Το θέμα του ονοματολογικού της πΓΔΜ έχει καταλήξει να είναι ένα «παραμύθι χωρίς όνομα» και ένα πρόβλημα που καρκινοβατεί εδώ και 25 χρόνια, σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ. «Τώρα είναι μια ευνοϊκή ιστορική συγκυρία να επιλυθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι η στάση της ΝΔ να διακρίνει μεταξύ «υπερπατριωτών» και «εθνομηδενιστών» είναι επικίνδυνη και μπορεί να διχάσει την κοινωνία.
Η θέση της κυβέρνησης, η εθνική θέση, είναι γνωστή και τα ονόματα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, δεν πρέπει να προξενούν καμία έκπληξη, είπε η Φ. Βάκη, αναφερόμενη στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό erga omnes.
«Ποια είναι η θέση της ΝΔ; Η θέση του 2008; Η θέση του Αντώνη Σαμαρά ότι η οποιαδήποτε χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ μέσα στο όνομα είναι επιλήψιμη και απορριπτέα; Είναι το ότι δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία και πρέπει να μετατεθεί χρονικά η επίλυση; Είναι ότι δεν ψηφίζουν τίποτα που δεν τυγχάνει της συναίνεσης των δύο κυβερνητικών εταίρων; Λες και υπήρχε συναίνεση Μητσοτάκη και Σαμαρά το 1992» αναρωτήθηκε η Φ. Βάκη.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε αν η μεγάλη εθνική επιτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ ήταν το γεγονός ότι εδώ και 25 χρόνια 140 χώρες αποκαλούν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Επομένως, υπογράμμισε, όλα αυτά τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικά «στρίβειν δια της καθυστέρησης ή στρίβειν δια της γλώσσας».
Απαντώντας σε σχόλιο ότι ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε περιεχόμενο απόρρητων εγγράφων, επισήμανε ότι δεν επρόκειτο για απόρρητα έγγραφα αλλά για έκθεση του ΟΗΕ του 1977, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν σε διάσκεψη του Οργανισμού στην Αθήνα αναγνωρίστηκε «μακεδονική γλώσσα». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, στη ΝΔ «μας λένε εθνικά επικίνδυνους, ότι δεν είμαστε πατριώτες και επικαλούνται το θέμα της γλώσσας και τη εθνότητας». Ωστόσο, σημείωσε, το 2006, επί κυβέρνησης ΝΔ, συζητείτο ως βάση διαπραγμάτευσης το όνομα «Δημοκρατίας της Μακεδονίας –Σκόπια».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, ότι αυτή η διάκριση, την οποία κάνει η ΝΔ, μεταξύ «υπερπατριωτών» και «εθνομηδενιστών» ανοίγει στον ασκό του Αιόλου για δυσάρεστες καταστάσεις και σπέρνει το διχασμό, τραυματίζοντας το σώμα της κοινωνίας, δεδομένου και του ότι «έχουμε και μια μεγάλη παράδοση στους διχασμούς σε αυτή τη χώρα».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια, επισήμανε ότι «η εξωτερική μας πολιτική και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων δεν γίνεται ούτε με όρους συλλαλητηρίων ούτε με περικεφαλαίες». Συμπλήρωσε ότι η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιοί κύκλοι – και όχι όλοι όσοι συμμετείχαν- έδωσαν τον τόνο στα συλλαλητήρια. Υπενθύμισε τα συνθήματα «ζήτω ο στρατός, ζήτω οι ειδικές δυνάμεις», την επίθεση που ακολούθησε κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τις σφαίρες που εστάλησαν στον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τα εξώδικα στους βουλευτές επί ποινή εσχάτης προδοσίας. Αυτό που έγινε με τα συλλαλητήρια, επισήμανε η Φ. Βάκη, ήταν να επωαστεί το αυγό του φιδιού και να δοθεί βήμα και λόγος τελικά στους εχθρούς και τους αρνητές της δημοκρατίας. «Αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν πάρα πολύ», τόνισε, αλλιώς «μετά να μη διαμαρτυρόμαστε αν εισέρχονται στο Κοινοβούλιο οι ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί».