«Οι μεγαλύτεροι θεσμοί της παγκόσμιας οικονομίας δεν συμμερίζονται την κινδυνολογία που πλήττει το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα δεν συμμερίζονται ούτε τον αρνητισμό της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή με ποιους ταυτίζεται στις απόψεις της; Με τους short sellers του χρηματιστηρίου, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα πανικού;», διερωτήθηκε η κ. Βάκη, εκτιμώντας πως «αυτό είναι σημαίνον στοιχείο, που πρέπει να λάβει υπόψη του και ο ελληνικός λαός στην κρίση του για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα της ελληνικής οικονομίας».
«Υπάρχει ένα παράδοξο όσον αφορά τις πραγματικές ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Προχθές, με την πίεση στις τραπεζικές μετοχές να μαίνεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, αξιολογώντας μάλιστα ως θετικό βήμα και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό και στη χαλάρωσή τους για συναλλαγές με το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ δημοσίευσε τη φθινοπωρινή έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», παρατήρησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας και ότι «οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν πρόσφατα με επιτυχία την εξομοίωση ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ και είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες».
Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με την προοπτική κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, η κ. Βάκη εξέφρασε αισιοδοξία αφενός για την εν εξελίξει προβλεπόμενη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, αφετέρου για την ψηφοφορία στην Ελλάδα. «Είμαι αισιόδοξη, θεωρώ ότι είναι μία καλή συμφωνία, που επιλύει και στα καθ’ ημάς ένα πρόβλημα το οποίο κακοφόρμισε πια 27 χρόνια και είναι μία συμφωνία, η οποία θα εδραιώσει σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης, συνεργασίας στα Βαλκάνια», είπε, προβλέποντας ότι «θα περάσει και σε εμάς, καθώς το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές αυτό το θέμα, είναι ένα μείζον θέμα, ένα σοβαρό θέμα, που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια μεγάλη περιοχή και θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας θα αναλάβει πια τις ευθύνες του σε αυτό».