To 5o ΓΕΛ διοργανώνει εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Επιστημονικής Ένωσης «Νέα Παιδεία», το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 6μ.μ, στην Ιόνιο Ακαδημία.
Το 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας, υπό την αιγίδα του ΜΠΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Επιστημονικής Ένωσης «Νέα Παιδεία» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης για το Πρωτοκύριακο του 1941, στην Ιόνιο Ακαδημία, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 6:00 μ. μ.
Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η γροθιά σας μικρή…» που δημιούργησαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Κέρκυρας με θέμα την αντιστασιακή πράξη της μαθητικής νεολαίας του νησιού απέναντι στους Ιταλούς κατακτητές, το Πρωτοκύριακο του 1941 (α΄ βραβείο στον 4ο πανελλήνιο διαγωνισμό ιστορικού ντοκιμαντέρ για μαθητές κι εκπαιδευτικούς).
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από ανθρώπους που βίωσαν το γεγονός και πρωταγωνίστησαν στην αναβίωσή του, ενώ οι μαθητές κι οι συνεργάτες τους στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους.
Αναλυτικότερα, οι ομιλητές της εκδήλωσης είναι:
Ελένη Χειμαριού ( Μάρτυρας- Μαθήτρια του 1941): «Θυμάμαι….»
Σπύρος Γαούτσης (Ιστορικός ερευνητής):«Η εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Κέρκυρα την περίοδο της ιταλικής κατοχής.»
Αλέξανδρος Γεωργίου (Msc Τεχνών Ήχου και Εικόνας):«Ντύνοντας την Ιστορία με ήχο και εικόνα.»
Κώστας Ζερβόπουλος (Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Κορακιάνας): «Η συμβολή της Φιλαρμονικής Κορακιάνας, Σπ. Σαμάρας, στην αναβίωση της αντιστασιακής πράξης των μαθητών το Πρωτοκύριακο του 1941.»
Ιάκωβος Παναγόπουλος (Υπ. Διδάκτορας University of Central Lancashire): «Συλλογικές μνήμες και κινηματογράφος. Η αποτύπωση μιας εναλλακτικής ιστορικής πραγματικότητας μέσω της κινούμενης εικόνας.»
Στάθης Πουλιάσης (Υπ. Διδάκτορας Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου): «Από τα θρανία στα Αρχεία. Η ιστορική έρευνα στα σχολεία.»
Τάσος Σαλβάνος (Δικηγόρος): «Το θέμα είναι τι λες…»
Παρουσιάζουν την εμπειρία τους και συντονίζουν οι μαθητές:
Ειρήνη Βραδή
Λεό Μόρα
Αρετή Μότσο
Νίκη Ροδίτη