Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας της Φ. Βάκη στο σ/ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη (28/11), κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών – προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».
«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι έργο αυτής της κυβέρνησης. Σε εσάς ανήκει το «επίτευγμα» της εισόδου στα μνημόνια μίας χώρας καθημαγμένης, εξουθενωμένης, χρεοκοπημένης».
Ολόκληρη ομιλία:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από αυτό που ακούστηκε από τον κ. Γεωργιάδη για τις καταλήψεις και το αν είμαστε υπέρ ή κατά. Το θέμα μας δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των καταλήψεων και σταματήστε να μετατοπίζετε το κέντρο βάρους εκεί. Το θέμα μας είναι ένα και μοναδικό: αν είμαστε υπέρ ή κατά του εκφασισμού του σχολείου, αν είμαστε υπέρ ή κατά του εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους και δηλητηρίου μέσα στα σχολεία, στους μαθητές μας. Σας καλώ να πάρετε θέση και να αναλογιστείτε και τις δικές σας ευθύνες, της παράταξή σας, για όλο αυτό το εμπόριο πατριωτισμού και την πατριδοκαπηλία με αφορμή τον πολιτικό σας καιροσκοπισμό για το Μακεδονικό, για το οποίο έχετε αλλάξει τέσσερις «γραμμές». Να καθίσουμε να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να πάρετε θέση όπως όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου στον φασισμό, τελεία και παύλα.
Θα ήθελα να πω δύο λόγια για τις τροπολογίες. Ακούστηκαν διάφορα ειρωνικά σχόλια για τις εκατό ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, ότι δήθεν πριν δεν κυβερνούσε κυβέρνηση. Ναι, αυτές είναι οι πρώτες εκατό ημέρες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είναι οι πρώτες εκατό ημέρες της μεταμνημονιακής εποχής. Η έξοδος από τα μνημόνια, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι έργο αυτής της κυβέρνησης. Σε εσάς ανήκει το «επίτευγμα» της εισόδου σε αυτή τη βαρβαρότητα, της εισόδου στα μνημόνια μίας χώρας καθημαγμένης, εξουθενωμένης, χρεοκοπημένης.
Σας ακούω διαρκώς να μας επιρρίπτετε ότι εισήλθαμε στο τέταρτο επαχθές μνημόνιο και την ίδια στιγμή να μας εγκαλείτε για παροχολογία, για προεκλογικές υποσχέσεις, για διορισμούς κ.λπ. Αυτά τα δύο μαζί δεν γίνονται, και τέταρτο μνημόνιο και παροχολογία. Εγώ θα σας έλεγα ότι σας καλωσορίζουμε σε ένα ιδιότυπο «μνημόνιο», το οποίο διαψεύδει τις Κασσάνδρες, που προμήνυαν και προφήτευαν τα δεινά, το οποίο παρέκαμψε και την τρόικα εσωτερικού που κατά καιρούς επέπληττε διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον Π. Μοσκοβισί αλλά και την Αγκ. Μέρκελ, ότι ενδίδουν στις πιέσεις αυτής της κυβέρνησης να ανασχέσει και να αμβλύνει τη λιτότητα μετά από οκτώ χρόνια βάρβαρων μνημονίων και μέτρων. Είναι, λοιπόν, ένα μνημόνιο συνεργασίας με την κοινωνία, αποκατάστασης αδικιών, επούλωσης τραυμάτων. Η κοινωνία ακόμα έχει πληγές που πρέπει να επουλωθούν, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να δρέψουμε τους καρπούς της ευημερίας αλλά τουλάχιστον έχουν γίνει πράγματα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης βαρών.
Κινδυνολογείτε τρία χρόνια για τον «κόφτη», κάθε χρόνο επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του «κόφτη». Όχι μόνο «κόφτη» δεν είδαμε αλλά είναι η τρίτη χρονιά που θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι μιλάτε για τον «κόφτη» εσείς, που θέλετε να θεμελιώσετε τη συνταγματοποίησή του. Διότι, είστε εσείς που προτείνετε να ενταχθεί στο Σύνταγμα η υποχρέωση ο προϋπολογισμός να διασφαλίζει απόλυτη δημοσιονομική ισορροπία. Αυτό είναι συνταγματοποίηση του «κόφτη». Μας εγκαλείτε για τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, όταν φέραμε την προηγούμενη εβδομάδα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, μείωση που φτάνει στο 33%. Την ίδια στιγμή ποιες είναι οι προτάσεις σας; Ιδιωτική ασφάλιση, κεφαλαιοποιητικό σύστημα με την ατομική μερίδα, η πιστή αντιγραφή δηλαδή του συστήματος του Πινοσέτ.
Επειδή οι αριθμοί και στοιχεία είναι αδιάψευστα, θα ήθελα στον χρόνο που έχω να μιλήσω με κάποια στοιχεία. Έρχεται ο προϋπολογισμός. Έχει κάποια δημοσιονομική επιβάρυνση; Έχει περικοπές σε επίπεδο φορολογίας; Είναι ή δεν είναι ο πρώτος προϋπολογισμός με τις κοινωνικές του δαπάνες να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, στα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα της αλληλεγγύης, στα επιδόματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, στη στέγαση, στη διατροφή, στην πρόσβαση στην ενέργεια; Είναι ή δεν είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που μετά από οκτώ χρόνια περιέχει 1 δισ. ευρώ φορολογικών ελαφρύνσεων; Οι βασικότερες εκ των οποίων είναι, αυτή που ψηφίζουμε σήμερα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ήρθαν την προηγούμενη εβδομάδα, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, η στήριξη της ειδικής εκπαίδευσης και της φροντίδας των ηλικιωμένων. Διότι, στον προϋπολογισμό εγγράφονται 7.500 νέες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς, ειδική εκπαίδευση και φροντίδα των ηλικιωμένων. Διότι, τι να κάνουμε, κάποιοι εξ ημών θέλουμε πάλι να στήσουμε το κοινωνικό κράτος που κατεδαφίστηκε. Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, έκλεισε ή δεν έκλεισε το 2018 με πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ ενώ για το 2019 το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,5 δις €;
Θα ήθελα να κλείσω με δύο θέματα. Το ένα είναι το θέμα των επενδύσεων. Μας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταστρέφουμε τη χώρα και δεν φέρνουμε επενδύσεις κλπ. Για το 2018 εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης 1.170 επενδυτικά σχέδια νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία δυο χρόνια στον τουρισμό, οι άμεσες επενδύσεις ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Στα ευρυζωνικά δίκτυα ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο.
Ναι, υπάρχουν και κάποιες επενδύσεις που δεν θέλουμε. Δεν θέλουμε επενδύσεις με χαμηλή κοινωνική ανταποδοτικότητα, δεν θέλουμε επενδύσεις που απομυζούν τον εθνικό ή φυσικό πλούτο και δεν διασφαλίζουν το σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα, σε τοπικές κοινωνίες και σε κοινωνικές υποδομές. Όλοι γνωρίζουμε, ποιες είναι αυτές οι επενδύσεις, ποιοι τις έφερναν στη χώρα μαζί με την καταστολή και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, όπως συνέβη στην περίπτωση των Σκουριών.
Τελειώνω με τον κοινωνικό πυλώνα. Επειδή ακούστηκαν επίσης ειρωνικά σχόλια, για την κοινωνική κινητοποίηση, για τις απεργιακές κινητοποιήσεις τις σημερινές με αιτήματα αιχμής την ενίσχυση της εργασίας, την αύξηση των μισθών και την ισχυροποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Κάποιοι άλλοι εξ’ όσων θυμάμαι ήταν που εισήγαγαν τον επαίσχυντο υποκατώτατο μισθό στους νέους. Κάποιοι άλλοι, αν θυμάμαι καλά, είχαν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εν μια νυκτί, με απόφαση υπουργικού συμβουλίου, είχαν μειώσει τον κατώτατο μισθό. Στις αρχές του 2019 η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το 2019 θα είναι έτος πιο ισχυρών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας είναι γεγονός. Οι νέοι θα στηριχθούν πολυδιάστατα και σε φορολογικό και σε ασφαλιστικό επίπεδο. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι ρόδινα και είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος. Ωστόσο, στη μάχη της καθημερινότητας του κόσμου της εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα δίπλα. Και σε δικαστικές αδικίες και στην υπεράσπιση των πιο αδύναμων, δίνει καθημερινά το παρών στον δρόμο των διεκδικήσεων. Από τη στήριξη των θυμάτων της Μανωλάδας στις δικαστικές αίθουσες μέχρι τον δικαστικό αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων του ρατσισμού, από τη μάχη για την αποφυλάκιση αυτής της άπορης καθαρίστριας μέχρι τον αγώνα για την έξοδο των εργολάβων από το Δημόσιο, εμείς βρισκόμασταν όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή.
Σας ευχαριστώ.
Εξοδος απο το προγραμμα υπαρχει!Εξοδος απο τα μνημονια με εν ισχυ και ενεργοποιημενους τους μνημονιακους νομους δεν υπαρχει,ειναι ψεμα και υποκρισια!