«Η κα. Μπακογιάννη είναι ένα εξέχον στέλεχος της ΝΔ, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Αν, λοιπόν, η επίσκεψή της ήταν ενταγμένη σε μια προσπάθεια αξιοποίησης οποιασδήποτε φιλικής σχέσης με τον κ. Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το λιγότερο που θα έπρεπε να είχε κάνει ήταν να ενημερώσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών», σημείωσε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, μιλώντας στο Kontra Channel και στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου.
Επομένως, όπως συμπέρανε ο Κώστας Παυλίδης, η επίσκεψη της Ντ. Μπακογιάννη εντάσσεται στη δική της προσωπική πολιτική ατζέντα και δεν εντάσσεται σε μιαν ευρύτερη προσπάθεια να συμβάλλει στην προσπάθεια απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Όσον αφορά στη δήλωση του βουλευτή Έβρου και αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ κ. Αν. Δημοσχάκη περί «κατάπτυστης Συνθήκης της Λωζάννης», ο Κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι «το να παρουσιάζεται μια τέτοια αντίληψη αναθεωρητισμού από το συγκεκριμένο στέλεχος της ΝΔ είναι μια αρκετά επικίνδυνη διαδικασία. Νομίζω, επίσης, ότι η συζήτηση περί “μειονοτήτων” στα Βαλκάνια ή περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι μια πολιτική πάρα πολύ επικίνδυνη για τα Βαλκάνια. Πολύ περισσότερο όταν συζητάμε με μια ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία, η οποία θέτει πολύ συγκεκριμένα τετελεσμένα. Και τα πιο σημαντικά εξ αυτών είναι ότι τελειώνουμε με το αφήγημα των Σκοπιανών ότι είναι γηγενής πληθυσμός, αφού ξεκάθαρα ορίζεται ότι αποτελούν πληθυσμό που έχει μετοικίσει τον 15ο – 16ο αι. στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ενώ δεν είναι ιστορική συνέχεια ούτε του Μ. Αλεξάνδρου ούτε της αρχαίας Μακεδονίας, και αποτελούν πληθυσμό σλαβικής καταγωγής».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η χώρα μας επιδιώκει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια και να διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή, με δεδομένες τις πολιτικές βλέψεις της Τουρκίας η οποία επιδιώκει να εγκαταστήσει βάσεις στην Αλβανία και στα Σκόπια, διαμορφώνοντας μια στρατιωτική “δαγκάνα” γύρω από την Ελλάδα, και να εκπαιδεύσει τον στρατό των Σκοπίων με 400 στρατιωτικούς εκπαιδευτές. «Όταν μιλάμε για μια κυριαρχική στρατηγική αντίληψη στα Βαλκάνια, δεν μπορούμε να συζητάμε με τη λογική εθνικού στοιχείου φόβου απέναντι σε μια χώρα (Σκόπια) της οποίας το ΑΕΠ (10 δισ. ευρώ) δε φτάνει ούτε καν τους τόκους του δανείου της Ελλάδας, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα της είναι 4 φορές μικρότερο απ’ ό,τι το ελληνικό», εξήγησε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζοντας ο Κ. Παυλίδης σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί με σοβαρότητα για τη διαμόρφωση της μεταμνημονιακής εποχής στη χώρα μας, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις συνέπειες μιας 8ετούς περιόδου οικονομικού “πολέμου”. Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθούν τα κοινωνικά στρώματα που υπέστησαν τις σοβαρότερες επιπτώσεις, με γνώμονα την επιθυμία να αποκαταστήσουμε την απασχόληση και τους ρυθμούς μια δίκαιης ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ λίγων.
Σχολιάζοντας την πρόθεση ίδρυσης νέου δεξιού κόμματος από τους κ.κ. Δ. Καμμένο και Τ. Μπαλτάκο, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στη χώρα μας η πολιτική αναδιάταξη των κομμάτων στον χώρο της δεξιάς, αντί να γίνεται στη βάση της νέας Ελλάδας που επιθυμούμε να διαμορφώσουμε, αποκλείει τη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δεξιά. Η αναδιάταξη κινείται ανάμεσα στην ακροδεξιά της αντίληψη, στην εθνικιστική της αντίληψη ή στη βασιλοχουντική της αντίληψη».