Υπεγράφη η Σύμβαση Παραχώρησης για το “Οικόπεδο 2” δίπλα στην Κέρκυρα, από τον αρμόδιο Υπουργό Γ. Σταθάκη και τους παραχωρησιούχους, σε τελετή που έγινε στην Αθήνα. Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται έως το 2021!
Μετά την έγκριση του ελεγκτικού και την υπογραφή των συμβάσεων, ακολουθεί η έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης από τη Βουλή. Αμέσως μετά η κοινοπραξία θα «πιάσει δουλειά» ξεκινώντας με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών. Η ανάλυση των νέων πιο «πυκνών» σεισμικών ερευνών θα αναδείξει τους πιθανούς γεωτρητικούς στόχους, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η έλευση των πρώτων γεωτρύπανων.
Πρώτη γεώτρηση έως το 2021!
Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τότε θεωρείται εφικτή η πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης σε περίπου 3 με 4 χρόνια από σήμερα, τη διετία 2020 – 2021 .
Πρόκειται για μία περιοχή για την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παρά το μεγάλο βάθος της θάλασσας, οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει αναλογικότητα με την γεωλογική ζώνη που βρίσκεται στην Ιταλία και στην οποία έχουν εντοπιστεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Απομένει λοιπόν οι έρευνες που θα ακολουθήσουν να διαπιστώσουν εάν η επιστημονική αυτή θεωρία έχει πραγματική βάση.
Σταθάκης: Ελλάδα, σταυροδρόμι των αγωγών
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε τη σύμβαση «πρότυπο και για αυτές που θα ακολουθήσουν» και προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν άμεσα αναγκαίες βελτιώσεις στη νομοθεσία που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», με στόχο «την ενσωμάτωση των καλών πρακτικών που ισχύουν διεθνώς, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα». Η νομοθεσία θα συμπληρωθεί, επίσης, ώστε να εξασφαλιστεί «η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».
«Παράλληλα προχωρά η επικαιροποίηση και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «ώστε σταδιακά να προκηρύξουμε εκ νέου τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία στο παρελθόν δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Κυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, που θα αναδεικνύουν τη μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις χώρες παραγωγούς στους Ευρωπαίους καταναλωτές». Παρέθεσε, δε, ενδεικτικά την κατασκευή των αγωγών TAP, IGB, Eastmed, Eurasia Interconnector καθώς και άλλων απαραίτητων υποδομών, όπως οι σταθμοί υγροποίησης αερίου.
Η τελετή στο Δέλτα Φαλήρου
Στην τελετή συμμετείχαν εκτός του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ, Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, Christophe Chantepy και της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras.
Ακολουθεί Κρήτη και ένα ακόμα “οικόπεδο” στο Ιόνιο
Ακολουθεί πλέον ο διαγωνισμός για δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για μια ακόμα περιοχή του Ιονίου.
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης, με αναμενόμενη συμμετοχή των εταιριών Total, ExxonMobil και ENI.
Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.