Η διαχείριση προορισμού, ο πολιτισμός, η χωροταξία, οι νέες τεχνολογίες, η εκπαίδευση, η εργασία και η οικονομία στον τουρισμό ήταν οι θεματικές ενότητες που απασχόλησαν επί διήμερο την κοινωνία της Κέρκυρας, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους επιστήμονες και τους νέους.
Το νησί των Φαιάκων για δύο ημέρες έγινε ο τόπος συνάντησης σημαντικών φωνών του δημόσιου λόγου όπως ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Διονύσης Χιόνης, οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καββαθάς, ο σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ Δημήτρης Κούτουλας, ο εκπρόσωπος τύπου και διεθνών σχέσεων της TUI για τη νότια Ευρώπη Βαγγέλης Γεωργίου, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων Γιάννης Ζηρίνης και η πρώην διευθύντρια και πρόεδρος του ΕΟΤ Μπέτυ Χατζηνικολάου. Φωνές κι απόψεις που πλαισιώθηκαν από το εθνικό και τοπικό επιστημονικό δυναμικό, τον Χωροτάκτη Νικηφόρο Μπαλατσινό, τους καθηγητές του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Ανδρέα Φλώρο, Κώστα Οικονόμου και Θανάση Ευσταθίου, τους Προέδρους του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργο Χονδρογιάννη και Τεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Κέρκυρας Νίκο Τρίαντο, τον Γραμματέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιονίων Γιώργο Πουλή, τον Αντιπρόεδρο των Μεσογειακών Λιμανιών Κρουαζιέρας Άρη Μπατσούλη αλλά και από τον πρόεδρο του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ Σταμάτη Πελάη. Σε αυτή την ήδη μεγάλη ομάδα εισηγητών θα πρέπει να προσθέσουμε τις ουσιαστικές τοποθετήσεις πολιτικών όπως της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου και του αντιδημάρχου τουρισμού Βασίλη Καββαδία.
Οι έξι συνεδρίες ξετυλίχτηκαν σε κοινό που υπερέβη τα 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους ασχολούμενοι με τον τουρισμό και τα κοινά της Κέρκυρας.
Την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε κάθε μορφή εμπλεκόμενης με τον τουρισμό συλλογικότητας στην Κέρκυρα, επεσήμαναν σε όλους τους τόνους πολλοί εκ των ομιλητών. Η συγκρότηση της συνεργασίας αναζητήθηκε από το ξεκίνημα των εργασιών με την εισήγηση (Κούτουλας, Ζηρίνης) για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού (DMO). Ο προβληματισμός αυτός διαπέρασε σαν κόκκινη κλωστή όλες τις αναφορές και τον προβληματισμό εφόσον αναζητείται πρακτικά το πεδίο της συνεργασίας και μάλιστα με την αρνητική εμπειρία για την έκβαση πολλών μέχρι σήμερα προσπαθειών. Το συνέδριο αναζήτησε και μια κεντρική αφήγηση ν’ αποτελέσει το πλαίσιο της επιδίωξης αναβάθμισης της κερκυραϊκής ταυτότητας. Και την αναζήτησε (Ευσταθίου, Χατζηνικολάου) στα ομηρικά έπη και στην έννοια της φιλοξενίας, όπως αποκαλύπτεται στην 8η ραψωδία της Οδύσσειας. Μια εξαιρετική ιδέα, που αξιολογήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού με ευμενή σχόλια ότι δηλ. κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει η ψυχή εθνικής καμπάνιας για την προβολή και όχι μόνον.
Τμήμα τουρισμού
Η προσδοκία πως η αναβάθμιση των στοιχείων της τουριστικής οικονομίας γενικώς, της κερκυραϊκής ειδικότερα, θα μπορέσει να μεταλάβει του πολιτισμού και των εφαρμογών της σύγχρονης τεχνολογίας (Κ. Οικονόμου), ενισχύθηκε από την πανηγυρική ανακοίνωση του εκπροσώπου (Α. Φλώρος) του Ιονίου Πανεπιστημίου για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού. Ο φάκελος επιδιώκεται να κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας έως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να είναι δυνατόν να περιληφθεί το Τμήμα στο μηχανογραφικό για τις εξετάσεις του 2018. Αναζητείται η ερευνητική, εκπαιδευτική όσμωση του υπό σύσταση Τμήματος με των υφιστάμενων άλλων σε μια πρωτότυπη κατεύθυνση στηριγμένη στην τεχνολογία αιχμής και την πληροφορική. Φύση διακριτή από τα δυο αδελφά Τμήματα, που λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αιγαίου.
Παρατηρητήριο
Το κομβικό θέμα της εργασίας (Στ. Πελάης), της σκληρής και άδικης πραγματικότητας συνδέεται και με τη χειμωνιάτικη κατάσταση της τοπικής αγοράς, του εμπορίου ενώ ακραίες παραβατικές συμπεριφορές αδυνατίζουν την ανάγκη συνεργασίας. Κι όλα αυτά αναπόφευκτα πρέπει να τακτοποιηθούν στο χώρο και τον χρόνο (Μπαλατσινός) υπηρετώντας την απόδοση αλλά και την κατανομή των ωφελημάτων όσο και την ανάγκη της υποδομής για φροντίδα και συντήρηση, αναβάθμιση. Η αυτονόητη μεν μη υφιστάμενη δε καταγραφή δεδομένων και παραμέτρων της οικονομικής δραστηριότητας, καλεί στην ίδρυση Παρατηρητηρίου για τον τουρισμό (Τρίαντος), η λειτουργία του οποίου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τους επιχειρηματικούς Φορείς, που είναι οι πρώτοι και κύριοι, που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
Η ιεράρχηση, η συνοχή και η μετατροπή σε δράση αυτών των ανακοινώσεων και των ιδεών, θα δοκιμαστεί στο πεδίο της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, συνδικαλιστικών και διοικητικών Φορέων του νησιού και της Περιφέρειας Ι.Ν.
Ποιο πλαίσιο
Ο καθηγητής Δ. Χιόνης πιστεύει ότι η καταγγελτική αναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή πλεύσης, απαραίτητη (και) για την ανακατεύθυνση των δεδομένων του κερκυραϊκού τουρισμού ενώ την αλγεινή κατάσταση, που σοβεί στην συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων διεκτραγώδησαν οι πρόεδροι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, Καββαθάς και Κορκίδης, που διεύρυναν τη θεματολογία πέραν του τοπικού ενώ πλούτισαν με το κύρος τους το εγχείρημα του συνεδρίου και την προοπτική του. Η εμπειρία του Επιμελητηρίου (Χονδρογιάννης) και τα συμπεράσματα του αναπτυξιακού συνεδρίου (2016) του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Γ. Πουλής) γείωσαν την συζήτηση στο τοπικό και το δέον γενέσθαι ενώ η ογκούμενη δραστηριότητα του λιμανιού (Μπατσούλης) όσον αφορά στην κρουαζιέρα, η αναμενόμενη των υδροπλάνων αλλά και η αποπεράτωση των υποδομών, υπήρξαν το αντικείμενο της τελευταίας συνεδρίας αργά το μεσημέρι της Κυριακής στην Ιόνια Ακαδημία.