Ανησυχία επικρατεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αναποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που προωθούν οι τράπεζες, αλλά και την αδυναμία τους για προληπτική αντιμετώπιση των δανείων που βρίσκονται ένα βήμα προτού χαρακτηριστούν «κόκκινα».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της έκθεσής του για τη Νομισματική πολιτική, περίπου το 42% των αναδιαρθρώσεων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και το 32% εκείνων που γίνονται σε μακροπρόθεσμη βάση (αλλαγή των όρων δανεισμού για πάνω από 2 έτη), δεν …επιβιώνουν για πάνω από τρεις μήνες.
Δηλαδή σε μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης, εμφανίζουν ξανά καθυστέρηση. Εμμέσως πλην σαφώς ο κεντρικός τραπεζίτης αποδίδει ευθύνες στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις επισφαλειών των τραπεζών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται δηλαδή ότι οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τις επιδόσεις των τραπεζών σε αυτόν τον τομέα, καθώς, παρά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, επί του παρόντος τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση ρυθμισθέντων δανείων εξακολουθούν».
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η δημιουργία νέων ροών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εννεάμηνο του 2017 ανήλθε σε 8,1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβληματικές πιστώσεις που θεραπεύτηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ.
Εφέτος, η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης μεγάλου μέρους των δανειακών χαρτοφυλακίων αποτυπώνεται στον δείκτη εξυγίανσης (cure rate), δηλαδή το μερίδιο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2016, που άρχισε να εξυπηρετείται κανονικά ξανά εντός του 2017, ο οποίος παραμένει χαμηλότερος του δείκτη αθέτησης (default rate), δηλαδή του ποσοστού των κόκκινων δανείων που άρχισαν να παρουσιάζουν καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών) εντός του 2017.
Οι τράπεζες πάντως έχουν αρχίσει να παίρνουν το μάθημά τους και να προωθούν πιο γενναίες ρυθμίσεις τα τελευταία τρίμηνα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει αυτές τις επιδόσεις, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την αυξανόμενη στροφή των τραπεζών σε λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται μόνο η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες «να εντείνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν, ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή».
ΠΗΓΗ:IN.GR