Απάντηση Φ. Βάκη στην επιστολή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών
Η απάντηση
Στην κατηγορία ότι η πραγματικότητα δεν συμφωνούσε με την έννοια, ο Χέγκελ συνήθιζε να απαντά: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Τα στοιχεία και τα γεγονότα, όμως, αποδεικνύονται αμείλικτα και αδιάψευστα. Η αποπληρωμή των εφημεριών του τελευταίου διμήνου αφορά τρεις επικουρικούς ιατρούς εκ των τριάντα τριών (σε σύνολο 102 ειδικευμένων ιατρών που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας).
Αναμφίβολα, η απλήρωτη εργασία, ακόμη κι αν αφορά έναν εργαζόμενο, απάδει προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου. Ωστόσο, οι ιατροί έχουν λάβει γνώση των λεπτομερειών έως την εκδίκαση της έφεσης του Υπουργείου Υγείας καθώς επίσης και για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους και της επαναπροκήρυξης της θέσης τους.
Ως προς την προσφιλή καταστροφολογία περί του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας που επινοούν με αξιοζήλευτη φαντασία τα χαλκεία της προπαγάνδας, επισημαίνω τα εξής:
Σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας ενίσχυσε τον εξοπλισμό του (ψηφιακός μαστογράφος, μαγνητικός τομογράφος, μέτρηση οστικής πυκνότητας), αύξησε το ιατρικό προσωπικό σε δύο μόλις χρόνια (23 νέοι ειδικευμένοι ιατροί και δέκα μόνιμες θέσεις ιατρών εν αναμονή διορισμού), δημιούργησε νέα τμήματα (οργανωμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών), ενίσχυσε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και πολλαπλασίασε τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις συνεδρίες χημειοθεραπείας, για να αναφερθώ στα πιο σημαντικά.
Ουδείς εξωραΐζει την εικόνα τόσο του Γ.Ν.Κ. όσο και του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας. Ο δρόμος για την ανοικοδόμησή του στα ερείπια, που άφησε ο οδοστρωτήρας των μνημονίων αλλά και το διαχρονικό έγκλημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, είναι μακρύς.
Εντούτοις, η πρόσβαση δυόμιση εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν συνιστά μόνο εμβληματική πράξη της παρούσας κυβέρνησης αλλά και απτή απόδειξη της υπεράσπισης της υγείας ως δημόσιου αγαθού. Η κατεδάφιση του δημοσίου συστήματος υγείας δεν ήταν μόνο παρεπόμενο των βάρβαρων δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής αλλά και ενσυνείδητη πολιτική επιλογή των νεοφιλελεύθερων υποστηρικτών της μετάλλαξης των δημόσιων νοσοκομείων σε «σούπερ μάρκετ» υγείας.
Ελπίζω τη μαχητικότητα και την ευαισθησία, που επιδεικνύετε στην εκκρεμούσα αποπληρωμή των εφημεριών του τελευταίου διμήνου για τους τρεις συναδέλφους σας, να την είχατε ομοίως επιδείξει στον αλήστου μνήμης ν. 4238/2014, με βάση τον οποίο απολύθηκαν 3.000 συνάδελφοί σας και έκλεισε το 40% των μονάδων υγείας. Ελπίζω να είχατε επιδείξει τον ίδιο ζήλο εναντίον της καθιέρωσης του επαίσχυντου 5ευρου εισιτηρίου στα νοσοκομεία.
Τέλος, τις «ανομίες» και «ανηθικότητες» που διαπράττει η «δική μας» κυβέρνηση, θα ήταν ορθότερο να τις αναζητήσετε στις κυβερνήσεις που εναρμόνισαν αριστοτεχνικά την απαξίωση και διάλυση της δημόσιας υγείας με την παραχώρηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν σε θυγατρική τράπεζας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις υπερσυνταγογραφήσεις και υπερτιμολογήσεις του φαρμάκου και εν ολίγοις με ένα «μεγάλο φαγοπότι», που μεταξύ 1997-2014 στοίχησε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 85 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα πεντακάθαρο ολόκληρο μνημόνιο.