Σαφάρι κατά της µαύρης εργασίας ξεκινούν κλιµάκια ελεγκτών. Το νέο πιλοτικό πρόγραµµα θα εφαρµοστεί αρχικά στην Αττική, ενώ από την 1η Ιουλίου τα δίχτυα του ελέγχου θα απλωθούν στα νησιά και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Mε µεγαλύτερο θεωρητικό οπλοστάσιο, αφού µε το θέµα της µαύρης εργασίας ασχολήθηκαν οι θεσµοί και η ∆ιεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), αλλά µε τα ίδια πενιχρά µέσα -δηλαδή χωρίς επαρκή στελέχωση, πιστώσεις, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, βενζίνη και αστυνοµική προστασία- οι ελεγκτές ετοιµάζονται να αντιµετωπίσουν τα τερτίπια των επιχειρηµατιών της αρπαχτής.
Όπως εξηγεί επιθεωρητής Εργασίας, µόλις οι επιχειρηµατίες αντιληφθούν -τα νέα διαδίδονται γρήγορα άλλωστε- ότι έκανε αιφνιδιαστικά την εµφάνισή του κλιµάκιο ελέγχου σπεύδουν να καταχωρήσουν τους εργαζόµενους ως νέες προσλήψεις στο ηλεκτρονικό σύστηµα Εργάνη για να µην πληρώσουν το τσουχτερό πρόστιµο των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο. Έτσι, εµφανίζεται το φαινόµενο µέσα σε µία ηµέρα να προσλαµβάνονται εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι απολύονται τις επόµενες ηµέρες, όταν το κλιµάκιο αποχωρεί. Ενδεικτικά αναφέρει ότι πέρυσι στη Χαλκιδική µέσα σε 5 ηµέρες προσλήφθηκαν 556 άτοµα, ενώ την ηµέρα πριν από την άφιξη των ελεγκτών είχαν προσληφθεί 42.
Πρωταθλήτρια η Κέρκυρα αλλά και η Ζάκυνθος
Πρωταθλητές στην αδήλωτη εργασία είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική, το Ρέθυµνο, τα Χανιά, η Νάξος, η Κατερίνη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.
Πέρυσι στη Σίφνο, όπως τονίζει ο ίδιος, έκαψαν τα αυτοκίνητα των ελεγκτών, ενώ συχνά τους σκάνε τα λάστιχα και τους χαράσσουν τη λαµαρίνα. Τα τελευταία χρόνια, όπου έχουν αγριέψει τα πράγµατα, τα κλιµάκια ζητούν τη συνδροµή αστυνοµικών, καθώς οι καταστηµατάρχες τούς κυνηγούν, τους απειλούν µε µαχαίρια ή αρνούνται να τους προσκοµίσουν τα βιβλία.
Μόλις πέσει σύρµα, λοιπόν, οι αδήλωτοι εργαζόµενοι πηδούν µάντρες, τρέχουν στα χωράφια ή πέφτουν στη θάλασσα.
Σε βιοτεχνία της Βόρειας Ελλάδας πριν από λίγα χρόνια οι ελεγκτές είχαν βρει δεκάδες αδήλωτους εργαζόµενους µέσα σε ψυγεία, ενώ πρόσφατα, στη Σαλαµίνα, ανασφάλιστοι φυγαδεύτηκαν στην ταράτσα. Οι παραβάτες εκπαιδεύουν άγρια σκυλιά να φυλάνε τις µάντρες και τοποθετούν κάµερες ώστε να παίρνουν τα µέτρα τους αν δουν ύποπτες κινήσεις.
Από την άλλη, πολλοί είναι οι επιχειρηµατίες που δυσανασχετούν µε το ύφος σερίφη των ελεγκτών και την ακραία συµπεριφορά τους.
Σύµφωνα µε το πιλοτικό πρόγραµµα δράσης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας και ο ILO, φέτος τα µεικτά κλιµάκια θα συνοδεύονται για πρώτη φορά από εκπροσώπους των εργαζόµενων. Στο πρώτο πλάνο των ελέγχων αναµένεται να βρεθούν η εστίαση και το λιανεµπόριο, όπου σηµειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Στόχος είναι η αδήλωτη εργασία να περιοριστεί κατά 10% και η «υποδηλωµένη» κατά 25%. Τον Σεπτέµβριο οι στόχοι θα επανεκτιµηθούν µε βάση τα αποτελέσµατα.
Όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνια Οµοσπονδίας Εργατών Επισιτισµού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελµάτων Παναγιώτης Προύτζος, που θα συνοδεύσει τα κλιµάκια, «εκτός από την αδήλωτη εργασία, δύσκολα µπορούν να πιαστούν άλλες παραβάσεις έτσι όπως διαλύθηκαν από τα µνηµόνια οι προστατευτικοί νόµοι. Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν πλέον εξατοµικευµένα σε περιβάλλον ασυδοσίας και αθέµιτου ανταγωνισµού και φιλοδοξούν να µεταχειρίζονται το εξαιρετικά εξειδικευµένο προσωπικό τους ως ανειδίκευτους εργάτες. Kυριαρχούν οι αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ αθρόα είναι η µετατροπή παλιότερων συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε µερικής».
Πηγή: newmoney.gr