Οι εξελίξεις αναφορικά με το μεγάλο έργο Ύδρευση της Κέρκυρας και κυρίως η ανάγκη μη εγκατάλειψής του συνόλου αυτού, ήταν το αντικείμενο επικοινωνίας και διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποίησε ο πρ. Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου με τον Δήμαρχο Κέρκυρας Κ. Νικολούζο, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Αλ. Φαϊτά, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κέρκυρας Ν. Τρίαντο και τον πρ. πρόεδρο του ΤΕΕ Ν. Σπίγγο.
Ο κύριος Σπύρου εξέφρασε την αγωνία του για την διαφαινόμενη εγκατάλειψη του έργου και τόνισε ότι εάν αυτό συμβεί, οι συνέπειες θα είναι τραγικές στο εγγύς μέλλον για τους κατοίκους της Κέρκυρας στον τομέα της υδροδότησης. Μάλιστα, σε ένα νησί που έχει την ευλογία μεγάλου ποσοστού βροχοπτώσεων ετησίως.
Στη συνάντηση την οποία πραγματοποίησε ο κ. Σπύρου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Φαϊτά, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την πρώτη φάση του έργου που αφορά, όχι στην κατασκευή των φραγμάτων, αλλά σε εγκαταστάσεις αποσκλήρυνσης νερού και συναφή έργα ταμίευσης, άντλησης και μεταφοράς νερού. Αυτό καλύπτει ωστόσο κυρίως την πόλη της Κέρκυρας και δεν δίνει λύση στο ζήτημα της ύδρευσης στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο κ. Φαϊτάς γνωστοποίησε μάλιστα στον κ. Σπύρου σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκου Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, που αφορά στην πρώτη φάση του έργου για την περίοδο 2014-2020. Σε αυτό, δεν διαφαίνεται – βάσει καί του προϋπολογισμού – να υπάρχει πρόθεση προώθησης και της δεύτερης φάσης του έργου που αφορά στα φράγματα και τα συνοδά σε αυτά έργα. Ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι μέσα από το συγκεκριμένο έγγραφο διαφαίνεται η πρόθεση για εγκατάλειψη της υλοποίησης του συνόλου του έργου, παρότι κανείς δεν αναφέρει ξεκάθαρα κάτι τέτοιο. Στον αντίποδα, όπως επισήμανε ο κ. Σπύρου, υιοθετείται μια μεσοβέζικη λύση με πρόταση υλοποίησης έργου υδροδότησης το οποίο όμως δεν καλύπτει το σύνολο του νησιού ούτε προωθεί την υλοποίηση του συνόλου του έργου «Ύδρευση της Κέρκυρας».
Για το θέμα αυτό ο κ. Σπύρου είχε συνάντηση και με τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Κώστα Νικολούζο στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι διαφαινόμενες εξελίξεις απομακρύνονται κατά πολύ από την μέχρι πρότινος ενιαία αντίληψη του έργου Ύδρευση της Κέρκυρας.
Ο πρώην Περιφερειάρχης είχε επίσης επικοινωνία με τον πρώην Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Σπίγγο καθώς και συνάντηση με τον νυν πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Νίκο Τρίαντο. Ο κ. Σπύρου επεσήμανε ιδιαίτερα τη διαχρονικώς σημαντική συμβολή του ΤΕΕ τόσο με ουσιαστικές παρεμβάσεις όσο και με τεχνική υποστήριξη, στην αντιμετώπιση των θεμάτων που κατά διαστήματα προέκυπταν στην προώθηση των διαδικασιών ωρίμανσης του έργου. Καί από τις συγκεκριμένες επαφές διαφάνηκε προβληματισμός σχετικά με την εξέλιξη του μεγάλου αυτού έργου.
Στο σύνολο των επαφών που πραγματοποίησε ο κ. Σπύρου τόνισε ότι αποτελεί απόλυτη ανάγκη για το νησί η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου διεκδίκησης της προώθησης των διαδικασιών εκείνων που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του συνόλου του έργου. Εξέφρασε μάλιστα την έντονη δυσαρέσκειά του για την διαφαινόμενη πρόθεση για εγκατάλειψη του έργου καθώς δεν γίνεται πουθενά λόγος για τη δεύτερη φάση του έργου που αφορά στα φράγματα. Μια τέτοια παραίτηση, από ένα τόσο μεγάλο έργο, που θα έδινε λύση στο κορυφαίο πρόβλημα της υδροδότησης της Κέρκυρας, θα είναι εγκληματική με τραγικές συνέπειες στο μέλλον, είπε ο κύριος Σπύρου. Ανέφερε επιπρόσθετα ότι απουσιάζει η γενναία πολιτική βούληση βάσει της οποίας θα κινηθούν και θα γίνουν πράξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Αν υπήρχε αυτή η βούληση, είπε ο πρώην Περιφερειάρχης, θα εκφραζόταν ξεκάθαρα η πρόθεση κατασκευής του έργου Ύδρευση της Κέρκυρας και τότε μόνο θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν τα ελάχιστα εχέγγυα για την προώθησή του. Διαφορετικά, είπε ο κύριος Σπύρου, όλα όσα λέγονται θα είναι απλά ψεύτικες υποσχέσεις.
Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» έχει ζητήσει το θέμα της υδροδότησης της Κέρκυρας να συμπεριληφθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου.