Ομιλία Φ. Βάκη στο νομοσχέδιο «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις»
Ομιλία της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη (03/10), κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις».
«Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των μεταφορών της χώρας αποτελεί μια δέσμευση που υλοποιείται σταθερά από την κυβέρνηση της Αριστεράς ήδη από το 2015. Υποδομές, που για την υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνταν δεδομένες εδώ και πολλά χρονιά, οι κατ’ επίφαση πολιτικές δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και της επανίδρυσης του κράτους απέτυχαν να τις κάνουν πραγματικότητα σπαταλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τον πλούτο του ελληνικού λαού σε δαπανηρά και τελικά καταστροφικά για την εθνική οικονομία έργα βιτρίνας. Το περιεχόμενο, η στόχευση και αντίληψη που διαπνέει το παρόν σχέδιο νόμου, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη πως η κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης, των υγειών παραγωγικών δυνάμεων και της κοινωνίας, οφείλει να έχει συνέχεια».
«Εφόσον έχω την τιμή να εκλέγομαι στην Κέρκυρα, από την οποία θα ξεκινήσει το πρώτο δίκτυο υδατοδρομίων, αντιλαμβάνομαι σε μεγάλο βαθμό τα αναπτυξιακά οφέλη και τις επιπλέον προοπτικές που διανοίγονται για τη νησιωτική Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Αντιλαμβάνομαι επίσης τη μέγιστη σημασία της σύνδεσης των Επτανήσων, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Ολόκληρη η ομιλία:
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, που τη διαφοροποιούν σχεδόν από το σύνολο της υπόλοιπης Ευρώπης, είναι η νησιωτικότητα. Η νησιωτικότητα είναι ένα στοιχείο το οποίο πολλές φορές γίνεται μειονέκτημα για όσους διαβιούν στη νησιωτική Ελλάδα, γίνεται όμως και ευκαιρία δεδομένου ότι η μοναδική μορφολογία της χώρας μας αποτελεί πόλο έλξης για το διεθνές τουριστικό κοινό.
Στη λογική, λοιπόν, της ενίσχυσης και της βελτίωσης της διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με τη νησιωτική, της αύξησης της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών αλλά και της απευθείας σύνδεσης με προορισμούς τους εξωτερικού, το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να καθορίσει το πλαίσιο αδειοδότησης για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υδατοδρομίων.
Παρά την ιδιαίτερη μορφολογία της χώρας μας και ενώ σε χώρες του εξωτερικού με παρόμοια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά η χρήση υδροπλάνων αποτελεί το σύνηθες μέσο μεταφοράς εδώ και δεκαετίες, αποτελεί ακόμη μια αρνητική πρωτοτυπία για την ελληνική πραγματικότητα η απουσία συντονισμένης εθνικής πολιτικής για τα υδατοδρόμια.
Η πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στοχεύει στο να επιλυθούν επιτέλους ζητήματα, τα οποία προέκυπταν από ένα ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο που αφορούσε τα υδατοδρόμια, και ταυτόχρονα να διαμορφώσει σύγχρονους και σταθερούς κανόνες για την αδειοδότηση αλλά και την εν γένει λειτουργία τους.
Σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αξίζει καταρχάς να αναφερθούμε στο γεγονός πως το προτεινόμενο σχέδιο νόμου εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των υδατοδρομίων, γεγονός που χαρακτηρίζει και την αντίληψη της κυβέρνησης σχετικά με τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών του ελληνικού κράτους και τη διαφοροποιεί από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί πλήρους απελευθέρωσης της οικονομίας και των υποδομών και αποδυνάμωσης του ρυθμιστικού ρόλου της πολιτείας.
Επίσης, κομβικής σημασίας κρίνεται η πρόβλεψη για δυνατότητα διαχωρισμού της διαδικασίας άδειας ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας και εκμετάλλευσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να απλουστεύσει και να κάνει πιο ρεαλιστική και βιώσιμη την αξιοποίηση των υδατοδρομίων και ταυτόχρονα, όταν και όπου χρειάζεται, να προωθήσει και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τη σημασία δημιουργίας υδατοδρομίων, ας διευκρινιστεί πως υπάρχει η δυνατότητα της υπαγωγής τους στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων.
Εξυπηρετώντας τον στρατηγικό στόχο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του συνόλου των λειτουργιών και υπηρεσιών του, προβλέπεται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Αδειών Υδατοδρομίων. Στο συγκεκριμένο Σύστημα τηρείται πάντοτε ο πλήρης και επικαιροποιημένος τεχνικός φάκελος των υδατοδρομίων, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη διαδικασία άδειας αλλά και λειτουργίας.
Προφανώς για την κυβέρνηση της Αριστεράς, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε τύπου επένδυσης και για τη δημιουργία υποδομών. Στο παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες θεσμικές δικλείδες που διασφαλίζουν την προστασία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος, χωρίς όμως να προκύπτουν χρονικές καθυστερήσεις εις βάρος της έγκαιρης ολοκλήρωσης των επενδύσεων.
Το μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου μέσου σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση της Βιώσιμής Ανάπτυξης, που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση της Αριστεράς και στην προώθηση καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας.
Εφόσον έχω την τιμή να εκλέγομαι στην Κέρκυρα, από την οποία θα ξεκινήσει το πρώτο δίκτυο υδατοδρομίων, αντιλαμβάνομαι σε μεγάλο βαθμό τα αναπτυξιακά οφέλη και τις επιπλέον προοπτικές που διανοίγονται για τη νησιωτική Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Αντιλαμβάνομαι επίσης τη μέγιστη σημασία της σύνδεσης των Επτανήσων, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ακόμη, με την ανάπτυξη υδατοδρομίων, εκτός από την αύξηση της υπεραξίας των οργανισμών του Δημοσίου, σε μια περίοδο που αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας η δημοσιονομική βιωσιμότητα, η δημιουργία των συγκεκριμένων υποδομών αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Η αύξηση της επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, πρόκειται να αυξήσει τα εισοδήματα των περιφερειακών οικονομιών και να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινωνίες.
Σημαντική παράμετρος ανάπτυξης των υδατοδρομίων αποτελεί και το μικρό κόστος κατασκευής των υποδομών τους. Πρόκειται δηλαδή για μια επένδυση με πολύ υψηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και με αρκετά χαμηλό ρίσκο. Είναι μια ακόμη απόδειξη πως η ανάπτυξη για τη χώρα μας δεν θα προκύψει μόνο μέσα από φαραωνικού τύπου, κοστοβόρες υποδομές, αλλά και με μικρές λελογισμένες παρεμβάσεις που μπορούν να επιφέρουν και ευρύ γεωγραφικό οικονομικό αποτύπωμα.
Τέλος, πέρα από τα αναπτυξιακά οφέλη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, οφείλουμε να σταθούμε και σε ακόμη πιο ουσιαστικές ανάγκες που πρόκειται να εξυπηρετηθούν, όπως για παράδειγμα η κάλυψη επειγουσών και έκτακτων μετακινήσεων διακομιδής ασθενών και οι δράσεις έρευνας και διάσωσης .
Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των μεταφορών της χώρας αποτελεί μια δέσμευση που υλοποιείται σταθερά από την κυβέρνηση της Αριστεράς ήδη από το 2015. Υποδομές, που για την υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνταν δεδομένες εδώ και πολλά χρονιά, οι κατ’ επίφαση πολιτικές δυνάμεις του εκσυγχρονισμού στη χώρα μας απέτυχαν να τις κάνουν πραγματικότητα σπαταλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τον πλούτο του ελληνικού λαού σε δαπανηρά και τελικά καταστροφικά για την εθνική οικονομία έργα βιτρίνας. Το περιεχόμενο, η στόχευση και αντίληψη που διαπνέει το παρόν σχέδιο νόμου, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη πως η κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης, των υγειών παραγωγικών δυνάμεων και της κοινωνίας, οφείλει να έχει συνέχεια.
Σας ευχαριστώ.