Το δρόμο της… Eldorado Gold φαίνεται πως ακολουθεί η εταιρία Al Rayyan, του Εμίρη του Κατάρ, που ανακοίνωσε δια του Τύπου ότι αποχωρεί από την Ελλάδα επειδή συναντά εμπόδια στις επενδύσεις της! Άγνωστη η τύχη του Miramare στην Κέρκυρα…
Η εν λόγω εταιρία, επιχειρεί επενδύσεις σε Ζάκυνθο, Μεσολόγγι και Κέρκυρα, αλλά ειδικά στο νότιο νησί του Ιονίου από την αρχή είχαν προκαλέσει ερωτηματικά οι συνθήκες εισόδου σε αμφιλεγόμενες περιουσίες με… υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων στα λόγια (και σύμφωνα με διαρροές, ποτέ επίσημα) ότι θα βρεθούν φόρμουλες απεμπλοκής των νομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων…
Η μεθοδολογία της εταιρίας στις επενδύσεις της στην Ελλάδα, φαίνεται και από την υπόθεση του Μιραμάρε στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας όπου όχι μόνο υπήρξαν στην περίοδο εκτέλεσης των εργασιών καταγγελίες για καταπάτηση πολλών κανόνων της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και κολλήματα στην εξέλιξη του έργου λόγω παραβιάσεων της πολεοδομικής νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων, κάτι που ακόμα και σήμερα προκαλεί προβλήματα στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας…
Φταίει το… Εργατικό Κέντρο!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, οι εκπρόσωποι της εταιρίας του Κατάρ δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν αδειοδότησεις για συγκεκριμένες αναπτύξεις από την Πολεοδομία. Μόλις πέρσι, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας είχε καταγγείλει για καταπάτηση εργατικών νόμων, συλλογικών συμβάσεων, ωραρίων εργασίας, κανόνων ασφάλειας εργοταξίου, καθεστώτος ασφάλισης των εργαζομένων, απλήρωτων υπερωριών και πολλών άλλων.
Τους είχαν υποσχεθεί αποχαρακτηρισμό από Natura…
Το 2013 η εταιρεία Pimara -μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Al Rayyan- αγόρασε την Οξειά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων, στο Μεσολόγγι, έναντι 5.600.000 ευρώ. Στόχος η δημιουργία ενός πρότυπου “art island” για τουριστική αξιοποίηση. Η επένδυση ναυγάγησε καθώς το νησί δεν αποχαρακτηρίστηκε τελικά από ζώνη Natura και η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Η πλευρά των επενδυτών υποστήριξε, με διαρροές στα ΜΜΕ, ότι ουδέποτε υλοποιήθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η έκταση θα αποχαρακτηριζόταν!
Επένδυση σε αμφισβητούμενη έκταση
Στη Ζάκυνθο, από την αρχή απορία είχε προκαλέσει η επιχείρηση επένδυσης με αγορά μίας αμφισβητούμενης σε μεγάλο της μέρος έκτασης στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο “Ναυάγιο”.
Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, υπέβαλλαν αγωγή κατά της αγοράστριας εταιρίας υποστηρίζοντας πως μέρος της έκτασης ανήκει στη Μονή. Και εδώ, οι επενδυτές επικαλούνται ως βασικό επιχείρημα πως η συναλλαγή έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος και εισπράχθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι. Ωστόσο, η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν ήταν κάτι καινούριο στη Ζάκυνθο και πολλοί είχαν εκφράσει την απορία τους για την ενημέρωση που είχαν από τους εν Ελλάδι εκπροσώπους τους οι Καταριανοί σχετικά με τις εκτάσεις που αγόρασαν…
Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και… ο Γκούσκος!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα που με ρεπορτάζ – καρμπόν, μεγάλα συστημικά ΜΜΕ στην Αθήνα επιτίθενται κατά της κυβέρνησης, του βουλευτή Ζακύνθου αλλά και του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων από πέρσι τέτοια εποχή για την υπόθεση της επένδυσης της Ζακύνθου, η ίδια η εταιρία επιτίθεται με χθεσινή της ανακοίνωση τον… πρώην βουλευτή Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ, Διονύση Γκούσκο, ότι “στοχοποιεί το Εμίρη του Κατάρ για τις φετινές φωτιές στη Ζάκυνθο”.
“Καρμπόν” απειλές με το 2016!
Εν τω μεταξύ, και πέρυσι ίδιες ημέρες, η εν λόγω εταιρία είχε διαρρεύσει την πρόθεσή της να σταματήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Μάλιστα, τότε (26 Σεπτεμβρίου 2016) με ένα ίδιο ακριβώς κείμενο, μεγάλες ιστοσελίδες της Αθήνας υποστήριξαν ότι “ο εμίρης του Κατάρ ακυρώνει τις επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα γιατί τον κυνηγούν ΟΑΕΔ, Εφορία, Δασαρχείο, Εκκλησία Ζακύνθου και Πολεοδομία”!
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τις αμφισβητούμενες εκτάσεις και τις πολεοδομικές παραβιάσεις, βαπτίστικαν από τις ιστοσελίδες αυτές ως “γραφειοκρατία” και “δυσκίνητο ελληνικό κράτος” εμπλέκοντας το ΣΥΡΙΖΑ, την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Μητρόπολη Ζακύνθου και… το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας ως αιτία της δυσαρέσκειας και αγανάκτισης του Εμίρη του Κατάρ…
Στα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι ο Εμίρης, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του στην Ελλάδα και στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, εξέφρασε την απορία του πώς μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα εμποδίζει δύο ώριμες επενδυτικές προσπάθειες που αναμένεται να εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ.
Εφ όσον ισχύουν τα δημοσιεύματα αυτά, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούνται από ορισμένα ξένα κεφάλαια να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα: με την καταπάτηση νόμων και διαδικασιών, επειδή η χώρα μας έχει οικονομικά προβλήματα…
Κατρούγκαλος: Fake News τα περί Κατάρ
«Fake news» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τα περί απόσυρσης του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Με δήλωσή του στο ΑΜΠΕ από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ένα «ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο», διαμηνύοντας πως «όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον». Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε πως οι οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με το Κατάρ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το οικονομικό ενδιαφέρον του ιδίου και των επιχειρήσεων του από τη χώρα.
«Όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ», πρόσθεσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόταν σε επιστολή της εταιρείας Al Rayyan στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν , με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις…».
Τι λέει η ανακοίνωση της Al Rayyan
“Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.
Το Κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσω μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο.
Μερικοί, δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές, επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή… Ειδικότερα στη συνέντευξη τύπου στις 13-2-17, μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο, με δήλωσή του ο Δ. Γκούσκος, πρώην Βουλευτής, πολιτικός αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής.
Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Ο Δ. Γκούσκος, πάλι, μετά τις πυρκαγιές που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών, αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί του σκοπούς τους.
Παρατηρώντας την Ελληνική πραγματικότητα, και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ, αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη. Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς τους επενδυτές είναι αρνητική.
Ο πρωταρχικός σκοπός της εταιρίας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις – ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός πάντως δεν φαίνεται υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία, γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δοθήκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια, παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.
Παρόλα αυτά η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος, δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη.
Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνετε μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο.
Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές… η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες…”