Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και διανοούμενων πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας η παρουσίαση του τιμητικού τόμου – Ιστορικών Ντοκουμέντων για την Κέρκυρα, αφιερωμένου στην μνήμη του δικηγόρου Δημήτρη Ε. – Γ. Καρύδη με τον τίτλο «Σελίδες Ιστορίας και Πολιτισμού», την οποία συνδιοργάνωσαν η Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας.
Στον Ιστορικό αυτό Τόμο συνέγραψαν ιστορικά πονήματα οι:
Σπύρος Π. Γαούτσης: «Μια αναγραφή των Καθολικών της Κέρκυρας το 1728».
Κωνσταντίνος Π. Θύμης: «Η Εκκλησία της Κέρκυρας την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1943 – 1944)».
Κώστας Καρδάμης: «Ο Σπύρος Σαμάρας “τέκτων κανονικός”»
Σπύρος Χρ. Καρύδης: «Ναοί δημοσίου δικαιώματος στον κερκυραϊκό χώρο. Τα δεδομένα της απογραφής του 1635».
Νίκος Κ. Κουρκουμέλης: «Αι καρδίαι αμοιβαίως εχωρίσθησαν και εξ αδιαλλάκτου μίσους αμοιβαίως κατέχονται» Ο Ιωάννης Καποδίστραις ως επίτροπος της Επτανήσου Πολιτείας κατά την περίοδο των στάσεων της Κεφαλονιάς (1801, 1802)».
Δημήτριος Γ. Μεταλληνός: «Η θυσία των Κερκυραίων Μαχητών του “Αποσπάσματος Λαντζίδη” (24 Νοεμβρίου 1940)».
Στάθης Μπιρταχας: «Βενετικό κράτος και ιησουιτική εκπαίδευση: Το πρόβλημα της μόρφωσης των Ελλήνων υπηκόων (αρχές 17ου αιώνα)».
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης: «Οι Έλληνες στο θαλάσσιο εμπόριο της Βενετίας τον 16ο αιώνα. Η περίπτωση της οικογένειας Βεργή».
Θεοδόσης Πυλαρινός: «Χριστίνα η Ηγουμένισσα: Ένα ανέκδοτο ερωτικό δράμα του Γεωργίου Μαρτινέλη».
Σπύρος Σκλαβενίτης: «Μια επιστολή επτανησιακού ενδιαφέροντος από το λανθάνον τμήμα του πρεβεζάνικου αρχείου Λουρόπουλου. Περιγραφή της «επανάστασης» του 1810 στους Παξούς».
Παναγιώτα Τζιβαρά: «Απόψεις περί δικηγορίας στο βενετικό Κράτος της Θάλασσας τον 18ο αιώνα».
Ιωάννης Χατζάκης: «Ο νοτάριος Νάξου Παντολέων Μηνιάτης (μέσα 17ου αιώνα). Πληροφορίες από ανέκδοτα έγγραφα».
Για το βιβλίο και την προσωπικότητα του Δημήτρη Καρύδη μίλησαν οι:
Διονύσιος Μπενέτος, Καθηγητής του ΕΚΠΑ και
Ιωάννα Αθανασοπούλου, Διδάσκουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι:
Γιώργος Καλούδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας
Στέφανος Πουλημένος, πρώην Νομάρχης Κέρκυρας και
Αντώνιος Βασιλάκης, Συνθέτης – Μαέστρος, Διδάσκων του ΕΚΠΑ
Την παρουσίαση έκλεισαν οι επιμελητές του τόμου:
Παναγιώτα Τζιβάρα, Επίκουρος Καθηγήτρια του ΔΠΘ και
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Καθηγητής του ΕΚΠΑ
Την παρουσίαση συντόνισε ο δικηγόρος Ιωάννης Στατήρης.
Στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Κέρκυρας, αναφέρεται ότι «στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργος Καλούδης:
1) Τόνισε, ότι η πνευματική αυτή εκδήλωση – συγκέντρωση είναι μια ανάταση πνεύματος και ψυχής και ταυτόχρονα χορηγός περισσότερου πλούτου γνώσεων μακριά από την μπόχα των σκουπιδιών της Δημοτικής Αρχής που διασύρει και ταπεινώνει τους Κερκυραίους.
2) Τεκμηρίωσε, ότι ο πρόωρα εκλιπών Δικηγόρος Δημήτρης Καρύδης ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα: Πολύ καλός Δικηγόρος με άρτια νομική συγκρότηση – συγγραφέας – ερευνητής. Πράος και ήρεμος. Αγαπητός σε όλους. Άφησε πίσω του έργο συγγραφικό που διαιωνίζει την μνήμη του, άφησε πολλούς φίλους.
3) Αναδεικνύεται από την πνευματική αυτή εκδήλωση ότι το βιβλίο είναι ανίκητο από το ίντερνετ, γι’ αυτό και η Ιόνια Επιθεώρηση πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Δ.Σ.
4) Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό καθόσον παρουσιάζει ιστορικές πραγματείες και ντοκουμέντα για την Ιστορία της Κέρκυρας πολλά από τα οποία άγνωστα.
5) Για τον δημοκρατικό ρόλο του Δικηγόρου είναι άκρως διαφωτιστική η αναφορά της συγγραφέως – καθηγήτριας κ. Παναγιώτας Τζιβαρά στον Βενετσιάνο υποδικηγόρο Leone Ongarini, ο οποίος σε βιβλίο του το 1775, τόνισε ότι «είναι τεράστια η αξία και η αναγκαιότητα της δικηγορίας για τη διατήρηση της κοινωνίας και των λαών» και παρουσίασε τους Δικηγόρους ως «την καταφυγή και την ελπίδα των ανθρώπων».
6) Στο ίδιο ιστορικό κείμενο (σελ. 2431 τεκμηριώνεται ότι οι πρωτοβουλίες των Κερκυραίων υποδικηγόρων για την αναγνώριση του Κολλεγίου (Συλλόγου) τους το 1781 κατά το βενετικό πρότυπο προκάλεσε την αντιπαλότητα ομάδας δικηγόρων Κέρκυρας (στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν ήξεραν ούτε τη λέξη Δικηγόρος) και προσέφυγαν στα Δικαστήρια της Βενετίας. Η διαμάχη έληξε το 1790.
Αναδεικνύει ιστορικά, ότι εδώ, στην έχουσα τα Πρωτεία Κέρκυρα υπήρξε Δικηγορικός Σύλλογος, (Association ή Collegio), των Υποδικηγόρων από το 1781, όταν στην Αθήνα υπήρχαν μόνον 2.000 ψυχές, διαφόρων εθνικοτήτων!!!! Οι υποδικηγόροι παρίσταντο σχεδόν σε όλα τα Δικαστήρια, εξ’ ου και η διαμάχη τους.
7) Τόνισε, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος αγόρασε συνολικά 350 τεύχη του Βιβλίου αυτού για να διανεμηθούν στους 303 Δικηγόρους της Κέρκυρας και τα υπόλοιπα για δώρα σε εκλεκτούς επισκέπτες του Δ.Σ.Κ.
Τέλος συνεχάρη την ψυχή της πρωτοβουλίας δικηγόρο Γιάννη Στατήρη, τους Επιμελητές του βιβλίου – συγγραφείς Σπύρο Καρύδη, Γεράσιμο Παγκράτη και Παναγιώτα Τζιβaρά, και όλους τους/τις συγγραφείς για τα ιστορικά τους ντοκουμέντα.
Ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους και έκλεισε λέγοντας ότι η ζωή αξίζει όταν έχει δοτικότητα, προσφορά στον συμπολίτη. Η συγγραφή είναι μια τέλεια προσφορά.
Τα scripta manent. Με τη δημιουργία τους οι συγγραφείς και οι ρήτορες αφήνουν στην αιωνιότητα τη σημαντικότητα των ανθρώπων, που πότισαν την εποχή τους τον φρέσκο αέρα τους και την αύρα τους.
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Καρύδη που μέσα στον Δεκαπενταύγουστο μας μάζεψε και μας πλούτισε σε γνώσεις».