Οι επιφυλάξεις που εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες ο Θ. Γαλιατσάτος για την ΣΜΠΕ υδρογονανθράκων κατατέθηκαν ως εισήγηση, τελικά, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού η οποία και υπερψηφίστηκε. Οι όροι και προϋποθέσεις που θέτουν για την εξόρυξη στο Ιόνιο.
Μετά από μία “μαραθώνια” συζήτηση που κράτησε 7 περίπου ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που συνεδρίασε στο Αργοστόλι είπε “ΟΧΙ υπό όρους” στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Πρακτικά όμως αυτή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά μόνο γνωμοδοτικό κάτι που σημαίνει απλά ότι τα πάντα μπορούν να προχωρήσουν σε ότι αφορά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων παρά την αρνητική στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην αίθουσα παραβρέθηκαν και έκαναν διευκρινήσεις και εισηγήσεις ο Άρης Κοντογιώργης, Διευθυντής Θαλασσίων Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, ο Γιώργος Δρακάτος, Σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου, ο Μιχάλης Βερριόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας, Υπεύθυνος Πρώτων Υλών και ο Σπύρος Μπάλλας, αντιπρόεδρος της Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.
To πλαίσιο της εισήγησης για το “ΟΧΙ” έθεσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος με τις 5 προυποθέσεις που έθεσε για να μπορέσει να προχωρήσει η έρευνα και η εξόρυξη:
- Ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη ατυχημάτων
α. Έλεγχος εργασιών από ανεξάρτητη αρχή
β. Ρητή αναφορά υποχρέωσης της αναδόχου εταιρίας για αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
γ. Εμπλοκή τοπικού στοιχείου στις περιβαλλοντικές άδειες
2. Να ελεγχεί η σεισμικότητα της περιοχής, αφού η τωρινή Μελέτη δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με μια επιπλέον μικροζωνική Μελέτη με αποτύπωση του βυθού και τοποθέτηση δικτύου σεισμογράφων.
3. Αρτιότητα και πληρότητα της Μελέτης σε σχέση με την ευρωπαϊκή οδηγία.
4. Τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι στο 5% επί της φορολογίας του κράτους, χωρίς οικονομικά τερτίπια από την ανάδοχο εταιρία.
5. Ύπαρξη και λειτουργία Δημόσιου Φορέα Ευθύνης και σχεδιασμού, κάτι που δεν υπάρχει τώρα
Επίσης ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως “προσβολή” αυτό που γίνεται από το κράτος, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο θέμα για την ζωή των κατοίκων των νησιών μας για τα επόμενα 100 και πλέον χρόνια.
Τελικά η πρόταση Γαλιατσάτου πέρασε κατά πλειοψηφία.
Πηγή: portoni.gr, φωτο: kefaloniapress.gr