Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης, εκτενής συζήτηση και ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες για σεισμικότητα, συνύπαρξη γεωτρήσεων με τον τουρισμό και ανταποδοτικά. Θ. Γαλιατσάτος: Πρέπει να προηγηθούν οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, της 29ης Απριλίου 2017, που θα διεξαχθεί στην Κεφαλονιά θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση για το θέμα της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος». Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, προκειμένου αφενός να υπάρξουν κι άλλες ενημερωτικές ημερίδες στα υπόλοιπα νησιά, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο που η τοπική κοινωνία έχει αυξημένο ενδιαφέρον και αφετέρου να συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και να λάβουν αποφάσεις, που θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τελική απόφαση.
Αν και το θέμα αναβλήθηκε, οι ειδικοί επιστήμονες που ήρθαν στην Κέρκυρα για να ενημερώσουν φορείς και τοπική κοινωνία σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας, 10 Απριλίου 2017, στο Εργατικό Κέντρο, ενημέρωσαν και το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαδικασία της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και απάντησαν στις ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων.
Παρέστησαν οι κ.κ. Ιωσήφ Αθανασιάδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Νίκος Βαρότσης, καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Γρηγορίου, ερευνητής, εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Άρης Καραγεώργης, Δ/ντης Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και Σπύρος Μπέλλας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Η ημερίδα της ΠΙΝ
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας οι ειδικοί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία:
- να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του ζητήματος,
- υπήρξαν κατηγορηματικοί όσον αφορά στην επίπτωση των ερευνών στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής του Ιονίου,
- έκαναν λόγο για την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των όρων προστασίας περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής της νομοθεσία και των όρων ασφαλείας, εξήγησαν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που εκτείνεται σε βάθος 8ετίας,
- διαβεβαίωσαν για δυνατότητα συνύπαρξης της τουριστικής οικονομίας των νησιών παράλληλα με τις δραστηριότητες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και
- ενημέρωσαν για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών αφενός στην στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (ποσοστό 5% επί των εισπραχθέντων φόρων) όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Έλεγχοι με προβλήματα…
Από τη συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο αναδείχθηκε κυρίως το θέμα των ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των όρων προστασίας περιβάλλοντος με τον καθηγητή Νίκο Βαρότση να δηλώνει ότι «το νομοθετικό πλαίσιο έχει σαφώς οριστεί και μάλιστα έχει διορθώσει παλαιότερες ελλείψεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάσχουμε όμως πάντα στην Ελλάδα από την εφαρμογή. Και παρότι οι κίνδυνοι είναι μάλλον απίθανοι χρειάζεται σωστή τήρηση των προδιαγραφών και των όρων ασφαλείας». Αποκαλυπτικό της έλλειψης – προς το παρόν τουλάχιστον- αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχων είναι και η ελλιπής στελέχωση καθώς και η επάρκεια εξειδικευμένων στελεχών στην υπάρχουσα δομή ελέγχου για τους Υδρογονάνθρακες, έως ότου δημιουργηθεί η ανεξάρτητη αρχή ελέγχου, όπως προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία 2013/30.
Πλατφόρμες και σεισμοί
Από τις τοποθετήσεις των ειδικών απαντήθηκαν ερωτήματα αιχμής αλλά έμειναν και επιφυλάξεις. Στο πλαίσιο αυτό δηλώθηκε ότι δεν θα υπάρξει πλατφόρμα άντλησης, όπου θα γίνονται οι εργασίες αλλά καράβια στα οποία τα γεωτρύπανα θα λειτουργούν με εύκαμπτους σωλήνες, ώστε να αποφευχθεί η οπτική ρύπανση.
Κοινός τόπος ήταν η παραδοχή ελλείψεων στις υποδομές με συνέπεια να μην υπάρχει ασφαλής γνώση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, κοραλλιών και στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Καραγιώργης δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη αναγνώρισης και χαρτογράφηση έκτασης του βυθού.
Όσον αφορά στην επικινδυνότητα για δημιουργία σεισμικών φαινομένων οι επιστήμονες ήταν μάλλον καθησυχαστικοί, αν και ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες για να καταγραφούν οι υπόγειες διαδικασίες και οι πιθανές μετατοπίσεις, καθώς το Ιόνιο είναι η πλέον σεισμική περιοχή της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως επισημάνθηκε η ενίσχυση της θέσης της χώρας αν αποδειχθεί ότι τα κοιτάσματα είναι σημαντικά.
Και ο τουρισμός;
Οι ειδικοί προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αναφορικά και με το θέμα του κινδύνου να πληγεί ο τουρισμός από την παράλληλη δραστηριότητα εξόρυξης πετρελαίου, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Λεμεσού που παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη παράλληλα με τις δραστηριότητες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βαρότσης δήλωσε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να αγνοήσει τον φυσικό της πλούτο και θα πρέπει να προχωρήσει, φυσικά με πολύ προσοχή». Τέλος υπογραμμίστηκε και η παροχή αντισταθμιστικών κινήτρων, 5% στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθώς και η προσφορά θέσεων εργασίας.
Ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις ο Γαλιατσάτος
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, κατά την τοποθέτησή του στην ενημερωτική ημερίδα υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη συζήτηση και να βοηθήσουμε το διάλογο, ειδικά σημείων που χρήζουν περαιτέρω διαβούλευσης” και εστίασε κυρίως σε τρία σημεία:
1/ Την αναγκαιότητα αξιόπιστου δημόσιου ελέγχου στις διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με σύσταση δομών ανεξάρτητων και στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό,
2/Την εξασφάλιση με σαφήνεια και πέραν κάθε αμφιβολίας τόσο του δημοσίου χαρακτήρα της εκμετάλλευσης όσο και των παροχών που θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες για τις οχλούσες χρήσεις και
3/ Την εξέταση νέων τεχνολογιών, μέσω των οποίων θα μετρηθούν και θα καταγραφούν οι υπόγειες διαδικασίες και οι μετατοπίσεις, προκειμένου να αρθεί και ο παραμικρός δισταγμός που συνδέει τις γεωτρήσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων με τη σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Την ημερίδα συντόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης και παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρ. Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας Γιώργος Καρύδης, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Ν. Τρίαντος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Σαλβάνος, Μαρίνα Μοσχάτ και Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Αλ. Μιχαλάς, Γ. Φοντάνας, Δ. Στραβοράβδης και Δ. Τσούκας, ο αντιδήμαρχος Αρ. Μπαλής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.