Έντονη η διαμαρτυρία των «παραδοσιακών» καταλυματιών για αθέμιτο ανταγωνισμό. Τι δηλώνουν Μπρεντάνος, Κατσαρός. Εν αναμονή της έναρξης της ψηφιακής πλατφόρμας δήλωσης και καταγραφής. Τι ισχύει για Κέρκυρα και τι για Παξούς.
Στο πολυνομοσχέδιο συμπεριελήφθη η αποσαφήνιση των διατάξεων που θα ισχύουν πλέον για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ή αλλιώς, την ενοικίαση σπιτιών, διαμερισμάτων και δωματίων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Όσοι νοικιάζουν πλέον το σπίτι τους εκμεταλλευόμενοι τις νέες διατάξεις, θα μπορούν χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες να το εκμεταλλεύονται για 90 το μέγιστο ημέρες το χρόνο (στην Κέρκυρα, ενώ στους Παξούς το όριο «πέφτει» στις 60 ημέρες) αλλά θα πρέπει να πληρώνουν φόρο που ξεκινά από 11% και φτάνει, για υψηλά εισοδήματα εκμίσθωσης, έως το 45%. Για τις διατάξεις διαμαρτύρονται οι φορείς των ιδιοκτητών τουριστικών ενοικιαζομένων καταλυμάτων.
Τι προβλέπεται
Με το νέο νόμο, τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ για όσους δεν τηρούν τις σχετικές διατάξεις προβλέπονται πρόστιμα 5.000 ευρώ. Προβλέπονται τα εξής:
- Το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 111 του, 4446/2016, όπως ισχύει, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
- Στην περίπτωση που παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
- Το εισόδημα που αποκτάται από την 1-1-2017 από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
- Με την τελευταία αναπροσαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια αυξήθηκαν οι συντελεστές από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.
- Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.
- Ως ακίνητο που εμπίπτει στην οικονομία του διαμοιρασμού νοείται: το διαμέρισμα, η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια και τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.
- Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, ενώ διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.
Αντιδράσεις από τους καταλυματίες
Έγκλημα σε βάρος του τουρισμού χαρακτηρίζει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορά τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Κ. Μπρεντάνος ενώ ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Π. Κατσαρός, είχε συνάντηση με την Ε. Κουντουρά η οποία, ωστόσο, τον παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών…
Ο κ. Κατσαρός καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να «βαφτίζει» το ακίνητό του τουριστικό κατάλυμα και να το νοικιάζει χωρίς προϋποθέσεις και με ευνοϊκότερη φορολογία από τους νόμιμους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων. Από την άλλη πλευρά οι «νόμιμοι» επιβαρύνονται και με μεγαλύτερη φορολογία, αφού ως γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2018, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανεξάρτητα κατηγορίας, θα επιβαρύνονται με ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ (ανά δωμάτιο ανά βραδιά).
Από την πλευρά του, ο Κ. Μπρεντάνος ανέφερε ότι «θα γεμίσει ο τόπος με παράνομες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων, θα λυγίσουν οικονομικά οι νόμιμοι επιχειρηματίες, θα υποβαθμιστεί το προϊόν και τελικά θα ζημιωθεί ο τουρισμός μας». Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Κέρκυρας δεν φείδεται να πεί, πως «οι κερκυραίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους μπήγουν μαχαιριά στην καρδιά του κερκυραϊκού τουρισμού».
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος Παναγιώτης Τοκούζης κάνει λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού: «Εμείς, 30.000 καταλύματα με 5-6 δωμάτια, που είμαστε ακριβώς το ίδιο πράγμα με τα καταλύματα Airbnb, να είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε άδεια λειτουργίας, να τηρούμε κανόνες υγιεινής, να φορολογούμαστε με 29% από το πρώτο ευρώ, να πληρώνουμε ασφαλιστικό, ΦΠΑ και τέλος επιτηδεύματος».
Τι θα πρέπει να κάνει ο ενοικιαστής για να είναι νόμιμος
Προβλέπεται δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Ο διαχειριστής ακινήτου να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).
-O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
-Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
-Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
-Ο διαχειριστής ακινήτου που δεν διαθέτει Ε.Σ.Λ. υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από την Α.Α.Δ.Ε. και δεν υποβάλλει Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
-Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο την διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής ακινήτου.
-Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
-Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.