Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέδειξε την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Τι απάντησε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην επίκαιρη ερώτηση.
Στο δελτίο τύπου του ΚΚΕ αναφέρουν:
Την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στο ξενοδοχείο «Ikos» στην Κέρκυρα, κατήγγειλε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Μεγαλομέτοχος του ξενοδοχείου είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και σήμερα επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου των ξενοδόχων Ανδρεάδης, με τον οποίο είχε βάλει στοίχημα… ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, ότι ο τουρισμός θα ξεπεράσει κάθε «ρεκόρ».
Οι βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημείωσε πως στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν παραιτηθεί δεκάδες εργαζόμενοι εξαιτίας της εντατικοποίησης, των απλήρωτων υπερωριών και της τρομοκρατίας μέσα στο χώρο δουλειάς. Επίσης, στην προσπάθεια των εργαζομένων να ιδρύσουν επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία έβαλε μπροστά διευθυντικά στελέχη του ξενοδοχείου για να συγκροτήσουν εργοδοτικό αντι-σωματείο. Μάλιστα, ο διευθυντής του ομίλου δεν δίστασε να κρατήσει παράνομα μέσα σε χώρο του ξενοδοχείου συνδικαλιστές που είχαν πάει για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους.
«Το θαύμα του τουρισμού, η ανάπτυξή του, τα ρεκόρ των κερδών και των αφίξεων περνάνε μέσα από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν διστάζουν σε τίποτα», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης.
Η απάντηση της Αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ακολούθησε τη γνωστή τακτική της εικονικής πραγματικότητας, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η πάταξη της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς». Για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, υποστήριξε πως έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος του ΣΕΠΕ, «βρέθηκε σωρεία παραβάσεων» της εργατικής νομοθεσίας και «αυτή τη στιγμή επιβάλλονται κυρώσεις». Ωστόσο, για το επίμαχο ζήτημα της παράνομης κράτησης συνδικαλιστών, ισχυρίστηκε πως δεν είχε γίνει καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη στιγμή που συνέβαινε το περιστατικό, ώστε να μπορέσει να κάνει επιτόπιο έλεγχο για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης «και η έλλειψη αυτού του στοιχείου, το ότι δεν μπόρεσε να γίνει επιτόπιος έλεγχος, εμπόδισε στη συνέχεια και μια σειρά από πρόστιμα που θα μπορούσε να επιβάλει το ΣΕΠΕ».
Η δευτερολογία
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, στη δευτερολογία του, ανέδειξε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, επισημαίνοντας πως όποιος εργαζόμενος διεκδικεί, απολύεται από την εργοδοσία. Όπως κατήγγειλε, ο συγκεκριμένος εργοδότης που μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ισχυρίστηκε πως δεν είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τη σύμβαση, γιατί δεν είναι μέλος καμίας ένωσης. Επιπλέον, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε πως μπορεί η υπουργός να λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, όμως ακόμη και η αστυνομία πήρε αυτόφωρο τον διευθυντή για την ομηρία των συνδικαλιστών.