«Δεν έχεις δικαίωμα να πανηγυρίζεις ούτε να μιλάς για το δικό σου “success story”, αντίστοιχα με αυτό του 2014 της ΝΔ, όταν έχεις μια κοινωνία χρεωμένη στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στη ΔΕΗ, με ποσοστά ανεργία οριακά πάνω από το 20%. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε μας ικανοποιεί η έξοδος, η οποία αποτελεί απαραίτητο στάδιο ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε το βαθμό ελευθερίας που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε το πολιτικό μείγμα», υπογράμμισε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, μιλώντας την Πέμπτη στο οικονομικό κανάλι SBC.
Ο Κώστας Παυλίδης σημείωσε ότι η παρούσα Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε ισχυρά υφεσιακά χαρακτηριστικά και μέτρα λιτότητας, επομένως δεν μπορεί κανείς να μιλάει για πανηγυρική έξοδο στις αγορές.
Ενόψει του 14ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για έναν θεσμό επικοινωνιακού χαρακτήρα, ενώ η συμμετοχή των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στα συνέδρια αυτά έχει αποδείξει την ανάγκη διαβούλευσης γύρω από την αναπτυξιακή προοπτική κάθε τόπου.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις της οικονομίας παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση και είναι ικανές ώστε να οδηγήσουν σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας. «Δεν είναι μόνο ο δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης, είναι και το ποσοστό της ανεργίας το οποίο η Commission προβλέπει ότι το 2019 θα πέσει στο 18,5%, δηλαδή μειωμένο σχεδόν κατά 10 μονάδες σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε. Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι, αμέσως μετά τα μνημόνια και χωρίς αυτό να αποτελεί προεκλογικό μέτρο ή παροχολογία, θα ανοίξει η συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επεκτασιμότητά τους, καθώς και για την αύξηση του κατώτατου μισθού».
Αναφορικά με το πλεόνασμα επανέλαβε ότι σχετίζεται με τρεις παράγοντες: την απόδοση της εισοδηματικής πολιτικής, με τη μείωση των (ελαστικών) δαπανών και με τη μεγάλη απόδοση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κυρίαρχος παράγοντας που ενίσχυσε το πλεόνασμα του 2017 ήταν ο ΕΦΚΑ. «Με βάση τα πλεονάσματα, τα οποία αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό παράγοντα στην πορεία εξόδου της χώρας μας από την κρίση, μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ισχυρή κοινωνική πολιτική πέρυσι η οποία έφτασε σε ένα ύψος 1,4 δισ. ευρώ (7,8% του ΑΕΠ), μεγέθη τα οποία δεν έχει ξαναδεί η χώρα σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής».
Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λέσβο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο και την πορεία του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ο Κ. Παυλίδης συμφώνησε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα προκάλεσε προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη ορισμένων νησιών όσο και στον κοινωνικό ιστό, ενώ τόσο η χώρα μας όσο και συνολικά η Ε.Ε. ήταν ανέτοιμες να χειριστούν τις συνέπειες από το τεράστιο κύμα μεταναστευτικών ροών.
Πρόσθεσε ότι, με αφορμή τη νέα επικίνδυνη έξαρση που παρουσιάζεται από τα τέλη του ’17, απαιτούνται μετατροπές στη βάση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Ειδικότερα, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, σε ανηλίκους και σε όσους δικαιώθηκαν μετά από αίτηση παροχής ασύλου να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με στόχο μέσα στο 2018 η Μόρια να μείνει με τον μισό πληθυσμό. Επιπλέον, για τα νησιά, των οποίων η τουριστική οικονομία επλήγη την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, χρειάζεται να ενισχυθούν οικονομικά και αναπτυξιακά. Ως μέτρα, ανέφερε τον μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά φέτος και από την επόμενη χρονιά θα επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική χώρα. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός επιλέγει να πάει στη Μυτιλήνη σε μια δύσκολη στιγμή, χωρίς να αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ Σ. Βούλτεψη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Σαμαρά, ο Κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι το 2014 οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είχαν πιαστεί και η χώρα μας βρισκόταν εκτός προγράμματος. Σήμερα, τα πράγματα πάνε εμφανώς καλύτερα, παρότι απέχουμε από τον τελικό στόχο.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ για την καταπολέμηση της φτώχιας, ο Κώστας Παυλίδης σημείωσε ότι η ΝΔ, στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής, έχει αποδείξει από το παρελθόν ότι μόνο αντλούσε πόρους χωρίς να προσφέρει παροχές, δυσανάλογα με την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση.
Όσον αφορά στη μεταμνημονιακή εποχή, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα θα ενισχυθούν, προσθέτοντας ότι στα 7 χρόνια μνημονιακών προγραμμάτων έδειξε κάθε Κυβέρνηση το πραγματικό κοινωνικό της πρόσωπο και καταλήγοντας, απευθυνόμενος στην κα. Βούλτεψη, ότι «η πολιτική της καταστροφολογίας δεν πείθει, ούτε αποδεικνύεται από τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών».