Γιαπωνέζοι φαίνεται πως θα είναι αυτοί που θα εγκαινιάσουν, στη δεύτερη περίοδο εμφάνισής τους μετά από μια δεκαετία, τις πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα.
Μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι πρώτες εμπορικές πτήσεις θα γίνουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συνδέουν το νησί με τους Παξούς και την Πάτρα ως δοκιμή, εν όψει της κανονικής λειτουργίας των υδατοδρομίων την επόμενη τουριστική περίοδο.
Πρόκειται για την ιαπωνική εταιρία Mitsui, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες του κόσμου με έδρα το Τόκιο, με ετήσιο τζίρο 39 δισ. δολαρίων και πάνω από 42.000 εργαζόμενους.
Αυτό, πάντως, προϋποθέτει να τελειώσουν επιτέλους οι καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά κολλήματα που έχουν φέρει πίσω την ολοκλήρωση του σχετικού νόμου και που η κατάθεσή του μετατίθεται από Φθινόπωρο σε Άνοιξη και από Άνοιξη σε Φθινόπωρο…
Η είσοδος της Mistui στην ελληνική αγορά θα γίνει, όπως φαίνεται, σε συνεργασία με την εταιρία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των υδατοδρομίων Κέρκυρας και Παξών , με το business plan των Ιαπώνων να προβλέπει για την επόμενη πενταετία 20 συνολικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 10 συζητείται να είναι τα Ιαπωνικά Kodak 10 θέσεων και τα υπόλοιπα, τα Καναδικά Twin Otter 19 θέσεων.
Προκήρυξη για τα υπόλοιπα υδατοδρόμια των Ιονίων
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, η η Mitsui είχε συζητήσεις με την «Ελληνικά Υδατοδρόμια» για δοκιμαστικές πτήσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, ενδιαφέρον που για να υλοποιηθεί θα χρειαστεί να συνδράμει η ελληνική κυβέρνηση, εκχωρώντας τις άδειες που απαιτούνται για μη αδειοδοτημένους προορισμούς σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων για 4 υδατοδρόμια (Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι) ενώ σε διερευνητικό επίπεδο είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για 8 υδατοδρόμια.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο
Με ουσιαστικές αλλαγές που απαιτούν όμως πρόσθετες διευκρινίσεις, προβλέπεται να κατατεθεί στην βουλή το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, το οποίο δεν αναμένεται να θεσμοθετηθεί πριν το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το κεφάλαιο των μεταβατικών διατάξεων (άρθρο 32), στο οποίο περιγράφεται ο διαχωρισμός που είχε προβλεφθεί για ξεχωριστή άδεια ίδρυσης που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και λειτουργίας που θα εκχωρείται σε ιδιώτες.
Από όσα περιγράφονται στο τελικό σχέδιο νόμου (περί δημόσιων διαγωνισμών που έχουν ήδη γίνει) φαίνεται ότι η ισχύς βασικών όρων των διαγωνισμών που έχουν προηγηθεί ανατρέπονται αφού ο δημόσιος φορέας υποχρεούται να αποζημιώσει τον ιδιώτη για τις μελέτες και τα μισθώματα που έχουν καταβληθεί, τα οποία όμως στους όρους των διαγωνισμών αποτελούσαν υποχρέωση του ιδιώτη.