραμμα ΕΔ και εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Ομιλία πραγματοποίησε την Κυριακή, κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρ.Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε αρχικά στο οξύ Δημογραφικό πρόβλημα της Χώρας, χαιρετίζοντας την χθεσινή ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξήγγειλε δράσεις και κίνητρα για την αναστροφή του φαινομένου και την στήριξη της οικογένειας. Επεσήμανε επίσης ότι με τους τωρινούς αρνητικούς ρυθμούς, όπως σοβαρές μελέτες αποδεικνύουν, σε 30 χρόνια από σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδος δεν θα ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια, ενώ ο αντίστοιχος της Τουρκίας θα προσεγγίζει τα 110εκατομμύρια, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ανασυγκρότηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε, πως παρότι αυτή την στιγμή – και παρά τις περικοπές των Μνημονίων – οι Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να ανταποκρίνονται επιτυχώς στο έργο τους και να διατηρούν την αποτρεπτική τους ικανότητα, εν τούτοις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Εξέφρασε την αμφιβολία του και τον προβληματισμό του κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η αποτρεπτική ισχύςτα επόμενα 5 με 10 χρόνια, ανσυνεχιστούν οι περικοπές και δεν πραγματοποιηθεί ένας στοχευμένος αλλά και ευρύς εκσυγχρονισμός των τριών Όπλων. Ανέφερε, μάλιστα, ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, ο λειτουργικός προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων έχει περικοπεί κατά περισσότερο από 60%.
Σε ότι αφορά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία ο πρώην Βουλευτής εστίασε στο γεγονός πως στην κρατική αμυντική βιομηχανίατης Τουρκίας, εργάζονται περίπου 19.000 άνθρωποι και συντηρούνται από αυτήν πάνω από 1.000 εταιρείες, ενώ, άνω του 60% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας καλύπτονται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σε αντίθεση στην Χώρα μας,πρωτίστως η κρατική αλλά και η ιδιωτική αμυντική βιομηχανία βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρόλο που υπάρχει η τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο προσωπικό, οι δυνατότητες και οι απαραίτητες υποδομές.
Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε πως η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα και να επιτύχει την αναζωογόνηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανασύνταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σε όλους τους τομείς, ώστε να καταστεί επιτέλους ανταγωνιστική.
Επιπλέον, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στο ζήτημα της νησιωτικότητας, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν αφορά μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο» και έθεσε το εξαιρετικά ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα των ΔιαποντίωνΝήσων. Υπογράμμισε την ιδιαίτερη γεωπολιτική και εθνική σημασία τους και το γεγονός πως το σύμπλεγμα έχει εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αφού πέραν της συνεχιζόμενης πληθυσμιακής συρρίκνωσης, το τρέχον εξάμηνο έχει μείνει χωρίς ουσιαστική θαλάσσια συγκοινωνία.
Αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στις πληροφορίες τις οποίες έχει αναδείξει η Νέα Δημοκρατία για τις εν κρυπτώσυνεννοήσεις και προσπάθειεςτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για την επαναχάραξητων Θαλασσίων Ζωνών με την Αλβανία, κατά τρόπο όμως που δεν υπηρετεί το Εθνικό συμφέρον αφού η νέα χάραξη περιορίζει σημαντικά την ΑΟΖ των Διαποντίων Νήσων. Ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε με έμφαση πως η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι κάθετααρνητική σε οποιαδήποτε προοπτική συρρίκνωσης της ΑΟΖ – σε σχέση με την χάραξη της Συμφωνίας του 2009 – γιατί πολύ απλά θα είναι εις βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε πως όταν η «κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών» έρθει στην Ελληνική Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά και μαζικάως συντεταγμένο κόμμα, στις λαϊκές κινητοποιήσεις, για να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και να μην επικυρωθεί τελικά η άθλια αυτή Συμφωνία.