Δεν «πέρασε» τελικά στο ΣΑΣ το αίτημα των πλοιοκτητών στην Κέρκυρα να βγουν σε ακινησία 5 συνολικά κλειστά και αμφίδρομα πλοία από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο!
Το αίτημα έχει κατατεθεί επισήμως στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ωστόσο, δεν συζητήθηκε τελικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής και θα επανέλθει τροποποιημένο σε επόμενη συνεδρίαση, αφού το ΣΑΣ δεν έδειξε διάθεση να το κάνει αποδεκτό.
Η κόντρα!
Ωστόσο, η υπόθεση δείχνει να έχει “βάθος”, αφού το εν λόγω αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πως κατατέθηκε ως μέτρο πίεσης απέναντι στο υπουργείο στο πλαίσιο της υπόγειας διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κοινοπραξιών πορθμείων που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας.
Η μία κοινοπραξία, διαθέτει όλα τα κλειστά και αμφίδρομα καθώς και ορισμένες “παντόφλες”, ενώ η άλλη, διαθέτει στον έλεγχό της τρεις “παντόφλες” (ανοικτού τύπου φέρρυ μποτ), ωστόσο, οι δύο κοινοπραξίες έχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό δρομολογίων.
Η κοινοπραξία που διαθέτει υπό τον έλεγχό της τα “κλειστά”, ζητά περισσότερα δρομολόγια με τα στελέχη της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση αυτή οδηγεί σε διαστρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού, αφού η σύνθεση και τα κόστη λειτουργίας των κλειστών και αμφίδρομων είναι πολύ διαφορετικά από τα “ανοικτά”…
Ζητούν να αράξουν πέντε μήνες, πέντε πλοία!
Το αίτημα των εταιριών – μελών της Κοινοπραξίας Πορθμείων Κέρκυρας Ηγουμενίτσας αφορούσε έγκριση ακινησίας για «εκτέλεση εργασιών ετήσιας επιθεώρησης» από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου! Συμπεριλαμβάνονται τα πλοία Νικόλαος, Ίωνας, Άνω Χώρα ΙΙ, Αγία Θεοδώρα και Άγιος Σπυρίδων (το σύνολο σχεδόν των κλειστού τύπου και αμφίδρομων πλοίων).
Είναι άγνωστο αν, εφ΄ όσον τελικά λάβουν έγκριση, θα παραμείνουν και τα πέντε πλοία ακινητοποιημένα για πέντε (!!!) ολόκληρους μήνες, ωστόσο, είναι φανερή η πρόθεση για εκτεταμένη απόσυρση από την πορθμειακή γραμμής τους χειμερινούς μήνες. Γραμμή η οποία, πέρσι, είχε ως τελευταίο δρομολόγιο από Κέρκυρα ακόμα και τις 20:30, επιστρέφοντας την Κέρκυρα σε πρακτικές θαλασσίων μεταφορών της δεκαετίας του ’70…
Η ακινησία επιθεώρησης και τα «παραθυράκια»
Τα πορθμεία έχουν δικαίωμα σε δίμηνη ακινησία κάθε χρόνο, για λόγους συντήρησης των πλοίων. Οι πλοιοκτήτες δείχνουν να εκμεταλλεύονται «παραθυράκι» της σχετικής νομοθεσίας που επιτρέπει σε μία εταιρία ή κοινοπραξία να μεταφέρει αχρησιμοποίητες ημέρες ακινησίας από ένα πλοίο σε ένα άλλο. Το αποτέλεσμα είναι, το σύνολο σχεδόν των ημερών ακινησίας από τα ανοικτού τύπου πλοία να μην χρησιμοποιείται και οι ημέρες αυτές να χρησιμοποιούνται για να «δέσουν» περισσότερους μήνες άλλα πλοία, κλειστά και αμφίδρομα, που έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης (πετρέλαιο, προσωπικό).
Μία «παντόφλα» απαιτεί κατ΄ ελάχιστο 9 ναυτεργάτες σε υπηρεσία, ενώ ένα κλειστού τύπου πλοίο απαιτεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τουλάχιστον 18 άτομα!
Α. Γουλής, Γ. Λύχνος στη συνεδρίαση του ΣΑΣ
Στη συνεδρίαση του ΣΑΣ, παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Κέρκυρας Ανδρέας Γουλής και Παξών Γιώργος Λύχνος, οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση των πλοιοκτητών στις τοπικές κοινωνίες.
Πιο κ. Γουλής επεσήμανε την συνεχή υποβάθμιση της γραμμής με πλοία “παλαιάς κοπής” και έκανε αναφορά στην ομιλία του Α. Τσίπρα στην Κέρκυρα επισημαίνοντας το ότι το πορθμείο χρήζει ποιοτικής αναβάθμισης.
Ο Γ Λύχνος από την πλευρά του, μίλησε για την κατάσταση της γραμμής τους χειμερινούς μήνες αναφορικά με την συγκοινωνία προς τους Παξούς: “Δεν μπορεί κάνεις να προγραμματίσει το ταξίδι του, τα πλοία είναι ανοικτού τύπου και κάποιες από τις ημέρες της εβδομάδας και με 6 μποφώρ, απαγορεύεται ο απόπλους και ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να προγραμματίσει ιατρικές ή άλλες εργασίες. Οι καθηγητές αποφεύγουν να δηλώσουν τους Παξούς για τον ίδιο λόγο και έτσι το νησί έχει σήμερα 6 κενές θέσεις στο Γυμνάσιο και Λύκειο ενώ η μειωμένη οικονομική δυνατότητα ορισμένων εκ των κατοίκων δεν τους επιτρέπει να πληρώσουν θαλάσσια ταξί”.
Ο κ. Λύχνος έκανε λόγο και για το κόστος διαμονής στην Ηγουμενίτσα όταν το πλοίο δεν πραγματοποιεί το δρομολόγιό του ενώ αλλοδαποί που ζουν και επένδυσαν ή θέλουν να επενδύσουν στο νησί, δυσανασχετούν ή αναστέλλουν την όποια επένδυση τους και η ανασφάλεια των δρομολογίων απομακρύνει και τους υπόλοιπους!