Την εισήγηση για δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Κέρκυρα θα κάνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καρύδης, μετά από αίτημά του να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη.
Η εισήγηση έχει ως εξής:
Από τον Ιανουάριο του 2017 το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. ( Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ) έχει αποφασίσει τη σύσταση 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους δήμους της χώρας.
Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε αρχικά τη σύσταση ΓΕΥΔ στις 13 πρωτεύουσες των Περιφερειών και θα ακολουθούσε η ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την επικράτεια, μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2017. Στη συνέχεια, στο β’ εξάμηνο του έτους, τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα μετεξελίσσονταν σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), που θα παρείχαν πληρέστερες υπηρεσίες.
Σκοπός των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών είναι η παροχή έγκυρης πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες για το πώς αυτοί θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης ή και της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους( κόκκινα δάνεια). Επίσης, θα παρέχουν συνδρομή στα νοικοκυριά και στους επιχειρηματίες για την κατανόηση των όρων δανειακών συμβάσεων ή ρυθμίσεων που τους έχουν προτείνει οι τράπεζες και θα τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους και τον χρονικό ορίζοντα προστασίας τους από τραπεζικές συμβάσεις πίστωσης ή και συμφωνίες διευθέτησης οφειλών. Ειδικότερα θα παρέχονται συμβουλές και υποστήριξη στους δανειολήπτες σχετικά με την αντιμετώπιση των αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους, των πλειστηριασμών, της πώλησης δανείων σε funds, των ρυθμίσεων του Νόμου Κατσέλη, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών κ. λ. π.).
Η στελέχωση των Κέντρων θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ κατόπιν σχετικής κυβερνητικής επιλογής στα πλαίσια του λεγόμενου Παράλληλου Προγράμματος, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.
Παρότι όμως έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία ΓΕΥΔ αλλά και ΚΕΥΔ σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Γιάννινα και Κοζάνη, ενώ επίκειται η έναρξη λειτουργίας στους Δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Περιστερίου, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αχαρνών, Φυλής, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βέροιας, Σερρών, Λάρισας, Βόλου, Χαλκιδέων, Πατρέων, Αγρινίου, Κορινθίων, Καλαμάτας, Ρόδου, Ηρακλείου και Χανίων, στο Δήμο Κέρκυρας που αποτελεί και την έδρα της ΠΙΝ, δεν έχει δρομολογηθεί καν η διαδικασία ίδρυσης αντίστοιχου Γραφείου ή Κέντρου!
Δεδομένου ότι η ανάγκη για σύσταση και λειτουργία τέτοιου Κέντρου στην Κέρκυρα είναι επείγουσα, λόγω της ύπαρξης σημαντικού αριθμού υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εξαντλημένων δανειοληπτών.
Επειδή επιπλέον έχει διατυπωθεί δημόσια σχετικό αίτημα των παραγωγικών φορέων του Δήμου μας, επαγγελματικών Συλλόγων αλλά και απλών πολιτών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας αποφασίζει:
- Να εκφράσει την έντονη δυσφορία του προς την Κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη παράλειψη της ίδρυσης ΓΕΥΔ και ΚΕΥΔ στην Κέρκυρα, που φέρνει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του νησιού σε μειονεκτική θέση, παρότι ο Δήμος Κέρκυρας είναι έδρα της ΠΙΝ και ο δέκατος πέμπτος (15) σε πληθυσμό στη χώρα.
- Να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών ( Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) να προβεί στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα στην Κέρκυρα Κ.Ε.Υ.Δ. ( Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών).
- Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί:
Α) Στον Υπουργό Οικονομικών.
Β) Στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Γ) Στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.