Αλλαγές στον Καλλικράτη προωθεί η κυβέρνηση. Σκουρλέτης: Αλλαγή ορίων όπου υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις. Κ. Παυλίδης: Υπέρ περισσότερων Δήμων στην Κέρκυρα. Προς 6μηνη παράταση της παρούσας θητείας στην αυτοδιοίκηση.
Την καθιέρωση της απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2019 θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει η νομοθετική ρύθμιση για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ρύθμιση θα είναι ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη». Υπενθυμίζεται ότι έχε ήδη περάσει η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, κάτι το οποίο θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η απλή αναλογική στο χώρο της αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών.
Σκουρλέτης: Όριο στις θητείες αιρετών, απλή αναλογική
Τη θέσπιση ανώτατου ορίου θητειών για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ως προς την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού.
Μιλώντας στην aftodioikisi.gr o Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα όρια θητείας των αιρετών σημειώνοντας ότι «είναι μέσα στη σκέψη μας η καθιέρωση θητειών, το ερώτημα που έχουμε αφήσει για την ώρα, δεν έχουμε καταλήξει αν η θητεία αυτή θα είναι πενταετία η αν θα ξαναγυρίσουμε στα τέσσερα χρόνια, αυτό θα καθορίσει ίσως και τον αριθμό των θητειών. Να είναι δύο αν είναι πενταετία, να είναι τρεις αν είναι τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφορικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σκέψεις, ενός συνδυασμού που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων ή, κατ’ επέκταση ο πρώτος συνδυασμός να λαμβάνει μία μικρή πριμοδότηση στον αριθμό των συμβούλων του.
«Υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις που πρέπει ν’ αλλάξουν όρια»
Για το θέμα του χωροταξικού σημείωσε κατηγορηματικά ότι ο κανόνας είναι ότι «δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα αλλαγής των ορίων των δήμων» παρά μόνο ως εξαίρεση. Παρότι δεν θέλει να δεσμευθεί σχετικά με τον αριθμό των δήμων που θα αλλάξουν όρια κάνει λόγο για «κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ορισμένες από τους νησιωτικούς δήμους όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα η Κεφαλονιά κλπ.
Ως προς την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Π. Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι «θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η μορφή της Αποκεντρωμένης παρουσίας του κράτους», προσθετοντας με έμφαση ότι «δεν θα θιχτούν θέσεις εργασίας αλλά και το εργασιακό καθεστώς που υπάρχει σήμερα».
Τον Ιούνιο οι τελικές θέσεις
Όσο για το πότε θα καταθέσει τις τελικές θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή πριν τις διακοπές του καλοκαιριού ή το αργότερο το Σεπτέμβριο.
Τέλος, αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο προαναγγέλλοντας ότι πιθανότατα η συζήτησή του θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως για τις αντιμισθίες περισσότερων αντιδημάρχων, τις αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων ή άλλες για τους εργαζόμενους (ΜΑΠ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας), καθώς, όπως επισήμανε, «οι δαπάνες τους καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των δήμων και τα ανταποδοτικά και άρα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικής επιβάρυνσης».
Κ. Παυλίδης: Υπέρ περισσότερων Δήμων στην Κέρκυρα
Αναφερόμενος χθες σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης υπογράμμισε την αξία διεξαγωγής ουσιαστικής συζήτησης με την κοινωνία γύρω από την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα γύρω από τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του.
Επομένως, είναι ώριμες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μέσα στο καλοκαίρι η Κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της για τις θεσμικές αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες, με βασική τομή την αλλαγή του συστήματος εκλογής -στη βάση της απλής αναλογικής- με παράλληλη αλλαγή του δημαρχοκεντρικού συστήματος και με την αποκέντρωση στην περιφέρεια.
Ο Κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι, ιδιαίτερα για τα μεγάλα νησιά, η συνένωση δήμων που προέκυψε από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” «διαμόρφωσε διοικητικά και πολιτικά τερατουργήματα, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει τον κοινωνικό διάλογο και όλοι οι παραγωγικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά (δήμοι και περιφέρειες) να κουβεντιάσουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας περισσότερων του ενός δήμων στην Κέρκυρα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα συζητήσει μέχρι τέλος Ιουνίου για τη θεσμική αλλαγή. Δε θα υπάρξουν ευρύτερες χωροταξικές αλλαγές, παρά μόνο αν στη διάρκεια της διαβούλευσης εκφραστεί η ανάγκη να υπάρχουν στοχευμένες χωροταξικές διαφοροποιήσεις στα μεγάλα νησιά όπως είναι η Κέρκυρα, μαζί με τη Ρόδο, την Κεφαλονιά και τη Μυτιλήνη, καθώς και ορισμένοι ορεινοί δήμοι.
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα CorfuPress (25/4/2017) που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα