Η ομιλία του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παυλίδη στην ολομέλεια της Βουλής με αφορμή το Ν/Σ του Υπ. Εσωτερικών “Κλεισθένης Ι”.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του για το Ν/Σ του Υπ. Εσωτερικών “Κλεισθένης Ι”, ο βουλευτής Κέρκυρας Κ. Παυλίδης ανέφερε ότι ο “Καλλικράτης” αν και είχε έναν πιο θετικό προσανατολισμό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε από μεγάλες ατολμίες. Διατηρήθηκε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα, με ενισχυμένη πλειοψηφική αντίληψη και ισχυρούς μονοπαραταξιακούς συσχετισμούς. Καθοριστικό γεγονός αποτέλεσε σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη η εφαρμογή του “Καλλικράτη” μέσα σ’ ένα μνημονιακό περιβάλλον. Αυτό πολύ απλά σήμαινε 60% μείωση των αυτοτελών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Από 5,4% δισεκατομμύρια πέσαμε στα 3,5 δισεκατομμύρια, σχεδόν στο όριο των ανελαστικών δαπανών.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία του και στις απολύσεις της Υπουργικής περιόδου Μητσοτάκη, τόσο στους σχολικούς φύλακες όσο και στους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, ενώ άσκησε κριτική και στην οριζόντια λογική του μέτρου ένα νησί-ένας δήμος, το οποίο σύμφωνα με τον βουλευτή Κέρκυρας θεσμοθετήθηκε “χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα στοιχεία τοπικότητας, όπως η νησιωτικότητα, το μέγεθος του κάθε δήμου, τα στοιχεία που αφορούσαν το οδικό δίκτυο, τις υποδομές, την ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια, τις συγκοινωνίες και στην ουσία στα μεγάλα νησιά έφερε μια πολύ μεγάλη αδικία.”
Αναφερόμενος στον “Κλεισθένη Ι” o κ. Παυλίδης, εξήγησε ότι τολμά βαθιές τομές δεδομένης της υφιστάμενης συγκυρίας, όπως η απλή αναλογική, η οποία διαμορφώνει ένα πραγματικά αυτοδιοικητικό συνεργατικό περιβάλλον, χωρίς νόθευση της τοπικής επιλογής, με μια θετική έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας και της παραταξιακής αυτοδιοικητικής επιλογής. Ακόμη ο Κ. Παυλίδης τόνισε ότι “η κατηγοριοποίηση των δήμων είναι μια πολύ σημαντική κουβέντα που πρέπει να ανοίξει άμεσα το επόμενο διάστημα, όχι, όμως, μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά με κοινωνικά και αναπτυξιακά. Με πληθυσμιακές διακυμάνσεις, με δημογραφική τάση, με υποδομές, με χωρική έκταση, με οδικά δίκτυα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα και, κυρίως, -είναι πάρα πολύ σημαντικό- με τη συμμετοχή του εκάστοτε δήμου στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, ώστε να υπάρχει και ένα στοιχείο σοβαρής οικονομικής ανταποδοτικότητας από το κεντρικό κράτος προς τις τοπικές κοινωνίες.”
Τέλος, ασκώντας δριμεία κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ο κ. Παυλίδης απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης είπε τα εξής: “Μας απειλείτε για κατάργηση των προοδευτικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όταν θα έρθετε στην εξουσία. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν φτάνει να θέλετε να έρθετε στην εξουσία. Πρέπει και να μπορείτε. Με μια εμμονή συντηρητισμού, μας λέτε συνεχώς «θα καταργήσουμε, θα καταργήσουμε, θα καταργήσουμε». Αντί, λοιπόν, να καταργήσετε, απολογηθείτε για όλα αυτά που προκαλέσατε και φέρατε τη χώρα στη χρεοκοπία”.