Δεκαπέντε σχεδόν μέρες μετά τη λήξη του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, είναι σκόπιμη μια ψύχραιμη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του σε δύο σκέλη: το πρώτο είναι από τη σκοπιά της συμμετοχής, της δημοκρατικής λειτουργίας και του διαλόγου, και το δεύτερο από τη σκοπιά των αποτελεσμάτων και των πολιτικών δεσμεύσεων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Αναμφισβήτητα το Συνέδριο ήταν απόλυτα επιτυχημένο όσον αφορά το πρώτο σκέλος. Για παραπάνω από δέκα μέρες τα Ιόνια Νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αναλύθηκαν δεκάδες προβλήματα μικρά και μεγάλα και διατυπώθηκαν δεκάδες προτάσεις τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο με μεγάλη συμμετοχή φορέων και προσώπων, όσο και στη διαδικτυακή πλατφόρμα που λειτούργησε και στην οποία κατατέθηκαν πενήντα μία (51) προτάσεις από φορείς και απλούς πολίτες. Και όλα αυτά πριν ακόμα την έναρξη του Συνεδρίου.
Στις ανοιχτές δε συζητήσεις στο ίδιο το Συνέδριο μπροστά στο μισό υπουργικό συμβούλιο έγινε ένας ελεύθερος διάλογος χωρίς προκατασκευασμένες διαδικασίες, αποκλεισμούς, περιορισμούς, διάρκειας τεσσάρων έως και επτά ωρών, εξαντλητικός και απαιτητικός. Πήραν το λόγο παραπάνω από διακόσιοι (200) ομιλητές στις επτά (7) θεματικές συνεδρίες, περισσότερες από όλα τα προηγούμενα ανάλογα συνέδρια. Κι αυτά όλα σε μια νησιωτική περιφέρεια στην οποία εκ των πραγμάτων δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή στις ανοιχτές συνεδριάσεις των συμπολιτών μας από τα άλλα νησιά.
Στη διάρκεια του διημέρου έγιναν παράλληλες συναντήσεις και συζητήσεις αρκετών υπουργών με τους τοπικούς φορείς. Οι κκ. Παπαδημητρίου (Οικονομίας) Αντωνοπούλου (Κοινωνικής Οικονομίας), Ξανθός, Πολάκης (Υγείας), Τσιρώνης (Αγροτικής Ανάπτυξης) Κοντονής (Δικαιοσύνης) είχαν χωριστές συναντήσεις ή οργάνωσαν εκδηλώσεις αποκλειστικά για θέματα της αρμοδιότητάς τους με τους αντίστοιχους φορείς και με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία κατά δήλωση των ίδιων των συμμετεχόντων σε αυτές.
Όλα αυτά είναι τα αντικειμενικά δεδομένα που βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά για οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια στο μέλλον και που δεν επιτρέπουν καμιά σύγκριση αυτού του συνεδρίου με παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν.
Από πολιτική τώρα σκοπιά κι αν θέλει κανείς να κάνει μια αποτίμηση των τελικών δεσμεύσεων και αποφάσεων του Συνεδρίου (παρότι και το οργανωτικό μέρος είναι επίσης πολιτικό, όπως όλοι γνωρίζουμε) πρέπει να θυμηθεί τις δεσμεύσεις των υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.
1. Αναγνωρίστηκε η εξελισσόμενη δυναμική της τουριστικής οικονομίας στα Ιόνια Νησιά τα οποία αποτελούν πια (Δήλωση Κουντουρά στο μίνι υπουργικό συμβούλιο) τον οδηγό στην ελληνική τουριστική οικονομία
2. Άμεση υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο Ιονίων Νήσων.
3. Ενεργοποίηση των διαδικασιών για την κατασκευή του έργου “άξονας Β/Ν” που περιλαμβάνει οδικό δίκτυο και λιμάνια από Κέρκυρα έως Ζάκυνθο. Η εκκίνηση γίνεται με την ανάθεση αναγνωριστικής μελέτης από ΠΙΝ σε συνεργασία με υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης, όπως συμφωνήθηκε με τους Χαρίτση και Κορκολή.
4. Αποδοχή του έργου κατασκευής νέας σύνδεσης στη Λευκάδα.
5. Εξαγγελία του α’ τμήματος του έργου ύδρευσης Κέρκυρας με 47 εκ ευρώ. Η ολοκληρωμένη έκφραση του έργου τίθεται προσωρινά σε αναστολή για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων τροφοδοσίας.
6. Οριστικοποίηση παραχώρησης παραλιακού μετώπου στον δήμο Κέρκυρας.
7. Ειδικές προδιαγραφές στην προκήρυξη προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), όπως για νέους αγρότες, ώστε να προσιδιάζουν με τα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας
8.Αποδοχή της προώθησης των επιχειρηματικών πάρκων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος)
9. Αποδοχή της λογικής του μεταφορικού ισοδύναμου,(ο Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην σχετική τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για την διευκόλυνση χρηματοδοτήσεων και προς τα νησιά του Ιονίου).
10. Ακτοπλοϊκή γραμμή σύνδεσης των νησιών του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) από 01/03/2018.
11. Πλοίο κλειστού τύπου στην γραμμή Κέρκυρα-Παξοί.
12. Σύνδεση με πλοίο του Καστού και Καλάμου με την Λευκάδα.
13. Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των Οργανωμένων Χωρικών Επενδύσεων Ιονίων Νήσων (Παλική, Πόλη της Κέρκυρας, Νότια Κέρκυρα)
14. Προωθείται η υλοποίηση του master plan του λιμένος Ζακύνθου
15. Αυξάνεται κατά 25 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση για οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά έργα (υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης)
16. Αποδοχή και στήριξη της στρατηγικής της ΠΙΝ για προώθηση της αγροδιατροφής και ενσωμάτωσης στην τοπική οικονομία ως δίπολο με τον τουρισμό.
17.Το art café παραμένει στο Δήμο Κέρκυρας (αντί για εκμετάλλευση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), άνοιγμα αρχές του ’18 του αρχαιολογικού μουσείου Κέρκυρας και του Αγγελόκαστρου, έναρξη εργασιών στην Ανουντσιάτα την Άνοιξη του 2018, ανακατασκευή (όχι κατεδάφιση) του Μουσείου Αργοστολίου.
18. Κλειστό προπονητήριο στη Νότια Κέρκυρα και παρεμβάσεις στο ΕΑΚ Κέρκυρας για δημιουργία κλειστών χώρων άθλησης και προπόνησης. Ένταξη του κολυμβητηρίου στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Ανοιχτά μικρά γήπεδα μαζικού αθλητισμού στη Λευκάδα.
19. Παραμονή της έδρας του Κτηματολογίου στην Κέρκυρα με υποκαταστήματα στα άλλα νησιά.
20. Ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με ταυτόχρονη αναβάθμιση των τμημάτων του και δημιουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών.
21. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί (με τον Περιφερειάρχη) και διαφωνεί με τους υπουργούς του (Αγρ. Ανάπτυξης και Υγείας) τόσο για την Υγειονομική Περιφέρεια όσο και για την εφαρμοφή του κανονισμού 229/13 της Ευρ. Επιτροπής (ειδικό καθεστώς για τα προϊόντα των μικρών νησιών στο Αιγαίο).
Το αν όλα αυτά θεωρούνται πολλά ή λίγα, σημαντικά ή ασήμαντα μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Εξάλλου σχεδόν όλα περιλαμβάνονται στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτά εργαζόμαστε ασταμάτητα. Αν βέβαια κανείς περίμενε ότι το Συνέδριο θα ήταν η αφετηρία μιας επανάστασης, της ανατροπής της τρίτης αξιολόγησης, της μαγικής επίλυσης όλων των θεμάτων για τα οποία εμείς ως κοινωνία έχουμε τον πρώτο και τελευταίο λόγο (βλ. Απορρίμματα) μάλλον κινούνταν εκτός πραγματικότητας. Η μάχη πάντως δόθηκε για όλα, με όρους ανοιχτής δημοκρατικής διαδικασίας και σίγουρα κερδισμένος είναι ο πολίτης των νησιών μας και η ίδια η δημοκρατία. Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να μην το δει. Εκτός κι αν είναι τυφλός.