Ως ιστορικό χαρακτήρισε το περιεχόμενο του προσχεδίου της συμφωνίας μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, καλούμενος να σχολιάσει το περιεχόμενο της, προσκεκλημένος στην εκπομπή του Αιμ. Λιάτσου “Kontra 24” στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel. “Η συμφωνία επιλύει θέματα που μάτωναν για αρκετές δεκαετίες τις σχέσεις των δύο πλευρών μεταξύ τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, ενώ έκανε λόγο για πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για έναν συνειδητό ώριμο συμβιβασμό, χωρίς διάθεση ρήξης, στο πλαίσιο της αμοιβαίας καλής διάθεσης. Ο κ. Παυλίδης πρόσθεσε ότι σαφώς η υπόθεση δεν έχει φτάσει ακόμα σε τελικό στάδιο και ότι όποια τεχνικά ζητήματα έχουν τυχόν προκύψει μέσα απ’ το υφιστάμενο προσχέδιο, υπάρχει ο χρόνος να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.
Απατώντας τώρα στα δεικτικά και καταστροφολογικά σχόλια της Αντιπολίτευσης για την συμφωνία, ο βουλευτής Κέρκυρας αφού εξέφρασε την έκπληξη του για τις υπερβολικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι πρόκειται απλώς για μια αστικοδημοκρατική μεταρρύθμιση όπου άλλα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη προέβησαν σε αυτήν έναν αιώνα πριν. “Ελάχιστα κράτη στην Ευρώπη έχουν τον Κλήρο με την μορφή του μισθωτού δημοσίου υπαλλήλου”. Απαντώντας στη συνέχεια στην κριτική για την λεγόμενη επιδότηση που προβλέπεται να λάβουν οι ιερωμένοι, ο κ. Παυλίδης διασαφήνισε ότι μπαίνει ως αντιστάθμισμα, ως δόση αποζημίωσης για τα αναντίστοιχα ανταλλάγματα που είχε δώσει το Δημόσιο σε σχέση με την εκκλησιαστική περιουσία το 1939.
Στην αντίπερα όχθη ο κ. Παυλίδης εξήρε τα θετικά σημεία της συμφωνίας εστιάζοντας σε τρία από αυτά. Αρχικά, της επίσημης παραίτησης της εκκλησίας από τις διαχρονικά αμφισβητούμενες εκκλησιαστικές διενέξεις περιουσιών προ του 1939, ύστερα την απόφαση συναξιοποίησης του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας (50% πολιτεία-50% εκκλησία), ακόμη κι εκείνης που δεν αμφισβητείται σε δηλωτική βάση μετά το 1952 και τέλος τη δυνατότητα μετά το χώρο που απελευθερώνεται για επιπλέον 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.