Προ ημερών το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι παραιτείται της δικαστικής προσφυγής για τον Ίσσο. Δεν ενημέρωσε όμως ότι σχεδίαζε αλλαγή της σύμβασης για τον Ερημίτη. Τέρμα η 99χρονη παραχώρηση, εμπρός για πώληση κατοικιών. H γνώμη μας…
Όταν λέγαμε «τσιμέντο να γίνει» είχαμε δίκιο. Κι όσοι χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για πώληση αλλά για παραχώρηση πρέπει να επανεξετάσουν. Μαζί κι όσοι υποστήριζαν ότι η εταιρεία όταν ήρθε να ενημερώσει “άνοιξε τα χαρτιά της και ενημέρωσε για τις προθέσεις της” (sic), δηλαδή για επένδυση και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ερημίτη.
Ούτε το ΤΑΙΠΕΔ ούτε η εταιρεία μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν τους Κερκυραίους ότι σχεδίαζαν την αλλαγή της σύμβασης που είχαν υπογράψει, κι από 99χρονη παραχώρηση να προχωρήσουν σε δυνατότητα πώλησης κατοικιών. Με ότι αυτό σημαίνει για την περιοχή και πολλές σκέψεις για το αν μπορεί να μεταβληθεί μια σύμβαση κρατικού ακινήτου εκ των υστέρων, με αλλαγές όρων και προϋποθέσεων.
Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ
Η συγκεκριμένη είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία αναφέρει ότι «την πώληση σειράς ακινήτων αποφάσισε προχθές το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, αποφασίσθηκε η μεταβολή της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας στην εταιρεία NCH. To ακίνητο είχε παραχωρηθεί για εκμετάλλευση με τη μέθοδο της επιφανείας για 99 χρόνια στην εταιρεία NCH, και η νέα σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα πώλησης ακινήτων.
Συγκεκριμένα, η νέα σύμβαση διευκολύνει τη διάθεση κατοικιών σε ιδιώτες, περιλαμβάνοντας τη δυνατότητα πώλησης, αντί της εκχώρησης για 99 έτη. Το μοντέλο αυτό ακολουθήθηκε στο Ελληνικό και ακολουθείται σχεδόν σε όλες τις άλλες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις ακινήτων, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας».
Κατοικίες και στο Καστέλο
Παράλληλα το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ βάζει εμπρός τη διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου «Ηνίοχος» που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, του ακινήτου «Καστέλο Μπιμπέλι» στην Κέρκυρα, του σανατορίου «Μάνα» στην Αρκαδία κ.ά. μικρότερων ακινήτων. Για να διατεθούν τα μικρότερα ακίνητα, αναμένεται ν’ αξιοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-publicrealestate.gr.
Σε ό,τι αφορά το Castello Bibelli, είναι η τρίτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί την πώλησή του. Πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο που προορίζεται για την αξιοποίησή του ως ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών, διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά του κάστρου (boutique hotel). Το κάστρο περιλαμβάνει ένα κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, στο οποίο τη δεκαετία του ’70 προστέθηκαν άλλα βοηθητικά κτίσματα. Η έκταση των χτισμάτων ανέρχεται σε 2.000 τ.μ. και βρίσκονται στο εσωτερικό έκτασης 77 στρεμμάτων που περιβάλλονται από καταπράσινους λόφους. Στο ακίνητο, εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα, που προορίζεται να καταστεί το Castello, αναμένεται να δημιουργηθούν παραθεριστικές κατοικίες, επισκέψιμοι περιπατητικοί χώροι, υπαίθρια καφέ, εστιατόρια κ.ά.
Το ΤΑΙΠΕΔ ακόμη επιχειρεί εκ νέου να διαθέσει την έκταση που διαθέτει στην Ερμιόνη Αργολίδας. Πρόκειται για ακίνητο 170 στρεμμάτων, χωρίς κτίσματα, που προορίζεται για την αξιοποίησή του ως τουριστικού θερέτρου. Στο παρελθόν –όπως με το Καστέλο Μπιμπέλι– το ΤΑΙΠΕΔ είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να εκχωρήσει το σχετικό ακίνητο.
Η άποψή μας
Πούλα με, πολύ φτηνά σου λέω…
Απίστευτο θράσος πρέπει να έχει η σημερινή κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για να ανακοινώνουν απλά, μέσω διαρροής μάλιστα σε εφημερίδα, ότι «αλλάζουν τη σύμβαση» στον Ερημίτη. Προς όφελος της εταιρείας φυσικά.
Από τα 99 χρόνια παραχώρησης που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι σε πώληση παραθεριστικών κατοικιών οι σημερινοί.
Πως, γιατί και τι προηγήθηκε εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό. Αυτό που απομένει να δουν τώρα οι τοπικές αρχές, φορείς και συλλογικότητες είναι αν η αλλαγή αυτή είναι νόμιμη. Αν δηλαδή μπορεί το Κράτος να βγάζει σε δημοπρασία ή πώληση ένα ακίνητο με συγκεκριμένους όρους, να αναδεικνύεται ο εργολάβος – προμηθευτής – ανάδοχος ή για το πιο «κομψό» επενδυτής και στη συνέχεια να αλλάζουν οι όροι της αρχικής σύμβασης προς όφελός του.
Διότι πολύ απλά ισχυριζόμαστε ότι είναι πολύ πιθανόν αν επίδοξοι επενδυτές γνώριζαν εξαρχής τους σημερινούς όρους να είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ακόμη μπορεί η τιμή του ακινήτου να ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Με διευκολύνσεις και κρυφές συμφωνίες ούτε η κυβέρνηση ούτε το μακρύ της χέρι, το ΤΑΙΠΕΔ, θα κερδίσουν κάτι, εκτός της έντασης των αντιδράσεων.
Ακόμη κι ο πλέον καλόπιστος δεν νομίζουμε ότι θα μπορέσει να κατανοήσει τι έχει να κερδίσει η Κέρκυρα από την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη για την κατασκευή κατοικιών. Παραθεριστικών για να μην ξεχνιόμαστε.
Αυτή είναι η τουριστική αξιοποίηση; Αυτή είναι η διαφάνεια και η διαβούλευση με τους πολίτες του νησιού; Αυτός είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις των τοπικών διοικήσεων;
Αυτά τα ολίγα για τώρα και θα επανέλθουμε πολύ σύντομα…