Την εισήγησή της για τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων και την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, αλλά και δύο επερωτήσεις προς τον Περιφερειάρχη, έδωσε στη δημοσιότητα η ΛΑΣΥ Ιονίων.
Η εισήγηση
Σε λίγο καιρό κλείνουν 4 χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά με επίκεντρο την Παλική και δύο χρόνια από αυτούς του 2015 με επίκεντρο τη Λευκάδα που έπληξε κύρια τη Βόρεια Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε θέσει πολλές φορές μέχρι σήμερα για συζήτηση στο Π.Σ. (είτε σαν ξεχωριστό θέμα είτε σαν ερώτηση), τα προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών και των σχολικών κτιριακών υποδομών . Μέχρι σήμερα μπορούμε να συμπεράνουμε πως από την περίοδο των σεισμών καμιά ουσιαστική παρέμβαση αποκατάστασης (επισκευές σεισμόπληκτων σχολείων που έχουν κριθεί «κίτρινα», νέα σχολικά συγκροτήματα για τα σεισμόπληκτα) δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα το τέλμα να συνεχίζεται.
Παρότι εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει αρθεί ο σεισμόπληκτος χαρακτηρισμός του νομού, στη Β΄βάθμια εκπαίδευση συνεχίζουν να είναι σε κοντέινερ, το ΓΕΛ Ληξουρίου, το ΓΕΛ Πάστρας, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου, και ένα τμήμα των σχολείων της Σάμης. Ιδιαίτερα στην Παλική η κατάσταση είναι τραγική: το ΓΕΛ Ληξουρίου, δε μπορεί να λειτουργήσει όταν βρέχει ή όταν φυσάει, το ΕΠΑΛ Ληξουρίου λειτουργεί σε χώρο που κρίθηκε προβληματικός για παιδιά μικρότερων ηλικιών, χωρίς δεύτερη σκάλα διαφυγής και πυρασφάλεια, με το μηχανουργείο του να παραμένει τσακισμένο και ακατάλληλο για χρήση «κόκκινο» και με εκτεθειμένο τον εξοπλισμό, ενώ το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης έχει «μετοικίσει» σε ένα μικρό παλιό σχολείο του ’53 στο Σχοινιά. Η εικόνα στην Α΄βάθμια εκπαίδευση είναι εξίσου άσχημη, αφού ακόμη είναι σε κοντέινερ, το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, το 4ο Δημοτικό Αργοστολίου και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας .
Μετά από μεγάλους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος ο Δήμος Κεφαλονιάς και η Περιφέρεια Ι.Ν. υιοθέτησαν δύο βασικά αιτήματά του που ήταν η αποκατάσταση όλων των σεισμόπληκτων σχολείων και η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου. Αφού πέρασαν όμως δύο χρόνια από τους σεισμούς μέχρι ο Δήμος να επιλέξει οικόπεδο και να χωροθετήσει το νέο σχολικό συγκρότημα, το χωροθέτησε τελικά πέρσι στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου. Από τότε Δήμος και Περιφέρεια αναπαραγάγουν τις παλινωδίες και την μετάθεση ευθυνών μεταξύ τους αλλά και των ίδιων με την κυβέρνηση, τον ΤΑΣ, τις ΚΤΥΠ κ.α. τόσο για τις αποκαταστάσεις και τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων, όσο και για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου.
Παρότι στα λόγια αλλά και με αποφάσεις των συμβουλίων (Δημοτικού και Περιφερειακού) δηλώνουν ότι είναι υπέρ αυτών των μεγάλων έργων, αποποιούνται των μέχρι τώρα ευθυνών τους για την προκλητική ακινησία στις απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα, (χωροθέτηση, μελέτες, ρυμοτόμηση, άδειες, κλπ. Μετά τις πρόσφατες μαχητικές κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕΚΙ, των μαθητών και των γονέων ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η Π. Αρχή έχει στην διάθεσή της πάνω από 14 εκατ κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που φθάνουν τόσο για τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων, όσο και για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου. Μάλιστα μπροστά στην ανάγκη να τακτοποιηθούν όλα τα τεχνικά και άλλα γραφειοκρατικά προαπαιτούμενα για να ενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα στο ΕΣΠΑ που η προθεσμία υποβολής πρότασης ήταν μέχρι 31/10/2017, δεσμεύτηκε να εισηγηθεί τρίμηνη παράταση για την υποβολή της πρότασης (Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη)δηλαδή μέχρι 31/1/2018. Στην συνέχεια και κάτω από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται αμείωτα στην Παλική και στην Κεφαλονιά από το μαθητικό, εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ομολόγησε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει ούτε δεκάρα για τα παραπάνω έργα καθώς και ότι τον συμβούλεψε ο αρμόδιος υπουργός να πραγματοποιηθούν αυτά τα έργα από το ΕΣΠΑ.
Τα καινούργια στοιχεία σήμερα είναι,
ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ισχυρίζεται τώρα ότι η τελική προθεσμία υποβολής πρότασης για το νέο σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ Ληξουρίου λήγει μόλις στις 30/11/2017(!!!), πράγμα που σημαίνει ότι όσα γραφειοκρατικά προσκόμματα υπήρχαν και υπάρχουν μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να αρθούν μέσα σε 15 μέρες και άρα είτε το έργο αυτό χάνει αυτήν την προγραμματική περίοδο είτε παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες για πολλά ακόμη χρόνια
καθώς και ότι η κ. Βουλευτής μετά από 4 χρόνια απραξίας και κωλυσιεργίας πίσω από τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και μετά από τις κινητοποιήσεις του κινήματος της παιδείας είπε ότι, εντός της εβδομάδας έως δηλ μέχρι 20/11/2017 περίπου, θα έχουν δρομολογηθεί οι άδειες για τα σεισμόπληκτα σχολεία.
Με βάση τα παραπάνω εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για την παραπάνω κωλυσιεργία 4 χρόνια μετά τους σεισμούς, διαφαίνεται και σήμερα μια σπουδή είτε μέσω της διολισθήσεως είτε μέσω της απώλειας των προθεσμιών η γραφειοκρατικών ,τεχνικών και άλλων προσκομμάτων να χαθεί η προοπτική που υπάρχει, να υλοποιηθούν αυτά τα κρίσιμα έργα. Η Περιφερειακή Αρχή το μόνο που κάνει επιμελώς είναι να «οχυρώνεται» πίσω από τις άσφαιρες βολές των ψηφισμάτων της προς την κυβέρνηση χωρίς να παίρνει καμιά πρωτοβουλία για τις αναγκαίες πολιτικές παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια που προβάλλει ότι υπάρχουν.
Από την πλευρά της και η Δημοτική Αρχή με την προκλητική της καθυστέρηση να δώσει π.χ. όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΤΑΣ επικαλούμενη ότι οι ΚΤΥΠ δεν τις δίνουν αντίστοιχα τις μελέτες για να βγάλει επιτέλους του ειδικούς όρους δόμησης ώστε να προχωρήσουν οι άδειες των σεισμοπλήκτων, αλλά και γενικότερα, να αναλάβει πολιτικές και τεχνικές πρωτοβουλίες για να ξεμπλοκάρουν όλα τα απαραίτητα εκπαιδευτικά έργα μεταξύ των οποίων και η συγκοινωνιακή μελέτη για το σχολικό συγκρότημα στο «ΦΑΡΑΩ» πριν θρηνήσουμε θύματα, αποκαλύπτεται για τις ευθύνες της και την πλάτη που βάζει στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Και όλη αυτήν την κατάσταση Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση μετά την υφαρπαγή των χρημάτων των κωδικών που αφορούσαν τους σεισμόπληκτους, και τον αποχαρακτηρισμό του Νομού ως σεισμόπληκτου, την χαρακτηρίζουν «κανονικότητα» και χρυσώνοντας το χάπι υπόσχονται 4 χρόνια τώρα τις πολυθρύλητες επισκευές που δεν έχουν έρθει ακόμη. Αυτή η κοινή στάση και η επιδίωξη Κυβέρνησης-Περιφέρειας-Δήμου μέσα από την μη πραγματοποίηση τέτοιων έργων συμβάλει αντικειμενικά στο να αλαφρύνουν τους προϋπολογισμούς του κράτους και της ΕΕ από τα έξοδα που απαιτούνται ακόμη και για τις πιο βασικές λαϊκές ανάγκες. Αναδεικνύεται έτσι με τον πιο πειστικό τρόπο ότι είναι όλοι τους και τα κόμματά τους συντονισμένοι και η σύμπλευσή τους είναι αδιαμφισβήτητη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προστάγματα και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου,.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε τις εγκληματικές ευθύνες τους για τους εκατοντάδες μαθητές που εκτός των άλλων αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα θα βιώσουν τις άθλιες συνθήκες και θα γίνουν πειραματόζωα στα προκάτ έως και 12 χρόνια, υποθηκεύοντας την υγεία τους. Καλούμε την Κυβέρνηση την Π.Αρχή και τον Δ ήμο να δώσουν αμέσως λύση γιατί δεν μπορούν αυτά τα έργα να περιμένουν άλλο. Ιδιαίτερα η Π.Αρχή να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε :
1. Να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να εκδοθούν άμεσα οι άδειες που εκκρεμούν για τα «κίτρινα» σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να χρηματοδοτηθούν επιτέλους και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης με βάση τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό.
2. Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθούν τώρα και να χρηματοδοτηθούν άμεσα το νέο σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ στο Ληξούρι, και το νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ.
3. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
4. Να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα νέα συγκροτήματα που έχουν χρόνια προγραμματιστεί σε όλη την έκταση του Νομού ώστε να καλυφθούν πλήρως οι μαθητές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με σύγχρονές, ασφαλείς, δημόσιες υποδομές.
5. Να μελετήσει και να κατασκευάσει όλη την αναγκαία υποδομή για την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο συγκρότημα στο ΦΑΡΑΩ.
Επερώτηση 1
Το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού εξακολουθεί να υφίσταται σε όλα τα νησιά του Ιονίου και της Περιφέρειας Ι.Ν.( Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά-Ιθάκη, Λευκάδα). Στο νομό Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ληξουρίου όπου λειτουργεί το αντίστοιχο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ουσιαστικά υποθηκεύει την προοπτική ύπαρξης του ίδιου του κλιμακίου.
Συγκεκριμένα τόσο ο νομός Κεφαλονιάς όσο και η περιοχή δράσης του προαναφερόμενου Π.Κ. έχουν κτυπηθεί από σεισμούς, συνεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές. Την ίδια ώρα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καθώς και για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των συμβάντων που εμπλέκεται το Π.Σ. (δασικές και αστικές πυρκαγιές, απεγκλωβισμοί – διασώσεις, τροχαία ατυχήματα, αντλήσεις υδάτων κ.α.) Τα τελευταία χρόνια όχι μονάχα δεν έγινε καμιά προσπάθεια ενίσχυσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών της με προσωπικό, αλλά αποψιλώθηκε περαιτέρω με την δημιουργία και των νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αερολιμένων (Fraport). Έτσι σήμερα παρουσιάζεται η παρακάτω εικόνα στην υπηρετούσα δύναμη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ληξουρίου.
Ένας (1) προϊστάμενος, (6) μόνιμοι Πυροσβεστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι δύο εκτελούν καθήκοντα οδηγού, τρεις (3) ΠΠΥ τριετούς θητείας εκ των οποίων ο ένας οδηγός βρίσκεται σε γονική άδεια και έντεκα (11) ΠΠΥ εκ των οποίων οι εννέα (9) είναι οδηγοί, αλλά στο σύνολό τους έχουν εξαντλήσει τις ώρες νυχτερινής απασχόλησης, καθώς και τις ώρες για εργασία τις Κυριακές και αργίες.
Η παραπάνω τραγική κατάσταση είναι σίγουρο ότι βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την πυρασφάλεια της περιοχής, αλλά και την ασφάλεια των ίδιων των πυροσβεστών όταν καλούνται να παρέμβουν. Επιπλέον οι συνθήκες διαβίωσης και άσκησης του προσωπικού είναι άθλιες αφού για 4 χρόνια τώρα στεγάζονται σε ανθυγιεινά «προκάτ» ενώ όλος ο στόλος των οχημάτων βρίσκεται εκτεθημένος στις καιρικές συνθήκες και στην θάλασσα. Ουσιαστικά και σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών του σώματος, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, μετά τις 13 Νοέμβρη δεν μπορεί να λειτουργεί.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:
Να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση στις αναγκαίες προσλήψεις, για να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν συνολικά στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στην ΠΙΝ ώστε να είναι αξιόμαχο και ασφαλές, να μπει επιτέλους φρένο στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού (Μόνιμοι, Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχοι Πυροσβέστες), με εξασφάλιση μόνιμων και σταθερών σχέσεων υπηρεσίας για όλους.
Να υπάρξει πίστωση εκ νέου με ώρες για νυχτερινή εργασία καθώς στις κυριακές και τις αργίες (εξαιρέσιμες) για τους πενταετούς υποχρέωσης ώστε να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες ανάγκες.
Να υπάρξει άμεση μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου σε αξιοπρεπή χώρο ώστε να διαβιούν ανθρώπινα, να ξεκουράζονται επαρκώς, να εξασκούνται με ασφάλεια καθώς και να προστατεύονται τα οχήματα και ο εξοπλισμός της υπηρεσίας.
Επερώτηση 2
Όπως σας είναι γνωστό η ΚΥΑ 31822/1542/Ε103 που ενσωματώνει σχετική κοινοτική οδηγία, προβλέπει ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Περιφερειών, διαμορφώνει το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας (ΕΠΔΚΠ). Με βάση το (ΕΠΔΚΠ) γίνεται ο προσδιορισμός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας και αυτός ολοκληρώθηκε από τις 22-11-2012 με τον νομό Κεφαλονιάς να μην έχει περιληφθεί σε Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας. Επιπλέον επειδή η Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνου Πλημμύρας (ΠΑΚΠ) για κάθε Περιοχή επανεξετάζεται για πρώτη φορά ως τις 22/12/2018 και εν συνεχεία ανά εξαετία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο νομός Κεφαλονιάς να εξαιρεθεί για πολλά ακόμη χρόνια (μέχρι και το 2023) με αποτέλεσμα να στερηθεί τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις.
Στο νομό Κεφαλονιάς όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στις περιοχές και στους παρακείμενους ορεινούς όγκους που έγιναν μεγάλες ασύδοτες παρεμβάσεις για την εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών, σχέδιο που προωθήθηκε τόσο από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά όσο και από την τοπική διοίκηση σε Δήμο, πρώην Νομαρχίες και Περιφέρεια. Τα αποτελέσματα από τα μπαζώματα ρεμάτων, τα τυφλά ρέματα, οι σεισμοί του 2014 κ.α. έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων το 2015 και το 2016 όπου μεγάλοι όγκοι νερού και μεταφερόμενων υλικών κατέστρεψαν δρόμους και δημόσιες υποδομές, σπίτια, ζώα κ,α, και πλημμύρισαν ολόκληρους οικισμούς όπως η Αγία Ευφημία.
Οι περιοχές που επλήγησαν και συχνά- πυκνά πλήττονται από τις πλημμύρες είναι, η Πυλάρος (Αγία Ευφημία, Δρακοπουλάτα, Μακρυώτικα), Αργοστόλι (Δράπανος, Αγία Βαρβάρα), Λειβαθώς (Βλαχάτα, Σιμωτάτα), Ελειός Πρόννοι (Αγ.Ειρήνη), Σάμη (Πουλάτα, βλαχάτα Σάμης), αλλά και περιοχές στο Ληξούρι και στην Ιθάκη (Κιόνι, Φρίκες).
Δύο χρόνια μετά και μέχρι σήμερα, είναι σε εκκρεμότητα κατεστραμμένες πλημμυρόπληκτες υποδομές που αποτελούν θανάσιμες παγίδες όπως π.χ. ο δρόμος της Λαγκάδας που έχει τεράστιο φόρτο κυκλοφορίας μέσω Φάλαρης προς την Βόρεια και Ανατολική Κεφαλονιά η κατασκευή νέας γέφυρας στην Αγία Βαρβάρα στην εθνική οδό Αργοστολίου- Σάμης κ.α. Είναι επίσης σε εκκρεμότητα τα έργα πλημμυροπροστασίας στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως, υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες και οριοθετήσεις, αποστραγγιστικοί τάφροι, τοίχοι αντιστήριξης, λεκάνες ανάσχεσης ορμής νερού, καθαρισμοί κ.α. και περιμένουν την ανάλογη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους πολύ πριν την χειμερινή περίοδο. Τα παραπάνω έργα απαιτούν γενναία χρηματοδότηση που όμως σήμερα στερείται από αυτά προκειμένου να πιαστούν τα ματωμένα πλεονάσματα που θα τροφοδοτήσουν με την σειρά τους την νέα καπιταλιστική Κερδοφορία. Σε αυτήν όπως δείχνει η ζωή δεν έχει θέση η προστασία του Λαού και των εργαζομένων ούτε από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε τι μέτρα θα πάρετε Ερωτάται ώστε:
1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, να εντάξει και το Νομό Κεφαλονιάς στις περιοχές των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, στους Χάρτες Κινδύνου και Επικινδυνότητας Πλημμύρας και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
2. Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές, και να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια τώρα στις παραπάνω περιοχές όπως προαναφέρθηκαν.
3. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας να είναι έτοιμες να διαχειριστούν φαινόμενα όπως τα περσινά