Αποκρούσαμε την θεσμοθέτηση του lock-out, την επιδείνωση στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, την θεσμοθέτηση γενικής ρήτρας απόλυσης συνδικαλιστών, την συρρίκνωση του χρόνου συνδικαλιστικών αδειών, όλα αυτά δεν πέρασαν, ενώ για την κήρυξη απεργίας άλλαξε μόνο το ποσοστό απαρτίας για απόφαση σε πρωτοβάθμιο σωματείο, την ώρα που από την αντιπολίτευση ζητείτο μέχρι και 50% για την ίδια την απόφαση, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στο ρ/σ “Στο Κόκκινο” και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
«Το ισοζύγιο του πολυνομοσχεδίου είναι θετικό … υπάρχει πολύ μεγάλη κινδυνολογία επί ημέρες από τους “γνωστούς τηλεοπτικούς αναλυτές” και την αντιπολίτευση … είναι το πρώτο πολυνομοσχέδιο από την αρχή της κρίσης που δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα. Οι παρεμβάσεις του είναι αμιγώς διαρθρωτικές», είπε η κ. Βάκη.
Επίσης, «υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε θετική κατεύθυνση, μειώνουν διοικητικά βάρη, διευκολύνουν τη δημόσια λειτουργία σε κρίσιμους τομείς όπως η χωροταξία, κτηματογράφηση, Δικαιοσύνη, ενέργεια κτλ».
«Τρίτον -και σημαντικότερο- είναι οι διατάξεις που διευρύνουν τους πόρους του κοινωνικού προϋπολογισμού και ισχυροποιούν το πλέγμα κοινωνικής προστασίας και οικογενειακής πολιτικής», υπογράμμισε η ίδια.
Για την απεργία, να δούμε τη μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης
Η κ. Βάκη τόνισε ότι στο «δύσκολο» θέμα της απεργίας «ουδέν αναληθέστερο του ότι καταργείται το δικαίωμα της απεργίας … δεν έχει πλέον το δικαίωμα να κηρύξει απεργία η μειοψηφία. Η αλλαγή σχετίζεται με την αύξηση του ποσοστού απαρτίας στη γενική συνέλευση, με το οποίο μπορεί να προκηρυχθεί απεργία σε ένα πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο, δηλαδή το συνδικαλιστικό σωματείο βάσης σε επίπεδο τοπικό. Δεν αφορά ούτε επιχειρήσεις με διασπορά σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, τα επαγγελματικά και κλαδικά σωματεία, ούτε τις ομοσπονδίες, τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα».
«Πρέπει να κοιτάμε την μεγάλη εικόνα: ήμασταν σε μία διαπραγμάτευση εν εξελίξει τότε, με πολύ δύσκολες απαιτήσεις. Ας δει κάποιος τι καταφέραμε, τι κατάφερε να αποκρούσει αυτή η κυβέρνηση», υπογράμμισε, όπως:
θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (lock-out)
την επί τα χείρω μεταβολή στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας
την θεσμοθέτηση γενικής ρήτρας απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών
την συρρίκνωση του χρόνου για τις συνδικαλιστικές άδειες
«Όλα αυτά δεν πέρασαν», είπε η κ. Βάκη, την ώρα που από την αντιπολίτευση έχει ειπωθεί ότι το 50% θα έπρεπε να ισχύει όχι για την συνέλευση, αλλά για την προκήρυξη της απεργίας.
Σχολιάζοντας εξάλλου την κόντρα με το ΚΚΕ, σημείωσε ότι «έχει μία μεγάλη ιστορία και χαίρει σεβασμού», αλλά «η στάση του τον τελευταίο καιρό δεν περιποιεί τιμή, όταν εισβάλλει μέσα σε υπουργείο, ενώ η υπουργός τους είχε δεχθεί και είχαν συζητήσει και τραμπουκίζει on camera … όταν ουδέποτε το υπουργείο αρνήθηκε να δεχθεί συνδικαλιστές. Αυτές οι τακτικές δεν ταιριάζουν στην Αριστερά και την ιστορία αυτού του χώρου».