Ο βουλευτής Κέρκυρας ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή του ANT1, “Καλημέρα Ελλαδα”, όπου και αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της FYROM.
Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο του βουλευτή, για την παρουσία του στην εκπομπή:
Χωρίς να είναι αδιάφορο το γεγονός ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, το οποίο είναι κεντρικής εθνικής σημασίας, αυτό δεν αποτελούσε κομβικό σημείο για την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ξεκαθάρισε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, μιλώντας την Πέμπτη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.
Με αυτό το σκεπτικό, υπογράμμισε ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχει αποκτήσει ισχυρές βάσεις σε μια σειρά άλλων κομβικής σημασίας ζητημάτων, όπως είναι η στάση της Κυβέρνησης στην περίοδο των μνημονίων και απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης το ζήτημα της ανάσχεσης της λιτότητας, της κοινωνικής προστασίας και της διαδικασίας εξόδου από τα μνημόνια.
Τόνισε, επιπλέον, ότι οι διαφορετικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνουν αφενός ότι κατά την προγραμματική συνεργασία των δύο κομμάτων υπήρξε αλληλοσεβασμός των διαφορετικών θέσεων και αφετέρου ότι οι θέσεις αυτές εκφράστηκαν εξαρχής, ενώ «η ΝΔ δεν έχει εκφράσει καν τη θέση της». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η θέση του Βουκουρεστίου αποτελεί σημαντική βάση συζήτησης, με τη χρήση επιθετικού ή γεωγραφικού προσδιορισμού σε μια σύνθετη ονομασία.
«Παρότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, καθίσταται επικίνδυνο τέτοια σοβαρά ζητήματα κάποιοι να τα “λύνουν” με εξαπτέρυγα στους δρόμους και με σημαίες του Βυζαντίου», υπογράμμισε με έμφαση ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από την επίλυση του θέματος.
Ο Κ. Παυλίδης ανέφερε ότι κακώς η υπόθεση της ονομασίας της FYROM συσχετίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και, απευθυνόμενος στον παριστάμενο εκπρόσωπο της ΝΔ, τόνισε ότι, αν θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας θέσει εκείνο στη Βουλή θέμα δεδηλωμένης. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα που δεν απαντιέται με έναν εύκολο ή λαϊκίστικο τρόπο και θύμισε ότι «το ’92, ο Μητσοτάκης απέπεμψε τον Σαμαρά από την Κυβέρνηση και παρ’ ολ’ αυτά υιοθέτησε τη γραμμή του για μη αποδοχή ονομασίας με τον όρο “Μακεδονία”, στη βάση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Το 2008, στο Βουκουρέστι, προφανώς όλα αυτά μπήκαν σε άλλη βάση».ω