Διαβάστε την ομιλία της Φ. Βάκη κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Ομιλία της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις».
«Επιτέλους για πρώτη φορά εντάσσονται και τα Ιόνια Νησιά στη νησιωτική πολιτική. Επιτέλους, διότι όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, τα Ιόνια Νησιά θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο μη νησιά. Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα Ιόνια Νησιά αγνοήθηκαν επιδεικτικά παραμένοντας στο περιθώριο των οποιωνδήποτε κυβερνητικών επιλογών».
«Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγνοήσει, όπως οι προηγούμενες, τους κατοίκους των νησιών και επέλεξε να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ περιοχών που δικαιούνται αντισταθμίσματα λόγω νησιωτικότητας και περιοχών που θεωρούνταν τελικά μόνο κατ’ όνομα νησιωτικές. Και τέλος, επέλεξε να μην αγνοήσει το άρθρο 101 του Συντάγματος λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους».
Ολόκληρη η ομιλία:
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα, που ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων νησιωτικών περιοχών επιτέλους υλοποιείται και για πρώτη φορά θεσμοθετείται σε εθνική κλίμακα και χωρίς εξαιρέσεις ένα μέτρο για την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας – η οποία προστατεύεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος καθώς και από το άρθρο 174 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ρητά αναφέρεται η στόχευση προς την καταπολέμηση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι οι νησιωτικές περιοχές.
Είναι γεγονός ότι οι νησιώτες αισθάνονταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα μας. Ωστόσο, η οκταετής κρίση και η επιβολή μνημονίων τούς επιβάρυνε ακόμη περισσότερο. Η έλλειψη υποδομών, η δυσκολία μετακίνησης και το υψηλό κόστος μεταφοράς έγιναν πλέον δυσβάσταχτα. Υπό αυτές τις συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας αλλά έχοντας πλέον εξέλθει της επιτροπείας, η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι πως για μας οι νησιώτες δεν ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία πολιτών.
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αποτελεί θεσμική καινοτομία τόσο για τη χώρα όσο και για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Διότι καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν χρειάστηκε να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη και ενιαία νησιωτική πολιτική, καθώς κανένα άλλο κράτος δεν έχει στην επικράτειά του τόσο πολλά και διάσπαρτα νησιά.
Πλέον, με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να εναρμονιστεί το κόστος μεταφοράς, που αντιστοιχεί σε επιβάτες αλλά και εμπορεύματα, με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς, με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς, δηλαδή ΚΤΕΛ, για την ίδια απόσταση από και προς τα νησιά.
Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, ως βουλευτής Κέρκυρας, ότι επιτέλους για πρώτη φορά εντάσσονται και τα Ιόνια Νησιά στη νησιωτική πολιτική. Επιτέλους, διότι όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, τα Ιόνια Νησιά θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο μη νησιά. Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα Ιόνια Νησιά αγνοήθηκαν επιδεικτικά παραμένοντας στο περιθώριο των οποιωνδήποτε κυβερνητικών επιλογών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιρούνταν από το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, παρόλο που οι κάτοικοι των Επτανήσων πλήττονταν και πλήττονται εξίσου με τους κατοίκους άλλων νησιωτικών περιοχών από τα προβλήματα που εξ ορισμού φέρει η γεωγραφική τους θέση. Πλήττονταν επίσης και από σοβαρά προβλήματα που ήρθαν ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών:
-Όπως τα συνεχή πλήγματα που δέχτηκαν με την σταδιακή μεταφορά κρατικών υπηρεσιών από
-την έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς την Ήπειρο.
Όπως η τραγική μείωση, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της χρηματοδότησης μέσω ΠΔΕ.
-Όπως η διαρκής υποστελέχωση των δομών Υγείας, γεγονός που για την περίπτωση της Κέρκυρας σήμαινε επίσης ότι πολλοί κάτοικοι αναγκάζονταν να απευθυνθούν σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, και με δεδομένο ούτως ή άλλως το γεγονός ότι η νησιωτικότητα αποτελεί παράγοντα που δυσχεραίνει τη λειτουργία του συστήματος Υγείας.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισημανθεί πως δικαιούχοι του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ) -το ποσό δηλαδή που θα καταβάλλεται και το οποίο προκύπτει από τη διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους από το ποσό που θα καταβαλλόταν αν η μεταφορά γινόταν στην ηπειρωτική χώρα- δεν θα είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, αλλά και κατηγορίες πληθυσμού που, παρά το ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία, διαμένουν στα νησιά και μετακινούνται συχνά από και προς αυτά. Πρόκειται κυρίως για γιατρούς και εκπαιδευτικούς και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο θα ζωογονήσει αυτό το μέτρο τα νησιά.
Και μην ξεχνάμε ότι οι ήδη υποστελεχωμένες δομές υγείας στα νησιά, στις περιπτώσεις τουριστικών περιοχών καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες του σε πολλαπλάσιο αριθμό ασθενών τη θερινή περίοδο. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, στις περιφέρειες με τη λεγόμενη «διπλή νησιωτικότητα» και τους χειμώνες που πέρασαν χωρίς γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου οι κάτοικοί τους, όπως οι κάτοικοι των Διαποντίων Νησιών.
Δίνεται επίσης ένα επιπλέον κίνητρο σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς καθώς διευκολύνονται στα έξοδα μεταφοράς τους από και προς τα νησιά που βρίσκονται οι σχολικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι πρώτη που, παρά τις αντιξοότητες, επέλεξε να μην αγνοήσει τους νησιώτες και εμπράκτως να τους αναγνωρίσει κάτι που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο σε μια χώρα με τόσα νησιωτικά συμπλέγματα όπως η Ελλάδα.
Για τα Ιόνια Νησιά το Μεταφορικό Ισοδύναμο έρχεται να συμπληρώσει, αν θέλετε, το καλό νέο της ακτοπλοϊκής γραμμής που συνέδεσε για πρώτη φορά, από φέτος τον Μάιο, όλα τα Ιόνια Νησιά και -όπως είχε πει ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής- ήρθε να σπάσει τον αποκλεισμό ανάμεσα στα νησιά της ίδιας περιφέρειας.
Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγνοήσει, όπως οι προηγούμενες, τους κατοίκους των νησιών και επέλεξε να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ περιοχών που δικαιούνται αντισταθμίσματα λόγω νησιωτικότητας και περιοχών που θεωρούνταν τελικά μόνο κατ’ όνομα νησιωτικές. Και τέλος, επέλεξε να μην αγνοήσει το άρθρο 101 του Συντάγματος λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.
Σας ευχαριστώ.