Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για την ιδιαίτερη σημασία του αγωγού κατά την συνέντευξη Τύπου της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Ισραήλ, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει “σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της”, ενώ Ελλάδα και Κύπρος δήλωσαν την απόφαση τους να συμβάλουν στην προώθηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, ότι στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κρήτη, θα υπογραφεί και επισήμως η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο εν λόγω αγωγός αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή και αποτελεί «γέφυρα» συνεργασίας για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη, καθώς -όπως είπε- οι ενεργειακοί αγωγοί δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συγκρούσεων, γι αυτό και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται τις ίδιες αξίες και αρχές.
Την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς (είναι η πρώτη φορά) και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στη Σύνοδο της Κρήτης είναι πιθανό να συμμετάσχει και πάλι αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Για τη σημασία του αγωγού East Med μίλησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε πως θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, επίσης, απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες χώρες, θέτοντας ως προϋπόθεση τον σεβασμό του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι στο εξής οι Τριμερείς Σύνοδοι σε ελληνικό έδαφος θα γίνονται στην Κρήτη και αυτό σηματοδοτεί πως η Κρήτη είναι το νησί της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή, καθώς από αυτό θα διέρχεται ο αγωγός East Med.
Σχετικά με τα αποτελέσματα της Τριμερούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκόμισε πλούσια εμπειρία σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μυστικών υπηρεσιών και άμυνας, γιατί, όπως παρατήρησε, οι απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές που γνωρίζαμε.
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Νετανιάχου τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου νέου τύπου στη Θεσσαλονίκη, που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και επιχειρήσεις από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. «Είναι μία επένδυση στο μέλλον» υποστήριξε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα και δήλωσε ότι στην Τριμερή συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις.
Με αφορμή τα τούνελ που εντοπίστηκαν στο Βόρειο Ισραήλ, καταδίκασε κάθε μορφή τρομοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της.
Για το Μεσανατολικό ανέφερε την προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Σημείωσε τη στήριξή της Ελλάδας στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το συντομότερο, στη βάση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Τσίπρας: Στόχος να γίνει η Μεσόγειος περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης
Ο στόχος της συνεργασίας είναι “να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης” ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε”, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία “για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια”.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο “σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα”.