Για άλλη μια φορά το «όπλο» των κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, μισθών ακόμη και ενοικίων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών που βλέπει τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν χτυπήσει… κόκκινο.
Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους έχουν κάνει άλμα στα 10,444 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,476 δισ. ευρώ αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις. Έναν μήνα νωρίτερα, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα ήταν 9,257 δισ. ευρώ (αύξηση 1,187 δισ. ευρώ σε έναν μήνα) και οι απλήρωτοι φόροι 7,323 δισ. ευρώ (αύξηση 1,153 δισ. ευρώ).
Κατάσχονται και ενοίκια
Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων είναι το συνηθέστερο μέσο αναγκαστικής είσπραξης φόρων που έχουν πέσει βουνό στις πλάτες των φορολογουμένων. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Ήδη η Εφορία προχωρά σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, κάνει κατασχέσεις στα χέρια προμηθευτών ή ακόμα και ενοικιαστών (αντί να πληρώσουν τον πελάτη ή τον σπιτονοικοκύρη καλούνται να πληρώσουν την Εφορία του οφειλέτη) και σύντομα ετοιμάζεται να κάνει άλμα στην πίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και το αργότερο εντός των πρώτων ημερών του 2018 θα πρέπει να φέρει στη Βουλή διατάξεις νόμου με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί, σπίτια και καταστήματα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Πώς μπαίνει «φρένο» στις κατασχέσεις
Οι κατασχέσεις που επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές μπορούν να αντιμετωπιστούν προληπτικά με τους εξής εναλλακτικούς τρόπους:
Υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 περί «πάγιας ρύθμισης». Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
Η δήλωση ενός λογαριασμού του φορολογούμενου που θα δηλωθεί μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ ένας λογαριασμός μισθοδοσίας συντάξεων ή κοινωνικών βοηθημάτων που παρέχει ακατάσχετο μέχρι 1250 ευρώ τον μήνα.Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.
Η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ.
Η πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολοκλήρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής.
ΠΗΓΗ: IN.GR