Στην προσπάθεια τρομοκράτησης της δικαιοσύνης με τις μηνύσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, το σκάνδαλο Novartis και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες αναφέρθηκε η Φωτεινή Βάκη σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ν.Δ. μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη η κ. Βάκη υποστήριξε ότι στόχος ήταν να επισκιαστεί επικοινωνιακά το σκάνδαλο Novartis. «Στις σοβαρές διπλωματικές συναντήσεις δεν διαρρέουν ως απόψεις, οι απόψεις τις άλλες πλευράς, ούτε γίνονται με τουίτ, ή ριτουίτ εκτός αν όλα αυτά γίνονται για να επισκιαστεί επικοινωνιακά, το σκάνδαλο Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Δεν είμαστε εισαγγελείς ούτε παριστάνουμε το λαϊκό δικαστήριο, τα θέματα των ποινικών ευθυνών δεν είναι δική μας δουλειά, όμως πολιτικές ευθύνες σαφέστατα υπάρχουν και δεν βγήκε κανείς να πει ότι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη».
Όπως εξήγησε “η έρευνα του FBI είναι τεράστια και γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει τρία σκέλη, το πρώτο αφορά το FBI για λογαριασμό της αμερικανικής δικαιοσύνης, το δεύτερο αφορά την ελληνική δικαστική έρευνα και για μη πολιτικά πρόσωπα που σαφέστατα ενέχονται. Εδώ έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς και το τρίτο αφορά την έρευνα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για την διοικητική διαπλοκή. Η δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή είναι 7000 σελίδες”.
Απαξιώνουν το κράτος δικαίου και επαναφέρουν τα ήθη του μετεμφυλιακού κράτους
Κατήγγειλε μάλιστα την προσπάθεια τρομοκράτηησης της δικαιοσύνης από την αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι “αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για ένα κράτος δικαίου να φτάνουμε στο σημείο να μηνύουμε εισαγγελείς. Αυτό δεν είναι παρέμβαση πλέον αλλά τρομοκράτηση.”
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε κριτική σε ειλημμένες και καθόλα σεβαστές –προφανώς- αποφάσεις της δικαιοσύνης τότε η αντιπολίτευση μιλούσε για «παρέμβαση» και ζητούσε να αφήσουμε την δικαιοσύνη γιατί είναι άσπιλη, αμόλυντη κ.α. Τώρα μιλάμε για παρέμβαση εν τω γίγνεσθαι μιας έρευνας και για άσκηση μήνυσης, πράγμα που δεν προσήκει σε κράτος δικαίου. Πάμε κάπου αλλού πλέον».
Αναφορικά με όσα ακούγονται περί «σκευωρία» η κ. Βάκη απάντησε στον κ. Τσιάρα ότι δεν είναι μόνο οι προστατευόμενοι μάρτυρες, η δικογραφία τονίζοντας ότι «η αντιπολίτευση οχυρώνεται πίσω από μια διαδικοσιολογία για να χάσουμε την ουσία, όταν το φάρμακο έχει χρεώσει το δημόσιο 23 δις δηλαδή τα μέτρα ενός μνημονίου είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό».
«Ο ίδιος ο κ. Σαλμάς είχε καταθέσει τρεις φορές στο FBI είναι σκευωρός, ο κ. Σούρλας ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ; που είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο και ότι υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που τους είχε χρεωθεί πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές ενώ και το Spiegel μιλάει για τεράστιο σκάνδαλο. Όλοι αυτοί είναι σκευωροί;»
Για τη μετακύληση του κόστους στον πολίτη και τις υπερτιμολογήσεις στο φάρμακο, πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει;
Απαντώντας στο επιχείρημα της Ν.Δ. για μείωση της δημόσιας δαπάνης επί των ημερών της η κ. Βάκη υποστήριξε ότι: “Στα 2 δις είχε πάει η δημόσια δαπάνη. Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία το 2014, πόσα πλήρωνε ο πολίτης ήταν 7 δις. Μείωση και συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης και την ίδια στιγμή εξυπηρετήσεις κατά προτεραιότητα στη Novartis, υπερτιμολογήσεις και μονοπώλιο των φαρμάκων της Novartis δεν υπήρχαν; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτά;” ρώτησε το συνομιλητή της κ. Τσιάρα.
Τέλος, η κ. Βάκη κατήγγειλε την επιστροφή στο “ήθος του μετεμφυλιακού κράτους” λέγοντας: “Όταν ακούμε στη Ολομέλεια να αποκαλείται κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη συμμορίτες και αρχισυμμορίτη τον πρωθυπουργό, από τον εκδοροσφαγεά αντιπρόεδρό σας «ότι θα μας γδάρει» αυτά απαξιώνουν το κράτος δικαίου. Αυτό είναι το ήθος του μετεμφυλιακού κράτους που θεωρεί ότι το κράτος και η πολιτεία είναι ιδιοκτησία του και οι θεσμοί τους ανήκουν”.
Για την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου η κ. Βάκη υποστήριξε ότι «ορθώς υπέβαλε την παραίτησή της και υπέδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά ο πρωθυπουργός» ωστόσο δήλωσε ότι αφορά αποκλειστικά θέμα ηθικής τάξεως προσθέτοντας ότι δεν χωρούν συμψηφισμοί με τις λίστες καλά κρυμμένες στα συρτάρια, τις offshore, τη Siemens. Για πρώτη φορά κάποιος επέδειξε ευθιξία, επέστρεψε τα χρήματα, ενώ παραιτήθηκε και ο κ. Παπαδημητρίου.